Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Для нашого міста — це своєрідна моральна підтримка»

Експозиція із понад 200 найкращих робіт Фотовиставки «День»-2014 відкрилася у Полтаві
10 лютого, 12:11
ДИРЕКТОР ОДНОГО З НАЙСТАРІШИХ МУЗИЧНИХ УЧИЛИЩ МИКОЛА ДЕМЧЕНКО: «МЕНІ ПРИЄМНО, ЩО НАШІ МУЗИКАНТИ ДОЛУЧИЛИСЯ ДО СТВОРЕННЯ НЕВИМУШЕНОЇ АТМОСФЕРИ ПІД ЧАС ВІДКРИТТЯ ВИСТАВКИ»

У Полтавському художньому музеї імені Миколи Ярошенка відкрилася Фотовиставка «День»-2014. На її представлення зранку 6-го лютого чекали депутати обласної та міської рад, держслужбовці, викладачі і студенти, письменники, художники, журналісти... А особливо вразила кількість військових та курсантів. Попередня Фотовиставка «Дня» в Полтаві була десять років тому. Аншлаг на відкритті засвідчив — за нею скучили.

«У нас на виставці традиція — жива музика, живі квіти, живе спілкування, живе фото і обов’язково жива книжка, — сказала під час відкриття головний редактор газети «День» Лариса ІВШИНА. — Сьогодні на блокпостах наші воїни багато читають, зокрема й «День» і наші книжки. І це унікальна особливість. Щотижня ми надсилаємо додаткові тиражі на передову, співпрацюючи з Міністерством оборони України. Адже лише начитана, розумна людина може змінити хід історії. На Майдані були люди, які читали. Скажу більше — вони читали до Майдану, вийшли на Майдан саме тому, що читали, — і продовжують читати після нього. Якби в нас не було цієї читаючої еліти — у нас не було б уявлення про свій шанс. Саме ті люди, які читають якісну літературу та пресу і здатні підняти планку — сьогодні на фронті. Приємно, що Бібліотека газети «День» трохи «переорала» радянську свідомість. І багато в чому випередила потуги Кремля, який воює не лише за нашу землю, а й хоче витіснити нас із нашої ж історії. Зберегти свою ідентичність допомагає в тому числі наша Фотовиставка, яку ми називаємо «другим фронтом». Я вважаю, що тільки сила, енергія, солідарність допоможуть нам вистояти. На світлинах, представлених на цій виставці, — енергетичний потік. Особливо вражає мене фотографія «Весілля» Владислава Мусієнка з госпіталю — це сила почуттів, сила духовна. Я переконана, що ми ще здивуємо і своїх сусідів, й інші країні. Але зараз треба відчути себе впевненими та рішучими. Я дякую за теплу зустріч, за підтримку, бо ми завжди приїздимо туди, де нас чекають. Сподіваюсь, що наш другий фронт допоможе першому».

Особливу атмосферу камерності створювала жива музика у виконанні прекрасного колективу Полтавського музичного училища ім. М. Лисенка.

«НА ФОТО — НЕЗЛАМНА СИЛА БОРОТЬБИ»

«Річниця загибелі героїв на Майдані пройшла рубцем через серце кожного українця. Виставка газети «День» — це ніби літопис цих подій, — відзначив на відкритті виставки голова Полтавської обласної ради Петро Ворона, який і запросив експозицію в Полтаву. — Ми знову повертаємося в ті часи, коли тільки починалася боротьба за єдність України. Представлені тут роботи ще раз нагадують нам, що справжня незалежність мирно не дається. Мені приємно, що на наше запрошення відгукнулася редакція такої шанованої газети й привезла цю неймовірну виставку в наше місто. Для полтавців це свого роду моральна підтримка. Знаю, що готується й «Маршруту №1», присвячений Полтаві. Наш край, переконаний, покаже себе як культурний центр України. Ми, на жаль, програвали до останнього часу інформаційну війну окупантам. А газета «День», яку я читаю, робила все для того, щоб ми цю війну не програли. Ще раз дякую газеті «День» та особисто головному редактору Ларисі Івшиній. Ця робота — культурний внесок для всієї України».


ФОТО НА ЗГАДКУ

Познайомитися з кращими фотографіями 2014 року прийшло чимало науковців та держслужбовців, які, відзначаючи високий рівень світлин, дякували своєму керівництву за підтримку Фотовиставки. І справді, партнерами заходів стали Полтавський національний університет ім. В. Короленка, зокрема його ректор, професор Микола Степаненко, та департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації.

«В культурному і духовному житті Полтавщини сьогодні відкривається самобутня й неповторна енергетична хвиля — завдяки газеті «День», — зазначив ректор Полтавського національного університету ім. В. Короленка Микола Степаненко. — Це дає можливість доторкнутися до викликів дня насущного, до боротьби на Майдані і після нього. Я переглядаю фотографії, а кожна з них — витвір мистецтва, і бачу незламну силу боротьби. Ми всі засмучені та пригнічені війною. І тут представлено досить світлин, які показують трагедію нашого часу. Але разом з тим у фотографіях — доля оптимізму».

«ВИСТАВКА ЩЕ РАЗ ДОВОДИТЬ — ЗА НАШУ КРАЇНУ ТРЕБА БОРОТИСЯ ДО КІНЦЯ»

Урочиста частина завершилася, але відвідувачі продовжували приходити. Дехто затримувався в роздумах біля кожної світлини на кілька хвилин. У людей був непростий вибір — обрати найкращу з них. Традиційно всі відвідувачі експозиції зможуть проголосувати за роботу-фаворита — світлину, яка переможе в номінації «Приз глядацьких симпатій у Полтаві». Особливо щирими у своїх враженнях та емоціях були військові й музиканти. Курсант Микита Даневський повторював, що виставка ще раз доводить: «за нашу країну треба боротися до кінця». А музиканти навіть після закінчення урочистої частини залишилися й експромтом виконали... півторагодинну програму класичної музики.

«Вразила світлина «Майдан. 18 лютого 2014 року» Володимира Тарасова, де все палає. І ще запам’яталася фотографія «Майдан. Хроніка» Євгена Тимченка, де працівник МВС у крові. Можливо, на світлині — людина на межі життя та смерті, і це не залишає байдужим, — зауважив Кирило Злобін, підполковник, начальник Полтавського коледжу сержантського складу Військового інституту телекомунікацій та інформатизації Державного університету телекомунікацій. — Такі виставки змінюють світогляд людини. Українці бачать, що коїться у них на очах, і роблять власні висновки. Сама Фотовиставка «Дня» спрямована на те, щоб люди оцінили, що сталося в минулому, і не повторили цього в майбутньому. Тож варто засвоїти уроки».

«День» подає перші враження мешканців Полтави та гостей міста.

«ЗАРАЗ ХОЧЕТЬСЯ ДИВИТИСЯ НА ЩОСЬ ПОЗИТИВНЕ»

Олександр ТИМЧУК, методист Полтавського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти ім. М. Остроградського:

— Подобається вже те, що Фотовиставка «Дня» приїхала до нашого міста. Напевно, багато місцевих наших організацій зголосилися б виставити бодай частину цієї експозиції. Дуже гарна фотографія Тетяни Барибіної «Кавунчик» із білявим малюком. Зараз хочеться дивитися на щось позитивне — скажімо, на дітей.

Наш Полтавський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти регулярно проводить якісь виставки, для цього у нас є спеціальний стенд. Наразі представляємо проект, присвячений вчителю інформатики Петрові Федоряку, котрий загинув у зоні АТО. Він був знаменитим ковалем, вихователем та військовим. Цей чоловік став першим учителем в області, який підготував команду-переможця всеукраїнської олімпіади. І загинула ця людина героїчно. На нашій виставці представлені фотографії переважно з останніх років життя Петра Федоряка. Проект представляла його дружина, теж учитель.

МЕРЕЖА МАГАЗИНІВ «ДЖИНС-ХІТ» — ПАРТНЕР ВИСТАВКИ — ДОЛУЧИЛАСЯ ДО АКЦІЇ «ПОДАРУЙ КНИЖКУ «Дня» РІДНІЙ ШКОЛІ» І ПРИДБАЛА ВСІ ВИДАННЯ НАШОЇ КНИЖКОВОЇ СЕРІЇ ДЛЯ ПОЛТАВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ім. В. КОРОЛЕНКА. ДО РЕЧІ, НАШІ ВИДАННЯ В ПОЛТАВІ МОЖНА КУПИТИ В КНИГАРНІ «ПЛАНЕТА»

 

Коли починався Майдан, полтавці не дуже активно брали в ньому участь. Наші люди дещо консервативні, не виставляли своїх думок напоказ, але потім виявилося, що багато полтавців стояли на Майдані. Ми переконані в тому, що Україна — захід, центр і схід — має бути єдина. І ми робимо все можливе, щоб сприяти цьому. Як мінімум, беремо участь у волонтерських рухах, передаємо гроші й подарунки переселенцям та бійцям. Багато хто з нашої області став добровольцем. Полтавці дуже змінилися за останній рік.

«ЦЕ — КОВТОК СИЛЬНОГО ЕМОЦІЙНОГО ПАТРІОТИЧНОГО НАЛАШТУВАННЯ»

Микола ДЕМЧЕНКО, директор Полтавського державного музичного училища ім. М. Лисенка:

— На виставці можна побачити надзвичайно вражаючі фотокомпозиції. Тут представлені роботи найсильніших майстрів фотомистецтва країни. Кожне фото проживаєш по-новому. Така виставка повинна бути перед очима в кожного українця, адже фото творчо фіксує пройдений шлях до нашої мрії. Дуже дякую головному редактору «Дня» Ларисі Івшиній, що така неймовірна експозиція виставлена в Полтаві. Для нас, полтавців, це не просто культурно-мистецька програма всеукраїнського рівня, а такий необхідний ковток сильного, емоційного, патріотичного налаштування, який ще більше всіх нас об’єднає.

На відкритті звучали слова, що виставка — ніби «другий фронт». Цілком погоджуюся, адже подивившись на ці фотографії, кожен із нас готовий із цілковитою професіональною віддачею виконувати свої обов’язки, щоб перемогти і не допустити такого в майбутньому. Мені приємно, що наші музиканти долучилися до створення невимушеної атмосфери на відкритті виставки. Тут можна було почути твори високої світової та української класики. Ця неймовірна світова класика збігається з нашими мріями — жити в мирному й сучасному європейському просторі.

«ФОТОВИСТАВКА «Дня» ВИКЛИКАЄ СИЛЬНІ ЕМОЦІЇ»

Леся ЛИСЕНКО, викладач кафедри журналістики Полтавського національного педагогічного університету ім. В. Короленка:

— Цікава сама композиція Фотовиставки. Світлини, на яких зображені актуальні події, викликають сильні емоції. Експозиція завершується оптимістичними роботами з дітьми. Для мене це символ того, що життя триває і у світі є гармонія.

Сьогодні наше життя динамічно змінюється, це викликає багато емоцій. Ці враження — можливо, така система захисту нашого організму — часто блокуються. Але ми не маємо права забувати важливих подій і постатей. Фотографія — мить, яка назавжди залишається в пам’яті. Для мене світлина більш особистісна, аніж твір образотворчого мистецтва. Тому такі кадри, як на Фотовиставці «Дня», будуть цінними сьогодні й завтра.

Зараз складно знайти привід для радості. Одним із позитивних сюжетів є Фотовиставка «Дня». Шукати приводи для оптимізму, мабуть, не потрібно. Треба самим частіше робити щось добре для інших, самим творити щось гарне.

Все життя мешкаю в Полтаві, тому складно подивитися на місто з боку. Сьогодні в Україні цінні не так місця, як люди. Треба єднатися незалежно від того, де ми мешкаємо: у Полтаві, Донецьку, Одесі, Ялті. У Полтаві люди світлі, мінорні, інколи меланхолійні, інколи пасивні, але здатні подолати багато перешкод заради майбутнього.

«ПРЕДСТАВЛЕНІ ТУТ ФОТОГРАФІЇ — ЦЕ ДОКУМЕНТИ ДОБИ»

Тарас ПУСТОВІТ, заступник директора Державного архіву в Полтавській області:

— Тут представлені не просто фотографії, а документи доби, які найточніше відображають дух часу. Мене дуже вразила загалом масштабність виставки, де можна побачити як офіційних осіб, які керували державою, так і пересічних українців, що вирішили зламати систему. Кожне фото — окрема неймовірно вражаюча історія. Тут — життя України без прикрас. Думаю, що ця виставка найперше необхідна для молоді, зокрема, для цих курсантів, яких прийшло дуже багато. Після перегляду експозиції переосмислюєш своє сприйняття країни.

Фотовиставка «Дня» в Полтаві триватиме до 2 березня у приміщенні Полтавського художнього музею ім. М. Ярошенка (вул. Фрунзе, 5). Години роботи: 10.00 — 17.00, вихідні — понеділок та вівторок. Вхід — вільний.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати