Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Надзвичайно зворушлива та відчайдушно людяна»

Фотовиставку «Дня» у Львові вже відвідали близько п’яти тисяч людей. Найближчими днями очікується аншлаг!
25 квітня, 10:28
ФОТО РОМАНА БАЛУКА

У «Львівській політехніці» триває Фотовиставка «Дня»-2013, а це, нагадаємо, 150 світлин із числа переможців XV Міжнародного фотоконкурсу газети «День», обраних із понад двох тисяч фоторобіт. Особливістю цьогорічної експозиції є спеціальний розділ, присвячений Євромайдану.

•  Попри Великодні святкові дні, люду в приміщеннях, де розгорнута експозиція, не меншає. Серед відвідувачів — і молодь, і люди старшого віку, і за всіма цікаво спостерігати. Приходять по одному і групками, поволі переходять від стенду до стенду, часто — вертаючись до вподобаної світлини, і завмирають-роздивляються — то зблизька, то з відстані. «Й отак усі дні від відкриття експозиції...» — розповідає куратор виставки від «Львівської політехніки», керівник відділу молодіжної політики та питань соціального розвитку «ЛП» Володимир Залуцький. І веде до Книги відгуків — не те що повної, переповненої записами:

«Ви зачепили струни нашого серця і змусили бачити прекрасне у кожному моменті нашого життя».

***

«Спасибі за чудові емоції, подаровані вами».

***

«На фото — мистецтво, котре зачіпає за живе. Спасибі за враження».

***

«Спасибі, що змушуєте замислюватися над життям».

***

«Шикарна виставка!»

***

«Вірю у миті щастя разом із вами».

***

«Це в пам’яті — назавжди. Молодці!»

***

«Деякі фото дійсно викликали тремтіння душі і сльози».

***

«...Начебто ми є учасниками подій».

***

«Це виставка, яку можна назвати «Прості людські муки і сподівання». Дуже цікаво й ексклюзивно! Велика подяка організаторам».

***

«Це насправді жива виставка!»

***

«Є над чим подумати...»

•  Здебільшого відгуки, на жаль, анонімні. Або підписані стисло: студент, студентка, студенти — «Львівської політехніки», Франкового університету, Інституту внутрішніх справ. Деякі записи навіть поцяцьковані сердечками... Впадає в око, що відвідали експозицію не тільки львів’яни — серед цікавих до Фотовиставки «Дня» також кияни і тернополяни.

«І нічого дивного в тому немає, — вважає працівник Міжнародного інституту культури, освіти та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» Наталка ГРИЦКО. — Бо знову у «Львівській політехніці» свято — свято «Дня». Радість і сум, щастя і горе переплелися на чудових світлинах. Виставка нікого не залишить байдужим!»

«Я щороку відвідую Фотовиставку «Дня», — розповіла пенсіонерка Ольга ПРИШЛЯК. — Отож велика подяка від мене газеті «День» за чергову і вкотре зворушливу експозицію. Цього року мене вразило фото «Любов перемагає все». Сподіваюся, що такі виставки й надалі тішитимуть нас, львів’ян, — ще не один рік».

«Бажаю всім працівникам газети творчої наснаги в усіх проявах, — доповнює подругу теж пенсіонерка Ірина СЕМЕРЯКОВА. — Ще раз переконуюся, що мистецтво повинно служити людям. Головне, щоби у них була потреба для сприйняття та реалізації. На мою думку, виставка надзвичайно зворушлива та відчайдушно людяна. Дякую газеті «День».

«Дуже пронизливою, як на мене, є фотографія Миколи Тимченка, де віддзеркалені емоції сім’ї, котра запалює на Майдані свічечку за померлими, — ділиться враженнями інженер Семен БОРИСЛАВЕЦЬ. — Події на Майдані щойно відбулися, відтак у мене не раз тьохкало за людей, які віддали життя за мене. Дякую Небесній Сотні за боротьбу. Ніколи не забуду тих днів...»

«Що вразило мене як глядача на Фотовиставці «Дня»... — розмірковує директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» Ірина КЛЮЧКОВСЬКА. — Для мене домінантою є зараз фотопортрети старших людей. Може, тому, що я зовсім недавно у соціальних мережах знайшла інформацію про 90-річну леді зі Сполучених Штатів Америки, котра вважає, що жінка повинна запалювати свічки, гарно вбиратися, спати на гарній білизні, любити себе і здійснювати прогулянки... І ці світлини наших жінок, що є на Фотовиставці «Дня», з порепаними, закоцюрбленими, наче горіх, руками, ці обличчя з добрими духовними очима, з глибокими зморшками, цей бідний одяг, убогі хустини... Це старість людей, котрі пройшли неймовірні випробування. Це не просто фотографії людей — такий образ має наша держава! Тому що держава сильна тоді, коли в ній захищені найслабші — діти і люди похилого віку. Бідність завжди принизлива. Тому мені дуже хочеться, щоби та Революція Гідності, що відбулася на Майдані, трансформувалася у конкретні добрі результати, в яких обов’язково було б місце для старших людей...»

•  Нагадаємо, що виставка триватиме у головному корпусі «Львівської політехніки» до 30 квітня. Того ж дня буде визначено найкращу світлину. І хоча підбиття підсумків, згідно з анкетуванням, — ще попереду, дехто вже визначив для себе переможців.

— Найкращі — «Красень», «Залицяльник» і «Любов перемагає все», — така думка колишнього вчителя Сергія Благонравова.

— «Дівчатка-близнятка»! — наполягає архітектор Володимир Онищенко.

— Тут не може бути якогось одного переможця, — переконана вихователька дитячого садочка Іванна Березняк. — Всі роботи гарні. Кожне фото несе історію, і ось це найважливіше.

— Я теж намагалася обрати найкращу роботу. І не змогла — всі дуже хороші, — додає перукар Ірина Бондарчук.

— Автори — молодці! Молоді таланти завжди треба підтримувати. Що «День» і робить! — наче підбиває підсумки короткої, але палкої розмови відвідувачів із журналістом «Дня» бухгалтер Володимира Горлицька...

Та де там!

«Чудово, що у своїй виставці газета «День» зібрала весь колорит України, — ділиться враженнями молода мама Орислава КОБИЛЯЦЬКА. — Світлини просто захоплюють. Кожна має свою історію і значення. Вдячна за таку чудову роботу».

•  І насамкінець варто зазначити, що дуже багато відвідувачів особисто дякували головному редактору видання Ларисі Олексіївні Івшиній.

«Кланяємося вам, пані Ларисо, за велику працю і силу духу», «Селянські матері народжують хліборобів, воїнів, трударів та поетів. А одна з них народила для нас пані Ларису Івшину. Земний уклін нашим матерям. Дякую і за газету, і за Фотовиставку, і за вашу громадянську позицію, і за всю вашу неоціненну працю», — такі вдячні слова пані Івшиній журналіст «Дня» побачила у Книзі відгуків.

«Я вже не вперше відвідую зустрічі у «Львівській політехніці» з участю головного редактора «Дня» пані Лариси Івшиної. Маю зазначити, що мені дуже сподобалась нинішня зустріч, яка, за пропозицією Лариси Олексіївни, відбувалась не у форматі конференції, а як дружня розмова. На мою думку, саме завдяки цьому спілкування перебігало конструктивніше, було жвавим і невимушеним. Радий за студентів, котрі ставили цікаві, актуальні, гострі запитання, з якими пані Івшина блискуче справилася! Та й узагалі маємо подякувати пані Івшиній та очолюваному нею колективу газети «День» за роботу — конструктивну, продуктивну, різноманітну. Особливо дякую за серію «Підривна література». Читав колегам уривки з праці Бандери про атомну війну — яка ж вона актуальна! Волосся дибки стає від того, як бачив Бандера нинішню ситуацію в Криму! Тому й кажу, що оця серія справді підривна, бо підриває свідомість. Дякую газеті «День»!» — таке, зокрема, почула в особистій розмові з доцентом кафедри політології та міжнародних відносин Національного університету «Львівська політехніка» Олександром ГОРБАЧЕМ.

Яка зі світлин Фотовиставки «Дня», на думку львів’ян, найкраща — читайте в одному з наступних чисел газети.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати