Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Голос покоління

06 вересня, 13:15

А ви слухаєте своїх дітей? Ви знаєте, що їх цікавить, хвилює, а що їм байдуже? Розумієте, чого вони хочуть, про що мріють, до чого прагнуть? А якщо вони підлітки? Стало важче? Тоді давайте разом почитаємо думки покоління Z, перших людей, котрі народилися в епоху інтернету та гулу, які я отримала під час бліц-опитування.

Дівчина Соня своєю мрією вбачає гарну здачу ЗНО. Їй 15, вона не цікавиться політикою, але вважає найбільшою проблемою країни парламент. Їй хочеться стати хірургом-травматологом, але не в Україні…

Віці всього 14, але вона вже підробляє в манікюрному салоні, а у вільний час –  спить… Останньою книгою, яку дівчина прочитала, став любовний роман «Джонні-янгол». Їй дуже хочеться стати власницею б’юті-салону.

Миколі 16, він серйозно захоплений програмуванням. «Класну музику мені Spotify шукає, тому я навіть не завжди знаю назву треку», – відповідає він на питання про улюблених виконавців. Хлопець мріє увійти в історію! Навчатиметься в Українській академії лідерства, згодом у закордонному виші. На питання: чому не в Україні? Зазначає: «Я патріот, але також і за логіку та раціональність».

Колись наша кіносцена прийме до себе Лізу, принаймні вона хоче на це сподіватися. Частіше всього дівчина переглядає пости Інстарам-блогерів про харчування та сучасну моду. «Найголовнішою проблемою нашої країни є система освіти: ще зі школи в нас вирощують моральних уродів, які не мають власної думки та цілі у житті», – каже вона.

У 13-річної Оленки останньою прочитаною книгою стала «Донька болотного царя» Г.К.Андерсена. Вона обожнює малювати, хоче відкрити своє власне арт-кафе у Володимирі-Волинському.

Даша вважає, що головною проблемою країни є небажання людей до змін та інновацій. Вона ненавидить, коли навколо хтось починає дискутувати про політику. Її вражають історичні романи та американське кіно. Вона хоче бути щасливою.

А Євген, наприклад, щиро вірить у необхідність соціалізму в Україні, однак сам прагне займатися бізнесом, вчити мови програмування. У вільний час хлопець вчить те, що йому подобається, на відміну від нудної шкільної програми…

Боря запевняє, що нас погубить байдуже ставлення до екології, корупція та від’ємне сальдо міграції. Він обожнює трилери, хоче відвідати США, але водночас із теплотою відзивається про рідну Дарницю.

Поїхати до Німеччини та відкрити там свій бар хоче Василь із Русанівки. Його надихнуло прочитання «Mein Kampf» А.Гітлера. Чомусь, у свої 14, хлопець обрав собі орієнтиром саме цю книгу…

«Якщо ти не будеш цікавитися політикою, то вона зацікавиться тобою», – каже мені Настя. Вона фотографує, готується до вступу, гуляє з друзями. Її найбільшою мрією є мир в Україні. Ця дівчина єдина з усіх 30 опитаних, хто так відповів.

Ірі 12, її головною розвагою є перегляд фільмів. Переважно про кохання. Вона не любить читати, не дуже часто гуляє з друзями. Найкраще для неї бути вдома з родиною.

Юля хоче вирости людиною. Створити свій бізнес, завести сім’ю, подорожувати світом. «В Україні люди не цікавляться один одним, довкіллям». Це її дратує. Тому вона хоче поїхати навчатися за кордон.

Влада говорить, що «не цікавиться політикою, адже вона не політик». Відверто кажучи, над цими словами я думаю й досі. Їй 13, вона хоче бути журналісткою. Постійно гортає Інстаграм, музику слухає ту, що підбирає Ютуб. У вільний час пише вірші.

Ледь не всі опитані підлітки дуже цікавляться новинами, але переважно про себе та оточення. Більшість у побуті спілкується російською, а лише 30% українською. Бо так зручніше. Під час розмови вони дивилися на телефони по декілька разів. Коли я запитала: якою є думка ваших батьків з приводу захоплень, планів на майбутнє, інтересів, – багато з них сказали мені, що це не те, про що можна говорити з родичами…

Ви можете запитати: до чого тут ці звичайні факти про українських підлітків? Тут немає сенсацій, вони живуть своїм життям. А ви подумайте: ваші стилі життя збігаються? Якщо ви згадаєте свою дитину – точно зможете перелічити її улюблені книги, фільми, блогерів та новинні пабліки? Ви її відправили на 10 гуртків, бо вона сама цього захотіла? Суспільство розуміє її потреби? Ні? Так ви ж теж суспільство. Спілкуйтеся більше! Цікавтеся різним. Дякую за увагу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати