Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Безпека країни визначається в лабораторіях»

Президент НАН України Борис Патон закликав політиків віддати в Коаліційній угоді належне науці — щоб не втратити державу
20 листопада, 11:54

У Києві відбувся XXVІ Міжнародний симпозіум «Наука, технології та інновації як найважливіші сучасні чинники національної безпеки». До лідерів політичних сил звернувся академік НАНУ Борис Патон, закликавши визнати інноваційний розвиток — першочерговим завданням Коаліційної угоди.

«...Як засвідчує досвід країн-лідерів інноваційного досвіду, необхідне широке запровадження фінансових, кредитних, податкових стимулів розвитку науково-технічної та інноваційної діяльності, налагодження дієвого державного, приватного партнерства», — зазначив президент НАН України Борис ПАТОН у зверненні.

За словами голови Комітету Верховної Ради України з питань науки й освіти Лілії Гриневич, у першому проекті угоди освіта була на одному з останніх місць. Сьогоднішнє фінансування науки — 0,25% ВВП.

«Група, яка верстає остаточний текст коаліційної угоди, врахує наші пропозиції... Наступний рік буде надзвичайно важкий: примітки бюджету на 2015 нам демонструють, що це буде складний і кризовий бюджет. Але навіть у кризових умовах треба працювати над механізмами, які забезпечать не тільки виживання, а й розвиток науки», — вважає голова Комітету Верховної Ради України з питань науки й освіти Лілія ГРИНЕВИЧ.

Також, за її словами, новий парламент має повернутися до законопроекту «Про наукову і науково-технічну діяльність».

Борис МАЛІЦЬКИЙ, директор Центру досліджень науково-технічного потенціалу й історії науки імені Г.М. Доброва НАНУ, доктор економічних наук:

— Нині для України дуже важливо використовувати той ресурс, який ми ще не втратили, а також створювати і використовувати нанотехнології, наноматеріали. Наукові галузі, в яких ми маємо відкриття — це фізика, хімія (наші хіміки відкрили тисячу нових органічних речовин), також — медична наука. Але затребуваність цих відкриттів в Україні — нікудишня. Потрібно змінювати модель економічного розвитку.

Питання нашої національної безпеки пов’язане з тим, чи буде Україна мати можливості протистояти загрозам. Для цього нам треба бути сильними. Сильними ж ми можемо бути лише завдяки переходу на нові технології, інновації. Наприклад, у 2010 році ми запропонували концепцію перетворення Криму на зону інноваційного розвитку економіки. Я впевнений, що якби це рішення було проведене, то кримчани не захотіли би в Росію.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати