Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Боротьба триває

Апеляційний суд визнав законним керівником НМУ ім. Богомольця Катерину Амосову, однак екс-ректор Віталій Москаленко готується оскаржувати таке рішення у Вищому господарському суді
06 серпня, 12:07
МЕДУНІВЕРСИТЕТ ПЕРЕЖИВАЄ БУМ ІНФОРМАЦІЙНИХ НАПАДІВ І ЗМУШЕНИЙ ЛЕДЬ НЕ ЩОДНЯ СПРОСТОВУВАТИ НЕДОСТОВІРНУ ІНФОРМАЦІЮ ПРО СЕБЕ. ВТІМ, АБІТУРІЄНТІВ ЦЬОГО РОКУ ТУТ НАВІТЬ БІЛЬШЕ, НІЖ ТОРІК / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «ДЕНЬ»

Катерина Амосова вже вкотре визнана законно призначеним ректором Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця. 30 липня Апеляційний суд міста Києва скасував рішення Печерського суду про те, що керівником вишу має бути Віталій Москаленко, бо його буцімто незаконно звільнили. Однак із такими висновками екс-ректор, ясна річ, не згоден, тому готується оскаржувати таке рішення у Вищому господарському суді. Поки остаточної крапки в цій справі нема, університет переживає бум інформаційних нападів на свою адресу. Мало не щодня з’являються повідомлення, мовляв, університет відмовляється приймати заяви від абітурієнтів зі сходу; студентів, що підтримували екс-ректора, позбавили стипендій, а нинішній керівник Катерина Амосова раніше лікувала самого Віктора Януковича. Остання інформація — університет штрафуватимуть за те, що нині чинний ректор відмовляється виконувати рішення Державної виконавчої служби про повернення на роботу незаконно звільненого пана Москаленка.

ВИШ ПЕРЕЖИВАЄ РЕЙДЕРСЬКУ ІНФОРМАЦІЙНУ АТАКУ, А НА ОДНЕ З ІНФОРМАГЕНТСТВ ЗА НЕДОСТОВІРНІ ДАНІ ПОДАЛИ ДО СУДУ

Навіть у день суду прихильники екс-керівника були й під Апеляційним судом, і під університетом — вимагали звільнення Амосової. Чи не вперше за останні десятиліття університет переживає такі інформаційні напади. А на сайті НМУ поруч із повідомленнями про перебіг вступної кампанії є низка спростувань, що стосується поширення неправдивої інформації. На одне з інформаційних агентств, що стабільно поширює недостовірні дані, юридична служба університету вже підготувала судовий позов.

Доцент НМУ Борис Коваль коментує, що це нагадує рейдерську атаку, коли пробують використати всі шляхи — від інформаційної війни до фізичних впливів. На думку викладача, в такий спосіб екс-ректор намагається знайти собі виправдання, коли почнуть розглядати судові справи, порушені проти нього ж. І чим ближче до дати цих судів, тим частішають інформаційні напади на виш.

Нагадаємо, що за фактами розслідування комісії МОЗ проти Віталія Москаленка відкрито два кримінальні провадження — по суті, за розкрадання та привласнення державних коштів. Зараз університет перевіряють працівники правоохоронних органів. Якраз саме з приводу відкритих кримінальних справ. Студент НМУ, співголова Антикорупційного комітету університету Володимир Моторний розповідає, що нині виявляють нові факти фінансових зловживань екс-ректора: «Була виконана закупівля неіснуючих будівельних матеріалів та обладнання для восьмого гуртожитку на суму 14,6 мільйона гривень. Складу, на якому, за документами, зберігаються ці матеріали, узагалі не існує, за вказаною адресою — житловий будинок. Таким чином розкриваються старі корупційні схеми, і все поволі випливає на поверхню. Є ще один факт: ректор отримував заробітну плату на суму понад мільйон гривень на рік. Але додатково Москаленко за сумісництвом був влаштований в одному з підрозділів університету, де не виконував жодної роботи й отримував п’ять тисяч гривень у місяць».

ПОПРИ ВНУТРІШНІ ПЕРИПЕТІЇ, У ВИШІ ЗАЯВ ВІД АБІТУРІЄНТІВ УЖЕ 16 ТИСЯЧ

Викладачі також заперечують, що зараз у виші проводяться так звані чистки як серед колективу, так і серед студентів. Про це теж писали деякі ЗМІ. Борис Коваль розповідає, що цього року приймав державні іспити у спудеїв, поміж них були й прихильники колишнього ректора. Один студент, попри такі симпатії, отримав хороші оцінки, і його ім’я навіть вписали в Книгу пошани. Іспит викладачеві складала й племінниця Москаленка та отримала, за словами Коваля, заслужену п’ятірку. Теж саме стосується й трудового колективу. Прихильники колишнього керманича зараз ходять на роботу, ніхто звільняти чи якось утискати їх не збирається.

«Останні три-чотири роки йдуть незрозумілі запитання щодо атак на землю, де стоїть наш оздоровчий табір «Медик». І, за версією Москаленка, Амосова нібито прийшла заради цієї землі. Я Катерину Миколаївну знаю лише по роботі, був свідком декількох епізодів, бачив, як при ній заборонили від студентів брати кошти, щоб накривати для викладачів столи під час екзаменів. І подібні зміни підтримую, бо бюрократична та корупційна машина зайшла так глибоко, що терпіти немає сил», — каже викладач.

Одначе всі ці перипетії на абітурієнтів впливають позитивно. Вони несуть заяви до вишу, як ніколи раніше. Останні дані університету  — близько 16 тисяч заяв, торік за такий ж проміжок вступної кампанії було на тисячу менше. Зараз НМУ ім. Богомольця є лідером серед вищих медичних закладів України за кількістю абітурієнтів. «Цього року вступна кампанія масова, у порівнянні з попередніми роками. Перший фактор — збільшилась кількість абітурієнтів із Луганської та Донецької областей (зараз таких заяв понад 400, торік було — у межах 300), але їхня кількість все одно не пояснює цієї різниці. Інший фактор — наша перемога над корупцією, буде досить жорсткий конкурс і потім — хороший набір, бо справді вступлять люди із найвищими балами. Нам на руку зіграла наша весняна боротьба, і її відгомін дається взнаки зараз», — вважає Володимир Моторний.

Напевно, майбутні студенти сподіваються, що після гучних скандалів навколо такого престижного вишу тут справді розпочнуться реальні зміни.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати