Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чому Новгород-Сіверський досі з Леніним?

Градоначальник міста шукає для скульптури... покупців — багатих іноземців
12 серпня, 11:35
ФОТО З САЙТА GEO14TR89.LIVEJOURNAL.COM

Попри чіткі часові декомунізаційні рамки, у найпівнічнішому прикордонному місті України продовжує стояти бронзова скульптура Леніну. Історики та патріотична громадськість Чернігівщини звинувачують міського голову Новгорода-Сіверського Олега Бондаренка у відвертому саботажі, зриві декомунізації і навіть сприяння ворожій пропаганді. Той зі свого боку каже, що хоче продати Ілліча якомога дорожче і боїться, що під час демонтажу пам’ятник можуть пошкодити. Відтак, товар утратить цінність.»Нехай покупці самі його знімають, а то, бува, ще пошкодимо», — пояснює градоначальник.

Міський голова Новгорода-Сіверського Олег Бондаренко — один із перших мерів України, який виставив Леніна на аукціон. Каже: за кошти, вилучені від продажу скульптури, хоче облагородити містечко. З’явилися і перші покупці — поки що свої. Українські поціновувачі соцреалізму кілька разів пропонували градоначальнику прикордонного райцентру придбати пам’ятник за ціною металобрухту, а це не багато, не мало — 350 тисяч гривень. «Балансова вартість Ілліча — 280 тисяч гривень, — каже чиновник. — За увесь час до нас надійшло три пропозиції. Пропонували купити пам’ятник за ціною металобрухту — по 80 гривень за кілограм, це — 350 тисяч гривень. Але цього мало, ми хочемо щонайменше мільйон».

Пан Бондаренко переконаний, що українські перекупники не дадуть за бронзову скульптуру великих грошей, тому вже почав шукати покупців за кордоном.

Автором новгород-сіверського Леніна є відомий скульптор Іван Зноба. Він був одним із найпопулярніших представників соцреалізму. Серед робіт Івана Зноби — монумент Жовтневій революції на майдані Незалежності, який демонтували 1991 року. Чи не найвідомішим творінням скульптора є найбільший у світі Тарас Шевченко — 20-метрова статуя «Кобзарю» у Дніпрі — робота Івана Зноби.

Міський голова Новгорода-Сіверська розповідає, що зустрічався з онуком відомого скульптора, Миколою Знобою. «Я зустрічався з родиною Івана Зноби, — каже Олег Бондаренко. — Повідомив їм про ситуацію з демонтажем і запропонував купити скульптуру, як пам’ять про діда. Родина Зноби є доволі заможною, окрім того вони є членами дипломатичного клубу, тому мають хороші зв’язки за кордоном. Вони розповіли мені про можливість продажу пам’ятника Леніну в Китай, Америку або Австрію. Пообіцяли допомогти з пошуком грошовитих покупців».

КОШТИ ПІДУТЬ НА СМІТТЄВІ КОНТЕЙНЕРИ ТА ОСВІТЛЕННЯ

Олег Бондаренко усвідомлює, що порушує закон, однак виправдовує це благими намірами. Окрім міського голови Новгорода-Сіверського відповідальність за невиконання декомунізаційного законодавства лежить і на голові Чернігівської облдержадміністрації Валерію Кулічу. Відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», у випадку саботажу з боку місцевої ради або міського голови, очільник обласної виконавчої влади має видати розпорядження про демонтаж пам’ятника. Валерій Куліч мав право це зробити до 21 червня, далі — рішення за Кабміном.

«Голова Чернігівської ОДА поставився до мого прохання з розумінням і погодився почекати, доки куплять скульптуру, — виправдовується міський голова. — Зі свого боку я постійно підганяю родину скульптора Зноби з пошуком клієнтів, буквально щотижня зідзвонююся з ними. Бездумно зруйнувати можна все, але якою буде від того користь громаді?»

За отримані кошти міська влада Новгорода-Сіверського планує закупити сміттєві контейнери. «Нам потрібно 100 контейнерів по 6,5 тисячі гривень. На це піде 650 тисяч гривень, — ділиться планами Олег Бондаренко. — Також ми хочемо закупити лед-лампочки, освітлити місто й зекономити на електроенергії. У місті півтори тисячі світлоточок — це економія в п’ятнадцять разів».

НАУКОВЦІ: «СТАЛІНА ТА ЛЕНІНА МАЮТЬ НЕГАЙНО ЗНЯТИ!»

Якщо з пам’ятником Іллічу все зрозуміло, адже йдеться про наповнення бюджету за рахунок додаткових надходжень, то зі Сталіним нічого не ясно. У Новгороді-Сіверському на водонапірній башті, поруч із Базарною площею, є мозаїчне зображення Леніна та Сталіна. Їх чомусь не поспішають знімати.

Градоначальник має окрему думку з цього приводу. Він пропонує розмістити під портретами інформаційні таблички з написами: «Кати українського народу».

В обласному представництві Українського інституту національної пам’яті бездіяльність міського голови прикордонного з Росією міста розцінюють як саботаж. За словами представника інституту в Чернігівській області Сергія Бутка, портрети Леніна та Сталіна, а також сам пам’ятник Леніну підлягають безумовному демонтажу.

«Ми не можемо говорити, що новгород-сіверський міський голова не знає закону, — пояснює Сергій Бутко. — Йому особисто, у присутності майже усіх депутатів міської ради, все це було роз’яснено представником Українського інституту національної пам’яті та двома радниками голови Чернігівської обласної державної адміністрації, — продовжує науковець. — Всілякі ідеї та пояснення, котрі заважають якнайшвидшому демонтажу цієї символіки, не мають значення. Будь-які зволікання загрожують національній безпеці нашої держави і працюють на користь агресора».

Зі свого боку патріотична громадськість звинуватила міського голову Новгорода-Сіверського у провокуванні громадського протистояння. Слово за Кабінетом Міністрів...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати