Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чому впала стіна чернігівського гуртожитку?

Версія ДСНС – вибух, версія жителів – халатність чиновників
13 грудня, 15:45

У понеділок, 12 грудня, близько шістнадцятої години в Чернігові обвалилася стіна чотириповерхового гуртожитку по вулиці Попудренка, 16. Внаслідок обвалу упали плити перекриття з першого по четвертий поверхи, зруйновано зовнішню фасадну стіну. Рятувальники, які прибули на місце події, дістали з-під завалів тіло 25-річної жінки. Згодом працівникам Державної служби з надзвичайних ситуацій вдалося дістати витягнути з-під завалів ще одного постраждалого. У тяжкому стані його евакуювали до обласної лікарні.

Начальник управління ДСНС в Чернігівській області Роман Гордовий, який працював на місці, події повідомив, що під час пошуку постраждалих була реальна загроза обвалу будинку, рятувальники працювали в екстремальних умовах. За його словами, загалом від обвалу будинку постраждали ще семеро людей. Вони отримали легкі ушкодження і відмовились від госпіталізації.

Офіційною версією трагедії у ДСНС називають вибух без подальшого горіння, котрий відбувся в кімнаті на четвертому поверсі. Втім, мешканці гуртожитку не вірять у версію рятувальників. Вони переконані: трагедія трапилася внаслідок халатності комунальних чиновників.

Багатодітна мати та інвалід третьої групи пані Олена в момент обвалу була вдома. Вона перебувала на іншій частині будинку. «Коли було збудовано будинок, під душовими не зробили гідроізоляції. Про це всі знали, –  розповідає жінка. – Ми неодноразово зверталися до комунальників зі своїми проблемами, але реакції від них – жодної. За сім років нам ніхто нічим не допоміг!», –  каже жінка.

Гуртожиток сімейного типу стояв на балансі швейної фабрики «Елегант», сім років тому його передали на обслуговування в КП «Новозаводське» Чернігівської міської ради.

Депутат чернігівської міської ради Ірина Березинець говорить про аварійність будинку. «Зі слів будівельників гуртожиток, який рухнув, будувала СМУ 24. Здали будинок  в експлуатацію приблизно в 1968-1969 роках, - каже депутат. – Майже одразу у стіні гуртожитку з’явилась тріщина. Її затягли скобами, проте будинок залишався в аварійному стані».

Того дня постраждалі мешканці зверталися до комунальників з інформацією про провислу плиту перекриття. «Люди повідомляли керівництво ЖЕКу про провислу плиту перекриття, - обурюється постраждалий мешканець Максим Зосенок. – За день до нас ніхто не з’явився, окрім двох п’яних сантехніків. Якби стіна обвалилася вночі, то було б значно більше жертв».

За словами директора департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської ОДА Сергія Болдарєва, всього у будинку проживало 196 мешканців. 75 осіб відселили до готельно-туристичного комплексу «Придеснянський» Чернігівської обласної ради, 10 осіб до готелю Федерації профспілкових організацій та 109 людей  поїхали до родичів.

Головне управління Національної поліції в Чернігівській області відкрило кримінальне провадження за фактом обвалу стіни в гуртожитку, що призвело до загибелі та травмування людей. Як повідомили в прес-службі відомства, провадження відкрили за статтею 270 зі значком 1 – умисне знищення або пошкодження об’єктів житлово-комунального господарства. Санкція даної статті передбачає найсуворіше покарання – до трьох років позбавлення волі.

Через трагедію частина депутатського корпусу та представники громадськості висунули вимогу міському голові Чернігова Владислава Атрошенка створити комісію з її розслідування та притягнення до відповідальності керівництва управління ЖКГ. Громадськість вимагає термінового обстеження та забезпечення вчасного ремонту всіх аварійних будинків міста, створення гарячої лінії для мешканців Чернігова, на яку вони змогли б повідомляти про наявність пошкоджень.

Міський голова виніс кадрові рішення. Так, його розпорядженням звільнено начальника КП «Новозаводське», догани отримали начальник Управління ЖКГ Ярослав Куц і профільний заступник міського голови Олександр Кириченко.

Подальшу долю будівлі визначить спеціальна комісія. «Проводимо експертизу, отримаємо фахові технічні висновки, що робити з цим будинком, який стан будівлі, чи можлива прибудова, чи вона підлягає демонтажу, - пояснив мер В. Атрошенко і жителям гуртожитку, і представникам ЗМІ. - Відповідно, стане зрозумілим термін, за який ми зможемо зробити проект чи будемо шукати можливості якось вирішити це питання. Гадаю, це триватиме не менше року». Владислав Атрошенко зазначив також, що комісія з надзвичайних ситуацій зафіксує, які організації надавали першочергову допомогу постраждалим, і з міського бюджету їм будуть відшкодовані кошти на дизельне пальне, експлуатацію техніки тощо.

Журналісти запитали мера Атрошенка про причини трагедії. «Це будинок, що має вік понад 60 років. Якщо є нарікання на ЖЕК, що він не реагував, то вони приймаються, догани та звільнення люди отримали, але ми не будемо йти шляхом принесення «сакральних жертв», – сказав у відповідь чернігівський міський голова. – Будуть працювати силові структури, які з’ясують причини, і вже на основі цього будемо бачити, де чия провина. Зі свого досвіду скажу, що у нас в Чернігові грунти складні. Я все це проходив, коли у власних приміщеннях ми робили підвали функціональними. Я особисто витрачав сотні тисяч доларів на укріплення фундаментів, залучаючи до цих робіт проектні інститути зі столиці. Цю будівлю оглянуло МЧС, я особисто там побував, не було жодної вибитої шибки, що говорить про те, що вибуху газу там не було. Але це попередній висновок, це ще потрібно аналізувати».

Атрошенко повідомив, що міська влада поховає загиблу жінку за власний кошт. Батьку і дитині заплатять 50 тисяч допомоги. 26 чернігівцям, які втратили житло, виплатять по 5 тисяч компенсації кожному. Міський голова Чернігова дав доручення перевірити всі аварійні будинки міста. За його підрахунками, це 400 тисяч метрів квадратних. Якщо врахувати середню вартість таких робіт – близько 5 тисяч гривень за квадратний метр, вийде близько 2 млрд грн. У прогнозованому бюджеті розвитку обласного центру на наступний 2017 рік – очікується всього близько 100 млн грн. Тож проблему варто вирішувати на рівні держави. «Якби такі будинки були в Печерському чи Шевченківському районі Києва, тоді це вигідний бізнес – людей відселили, збудували нові, - сказав В. Атрошенко. – А який тут може бути бізнес? Це питання національної безпеки – стан таких будинків. Вартість вирішення цієї проблеми по місту – непосильна для нашого бюджету. Це факт».

Натомість громадськість переконана, що площа аварійних будинків є значно більшою, ніж та, про яку говорить Атрошенко.

Доки міська влада вирішує, що робити далі, громадські активісти закликають чернігівців приносити теплі речі для постраждалих до храму Св. Катерини. Крім того, відкрили картковий рахунок для допомоги родині, в якій на руках бабусі залишилися маленька дівчина:

МФО300023, ОКПО 00039019, Транзитний рахунок 29241000050619

Назва банку: Чернігівське відділення ПАТ "Укрсоцбанк"

В призначення платежу вказати: для поповнення скр. № 26251935043945 АКУЛЕНКО СВІТЛАНА ГРИГОРІВНА

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати