Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Для українських бійців – італійські протези

Фонд, що раніше працював із постраждалими у сирійському конфлікті, безплатно протезуватиме українців
11 березня, 13:19
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Першим військовим, який дістав можливість пройти реабілітацію та протезування за сприяння італійського Фонду центрів реабілітації Padre Pio став 27-річний Назар Барилко. Назар потрапив в АТО у третю хвилю мобілізації, працював зенітником. Разом із 24-ю бригадою стояв поблизу містечка Щастя. На початку жовтня його та побратимів обстріляли диверсанти. Назару у стегно влучило три кулі. Хлопець втратив багато крові, а ногу довелося ампутувати. Грошей на дорогий протез у сім’ї Назара не було, тому пропозиція італійців — єдиний шанс повернути хлопця до нормального життя..

Лікар-реабілітолог Фонду центрів реабілітації Padre Pio Серена Філоні впевнена, що Назара вдасться поставити на ноги, адже досвід роботи з воєнними травмами вони вже мають чималий. «Із літа 2014 року ми почали працювати з постраждалими у конфлікті в Лівії, — розповідає доктор Філоні. — До нас надійшло одразу 15 осіб. Усіх ми змогли прийняти і допомогти. Вони перебували у нас від чотирьох до восьми місяців, залежно від складності травми. Ми дуже тісно співпрацювали з ортопедичним підприємством і намагалися організувати індивідуальний підхід до кожного пацієнта. Протези також добирали під кожного індивідуально. При протезуванні важливий також вік та своєчасність виконаної роботи. У Назара з цим усе добре. Тому ми впевнені — протезування буде успішним».

Протез, який отримає Назар, не просто зручний та адаптований, він повністю дублюватиме здорову ногу та завдяки сенсорному керуванню не поступатиметься їй у функціональності.

«У результаті даних, що ми отримуємо завдяки комп’ютерним програмам, нам вдається підготувати протез максимально наближений структурно до природної кінцівки пацієнта. Ми використовуємо найсучасніші системи та найсучасніші технології. Запропонована система працює на сенсорах. Між ногою та протезом розміщені устілки. У середині вони мають 99 сенсорних точок. Також поряд з устілкою є подушечка, що містить 256 сенсорів. Вона з’єднана з протезом стрічками для рівномірного розподілу напруги. Завдяки цьому в жодній з точок дотику не накопичується тиск», — розповідає директор протезної компанії CORPORA Фердинандо Скафутто.

Післяпротезна реабілітація повністю роботизована. Є роботи, яких використовують для навчання рухам, розвитку моторики, утримування рівноваги. Протезування та навчання військові проходитимуть в Італії. Післяпротезне обслуговування відбуватиметься в Україні. Хоча, експерти визнають, можливостей для ефективної реабілітації тут сьогодні немає.

«На жаль, ми не готові до тієї ситуації з протезуванням, яка наразі склалася, — розповідає заступник голови комітету з питань охорони здоров’я Верховної Ради України Ірина Сасоєнко. — Ми маємо великі медичні установи — науково-дослідні інститути з протезування, а також базу санаторно-курортних закладів, які треба адаптувати для реабілітації після операцій з протезування. Ми повинні зрозуміти, що у нас є і чого нам не вистачає, та звернутися за допомогою до міжнародних організацій, установ, посольств різних країн, щоб та допомога, яку ми одержимо, була цільовою. Електронних протезів у нас поки що немає, тому ми і звернулися до італійців. Але важливо пам’ятати, що ми маємо налагодити співпрацю з італійськими фахівцями таким чином, щоб навчитися на території та в медичних закладах України виготовляти не гірші протези. Так ми зменшимо витрати на транспортування та проживання бійців. Зараз же мусимо вирішувати питання щодо кожного пораненого».

До слова, українська сторона вже веде переговори, щоб у разі успішного протезування Назара інші українські військові також отримали допомогу у центрі реабілітацій або безкоштовно, або зі значною знижкою. Для післяпротезної роботи з бійцями Фонд центрів реабілітації Padre Pio збирається створити спеціальне відділення в Україні, який займатиметься обслуговуванням протезів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати