Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Економія на... життях?

Волонтери «Охматдиту» б’ють на сполох: на онкохворих дітей цього року у бюджет закладають... 50 мільйонів на противагу 216 мільйонам 2013 року. МОЗ усе заперечує і говорить про збільшення видатків
15 січня, 19:31
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Учора до будинку Бюджетного комітету Верховної Ради прийшли батьки онкохворих дітей і волонтери з плакатами та фотографіями маленьких пацієнтів. Вони хотіли привернути увагу чиновників до того, що мізерне фінансування державної програми, яка передбачає лікування дітей з онкологією, не дає шансу вижити їхнім дітям. Цьогоріч із державного бюджету на загальний фонд цієї програми передбачено всього 50 мільйонів гривень. Але ж ці кошти розподіляться по всіх онкодиспансерах країни, зокрема й на відділення онкогематології НДСЛ «Охматдит», де лікують діток із тяжкою формою хвороби. Лікарі та волонтери кажуть, що цих коштів вистачить хіба що на елементарні ліки, не кажучи вже про дорогу хіміотерапію та лікування за кордоном.

Того року на цю ж програму було виділено 216 мільйонів гривень. Активісти наголошують, що таку значну суму було виділено вперше в історії держави, тому нинішня ситуація з низьким фінансуванням може стати критичною. Натомість у МОЗ цю інформацію спростовують. Учора на сайті відомства з’явилося повідомлення, що ЗМІ поширюють недостовірну інформацію, оскільки фінансування галузі ніхто зменшувати не збирається. «На бюджетну програму «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру», в яку входить понад 20 напрямів, зокрема й лікування онкохворих дітей, 2014 року передбачено на 173 мільйони гривень більше, ніж торік (понад два мільярди гривень). Розподіл коштів між різними напрямами цієї програми здійснюватиметься лише після того, як державний бюджет прийме Верховна Рада», — йдеться в повідомленні прес-служби.

Однак точних цифр, хоча б приблизних, скільки ж заплановано чи має бути виділено на онкологію, не наводять. Натомість активісти додають, що лише на одне відділення онкогематології «Охматдиту» на ліки треба 60 мільйонів гривень на рік.

«Є ще спецфонд, але це фактично віртуальні гроші, — додає в.о. голови Опікунської ради НДСЛ «Охматдит» Ганна Гопко. — А поки цих грошей немає, то тендери на закупівлю ліків не проводитимуться. Ці гроші можуть надійти аж наприкінці серпня, а то й пізніше, 2013 року це було аж у листопаді. Це означає, що близько п’яти тисяч онкохворих дітей по всій Україні треба протримати на ліках лише на 50 мільйонах гривень. Але йдеться про порятунок дітей, коли питання часу дуже важливе. Чомусь на міліцію, утримання чиновників видатки збільшують, а на дітей — ні».

Торік за бюджетні кошти МОЗ закупило для всіх областей 87 найменувань ліків і 14 найменувань виробів медичного призначення. Ганна Гопко додає, що це лише 60—65% від потреб на лікування онкохворих дітей: «Восени надійшли додаткові 75 мільйонів гривень від продажу державних лотерей (відповідно до закону про державні лотереї частину коштів від їхнього проведення спрямовують на лікування онкохворих. — Ред.), що дозволило провести додаткові тендери на закупівлю ліків і виробів медичного призначення. Але результати тендерів нам не відомі, і якщо МОЗ купив все, що планував, то онкохворі діти ці додаткові ліки отримають тільки цього року».

Волонтери підраховують, що навіть 75 мільйонів гривень від лотерей, у сумі з державними, не покриють усіх витрат. Ганна Гопко каже, що цього вистачить лише на 40% від загальної кількості необхідних ліків. Не кажучи вже про купівлю нового обладнання, на яке поки що не передбачено ні копійки. Тому активісти планують звертатися до уряду з вимогою збільшити суму лотерейних коштів аж до 500 мільйонів гривень.

«Саме таку суму оператори державних лотерей за рік перераховують до держбюджету, — пояснив «Дню» член Опікунської ради «Охматдиту», доктор юридичних наук Данило Гетьманцев. — Ми вимагаємо, щоб усі ці кошти перераховували на потреби онкохворих дітей. Цей бізнес повинен бути виправданий в очах суспільства, адже це — бажання наживи шляхом легкої праці. У Європі такі надходження спрямовуються на соціальні потреби суспільства».

Гетьманцев додає, щоб лотерейні кошти пішли на лікування дітей, уряд має змінити лише один рядок у законі про бюджет: суму на 75 мільйонів гривень переправити на 500 мільйонів...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати