Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Екстремальна ночівля

Студентів одного з факультетів Національного медичного університету ім. О. Богомольця ввечері 3 лютого виселили з гуртожитку через несправне опалення. Фактично — в нікуди
06 лютого, 12:05
ФОТО З АРХІВУ "ДНЯ"

У понеділок о 15.00 представники студентської ради Національного медичного університету ім. Богомольця повідомили майбутнім медикам, котрі мешкають в гуртожитку на Чоколівському бульварі, 39, що до 22.00 цього ж дня вони мають  залишити помешкання. Причина — несправне опалення. Але це розпорядження було вибірковим: чомусь студентам-іноземцям залишили право на нічліг у гуртожитку. Натомість студентам медичного факультету №2, більшість яких мешкає саме в цьому гуртожитку, запропонували перебути найближчі кілька днів у друзів, родичів або ж  у приміщенні фізико-хімічного факультету, що є  навчальним корпусом, а не місцем для ночівлі. Чому студентів серед ночі виселяють на мороз, «День» спробував з’ясувати в ректорату, однак спроби виявилися марними: телефон відповідального за зв’язки з громадськістю проректора то мовчав, то був зайнятим, то колеги проректора казали, що він кудись вийшов. Ми так і не почули відповіді,  однак  готові вислухати позицію університету в будь-який час.

Поки що ж процитуємо ту інформацію, яку розміщено на сайті університету: «3 лютого по вулиці Ушинського, 16, о 14.15 відбувся прорив міської розподільчої тепломережі. Унаслідок аварії було припинено теплопостачання житлових будинків по вулиці Ушинського та гуртожитків №7-7А Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Оскільки, за даними Державного Гідрометцентру, очікувалось зниження температури вночі до мінус 15—16 градусів Цельсія, комісією було організовано цілодобове чергування в гуртожитках і прийнято рішення про злив системи опалення, гарячого та холодного водопостачання для запобігання їхнього розмороження. За пропозицією  Cтудентського парламенту та профкому студентів, адміністрацією університету було підтримано рішення щодо тимчасового (на одну ніч), часткового розміщення студентів гуртожитків №7-7А (40 осіб) до профілакторію, інших гуртожитків закладу, рідних і знайомих та до одного з навчальних корпусів для запобігання масовим застудним захворюванням. Іноземні студенти були залишені, за їхньою згодою, на місцях проживання. Станом на ранок 4 лютого пошкодження теплотраси зусиллями комунальних служб м. Києва та університету ліквідовано». Наостанок ректорат закликав ЗМІ не політизувати ситуацію.

Натомість студент вишу Михайло розповів про відселення студентів мінімум на дві ночі. «Чесно кажучи, спочатку я думав, що ніхто не погодиться їхати ночувати в корпус. Але я помилився, у вівторок уранці мені стало відомо, що там ночувало кілька людей. Але їм не дали абсолютно нічого, вони спали на лавочках в аудиторії, ніяких ні матраців, ні подушок, ні покривал. Дівчина, яка там була, розповіла мені, що було досить холодно, тому спали в курточках. Якщо в гуртожитку несправна опалювальна система, то там би теж мало бути  холодно. Але це не так, батареї там теплі, вода гаряча теж є. Це було станом на 12.45 учора. Як тільки інформація просочилася в ЗМІ, опалення миттєво відремонтували», — каже Михайло.

Із участю в Євромайдані студенти це не пов’язують. Проте наш співрозмовник  додає, що умови проживання в гуртожитку далеко не ідеальні: «У кімнатах, де має бути троє, живе шестеро, а там, де має бути двоє, — четверо. Студентам не дозволяють користуватися фенами, електрочайниками та іншими побутовими приладами,  оскільки проводка стара, і можуть виникнути аварійні ситуації».

А про повернення до гуртожитку поки що знають не всі його пожильці. Михайло вже знайшов собі інше житло і повертатися в університетське не збирається. За його словами, частина спудеїв роз’їхалася по друзях, а офіційно ні від ректорату, ні від старостів груп ніякої інформації про можливість повернутися до гуртожитку особисто їм не надходило.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати