Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Готель» для бджіл — виховання для людини

Науковці влаштували для комах «родову обитель» у Національному природному парку «Чарівна гавань» на півострові Тарханкут
20 листопада, 11:13
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

«Бувають готелі для людей, а можна влаштувати готель і для комах, адже життя братів наших менших вимагає певних умов, як і життя людини. Готель — це така споруда, де бджолам ми надаємо місце для гніздування», — розповідає професор-ентомолог ТНУ ім. Вернадського Сергій Іванов.

«У природі не так уже й багато місць, придатних для гніздування диких бджіл. Через це у відповідних місцях вони інколи утворюють цілі колонії-поселення. В основному в землі, але більшість охоче заселяє сухі стебла рослин. Раніше такі бджоли часто жили в солом’яних покрівлях. Зараз у бджіл все менше можливості гніздитися, а людині — спостерігати за ними. Знайти навіть одне гніздечко бджілки        — великий здобуток для науковця. Ось ми і вирішили побудувати для них «готель». Мало хто знає, що в Криму живе понад 500 видів бджіл. Зібрати хоч би деяких із них в одному місці — це дуже цікаво», — говорить Сергій Іванов.

Професор Іванов зауважує, що у Таврійському національному університеті імені Вернадського вже давно є подібний «міні-готель», де живе 15 видів бджіл. Першими мешканцями «готелю» на Тарханкуті стали саме бджоли з університету.

Ідея  «готелю для комах» втілюється в життя не лише задля поліпшення їхніх «побутових умов» — це також реалізація найважливішої функції екологічної освіти людей, а вона, як показує практика, вкрай необхідна. Комахи постійно підпадають під усвідомлений і неусвідомлений вплив людини, нерідкі випадки знищення окремих особин і цілих гнізд ос і бджіл. Недавній випадок вандалізму стався цього року в Національному природному парку «Чарівна гавань», де умисне був спалений «готель для комах», спеціально виготовлений, встановлений і заселений бджолами й осами для підтримки місцевих популяцій цих комах, а також з метою екологічної освіти туристів. Цій проблемі присвятили виступ на VII Міжнародній науково-практичній конференції «Заповідники Криму» вчені А.Фатерига, С.Іванов, С.Стукалюк, В.Жидков.

«Знайомитися» з бджолами найкраще приходити навесні або на початку літа. «У серпні вже все висихає. Це трішки прикро, тому що якраз у серпні найбільше туристів. Але ми докладемо зусиль, щоб знайти такі види, які гніздяться в серпні. До речі, нічого особливого при відвідинах «готелів» від туристів не вимагається: можна підходити і дивитися. Але люди бувають різні, деякі не сприймають бджіл як щось прекрасне: якщо вона сяде на руку, у людини може початися паніка. Тут, знову ж таки, найважливішу роль грає екологічне виховання», — говорить Сергій Іванов.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати