Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Кіт перед обстрілами постійно стрибає під ліжко»

Як чотирилапі на передовій допомагають українським військовим
18 грудня, 12:58
КІТ ВАСИЛЬ ПРИБИВСЯ І ЖИВЕ РАЗОМ ІЗ БІЙЦЯМИ 92-Ї ОКРЕМОЇ МЕХАНІЗОВАНОЇ БРИГАДИ. ЗА КАДРОМ ЩЕ — КІШКА МУРКА, КІТ МУРЗИК І ПЕСИК ШАШЛИК. ПОПРИ ТЕ, ЩО ЧАСОМ ВІД БЛОКПОСТІВ ДО НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ — ЩОНАЙМЕНШЕ КІЛЬКА КІЛОМЕТРІВ, ЧИМАЛО КОТІВ І СОБАК ВСЕ Ж ЗНАХОДЯТЬ ДОРОГУ ДО НАШИХ ВІЙСЬКОВИХ. ТУТ ЇХ ЗАВЖДИ НАГОДУЮТЬ, ЗІГРІЮТЬ, ПРИДІЛЯТЬ УВАГУ / ФОТО ІВАНА ЛЮБИШ-КИРДЕЯ

На лінії бойових дій поряд із українськими бійцями живуть коти та собаки. Про це розповідають самі військові та волонтери, які їх відвідують. Домашні тварини є у наших хлопців навіть у пеклі Донецького аеропорту.

Велику кількість котів бачила на українських позиціях група харків’ян на чолі із Наталкою Зубар, які їздили Донецькою областю. Вони вважають, що коти насправді допомагають українцям воювати. «Киця воює» — це не метафора. Вони працюють психотерапевтами (або «ходячим щастям», як сказав один комбат), ловлять мишей і пацюків, яких у степових укріпленнях повно. Киці й коти чують вибухи раніше за людей. Вони пильнують на чужих і попереджують про небезпеку. Коти — чудові кадровики й демонструють своєю поведінкою стан військових», — написала після поїздки голова ІА «Майдан Моніторинг» Наталка Зубар. Вона додає, що коти в армії виглядають вгодованими та доглянутим, а є навіть такі, що їздять на патрулювання на БТРах разом із бійцями.

«У нас тут багато котів! І ще маленька собачка, — розповідає боєць із Харкова, доброволець Іван Кравченко, який зараз воює під Щастям. — Вони прийшли до нас самі. Двоє з котів були дикі, інші ще кошенятка. Гуртуються у нас, не тікають від шуму вибухів. Один кіт перед обстрілами постійно стрибає під ліжко, він ще жодного разу не помилився! Ми це помітили, назвали його Барометром, і тепер завжди знаємо, коли підходить небезпека. А коли хтось хворіє, кіт завжди приходить і лягає поруч, лікує бійця».

Також волонтери кажуть, що на позиціях сепаратистів котів і собак практично немає, розповідають, що терористи використовують тварин для підриву мінних полів. Тетяна Кохановська, біолог, фахівець із соціальної поведінки тварин, вважає, що кіт є індикатором людської гідності, а ставлення до домашніх тварин називає мірою цивілізації народу: «Коти є соціальними тваринами, живуть при людях. Вони йдуть на наш бік, бо відчувають тут людське середовище, людяність. А уклад життя на тому боці фронту такий, що тварини не сприймають це як своє середовище. Коти відчувають шляхетність і добро українських солдатів на біологічному рівні. І наявність домашніх тварин серед наших бійців показує велику цивілізаційну різницю між українцями та російськими військовими, проросійськими бойовиками, які поводять себе брутально як із людьми, так і з тваринами».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати