Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кому стояти на постаменті?

Як незасвоєні уроки історії заважають з’явитися справді «рідним» для городян пам’ятникам та скульптурам
14 березня, 12:46

В Україні сьогодні кожен пам’ятник — це не просто згадка певної епохи чи пам’ять про людину, а передусім — уособлення нинішніх суспільних проблем та протиріч. Не лише різні політичні та суспільні групи перебувають у певних протистояннях, а й пам’ятники так само ведуть своєрідну боротьбу. Якщо в Європі сьогодні в пріоритеті — міська скульптура, яка тішить око громадян та додає естетики в урбаністичний простір, то в Україні все ще не можуть позбутися пам’ятників Леніну і компанії. Ба більше — встановлюють нові.

В Охтирці, де у лютому представники ВО «Свобода» зрізали пам’ятник Леніну, нещодавно вночі знову з’явився новенький позолочений Ілліч на постаменті. Позбутися радянського спадку в прямому та ментальному значенні не можна за одну ніч.

Прикметно, що в цей час невідомі розбили меморіальну дошку лідеру ОУН Степану Бандері на будинку районної поліклініки у Здолбунові. Прийняти нових героїв та прийти до згоди з новою історією, відмінною від пропагованої СРСР чи сучасною Росією, — складно. Настільки складно, що українські платники податків змушені платити півмільйона гривень щороку за охорону пам’ятника імператриці Катерині ІІ. Імператрицю охоронятиме патруль УДСО на службовому транспорті. Двоє охоронців у бронежилетах і армійських шоломах будуть озброєні вогнепальною зброєю, гумовим кийком, гумовою палицею і матимуть при собі наручники. Тобто, теоретично можна отримати кулю чи кийком по нирках, якщо чимось образиш Її Величність, нехай і кам’яну. Міськрада почала замовляти охорону пам’ятника три роки тому — після того, як у лютому 2010 року невідомі облили його червоною фарбою і написали на постаменті слова «Катам України». З того часу на охорону пам’ятника вже витратили 1,43 мільйона гривень, пишуть наші «Наші гроші» з посиланням на «Вісник державних закупівель».

Натомість мешканці міст і містечок воліють бачити на площах і у скверах пам’ятники співгромадянам, які зробили відчутний внесок у культуру, історію чи науку. Пам’ятники видатним історичним постатям. Міську скульптуру. Але поки це втілити в життя вкрай складно — постаменти зайняті пам’ятниками «суспільним проблемам» та «незасвоєним урокам історії».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати