Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / Суспільство

06 вересня, 00:00

У Києві відкриють музей, де можна буде створювати торнадо та блискавки

Наприкінці вересня в столиці на Подолі відкриється незвичайний музей популярної науки і техніки, повідомляє газета «Сегодня». На трьох поверхах будівлі буде розміщено експонати з різних галузей — хімії, фізики, анатомії, акустики, механіки, біології, астрономії, логіки. При цьому до всіх експонатів можна буде торкатися. Планується, що спеціально навчена людина в музеї показуватиме школярам і студентам різні досліди. Наприклад, можна буде перевірити на електропровідність предмети, запустити хмару до стелі, самому створити блискавку або подивитися, як зароджується торнадо. Також діти зможуть побувати у справжній кабіні пожежної машини і поблукати лабіринтом.

Міліція затримала в Чорнобильській зоні 21 сталкера

Упродовж серпня міліція затримала у Чорнобильській зоні 21 сталкера, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на працівницю Відділу зв’язків з громадськістю ГУМВС України в Київській області Юлію Сінчак. «За місяць працівники батальйону міліції з охорони зони радіоактивного забруднення затримали у Чорнобильській зоні 21 сталкера віком від 17 до 36 років. Восьмеро з них — іноземці, які прибули до України легально», — поінформувала Сінчак. Деяким екстремальним мандрівникам вдалося подолати близько 10 км за обраним маршрутом, але міліція завадила їм дійти до Прип’яті. «Потрапляючи у зону, люди наражаються на велику небезпеку, адже тут лісові хащі, болота, хижі звірі, відсутність мобільного зв’язку», — зазначила Сінчак. За її словами, затримані сталкери зазнали тілесних ушкоджень, у деяких була висока температура. Щодо усіх порушників складено адміністративні протоколи за недотримання вимог режиму радіаційної безпеки в місцевостях, що зазнали радіоактивного забруднення. Крім того, вони сплатили штрафи від 365 гривень і більше. Про незаконне проникнення громадян іншої держави на територію зони ЧАЕС правоохоронці поінформували посольства країн, звідки прибули іноземці.

Кількість вакансій на українському ринку праці зменшилася

За останніми даними, кількість вакансій, поданих роботодавцями до Державної служби зайнятості України, становить майже 78 тисяч, що на 12 відсотків менше, ніж торік, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на заступника міністра соціальної політики України В’ячеслава Коломійця. «Станом на 1 серпня 2012 року, за даними Державного центру зайнятості України, чисельність безробітних становила 437,8 тис. осіб, що на 6,8% менше, ніж минулого року, а кількість вакансій — майже 78 тис. одиниць, що на 12% менше показника минулого року», — констатував Коломієць. Серед причин зменшення кількості вільних робочих місць він назвав кілька чинників: «Дії влади та співпраця з центром зайнятості призвели до того, що частина робочих місць була заповнена. Плюс — сезонність», — сказав урядовець, зауваживши, що в даному випадку йдеться лише про ті вакансії, які подаються роботодавцями до Державної служби зайнятості. «Зазвичай, таких вакансій у службі зайнятості лише 20% від усіх наявних у державі. Тому у новому законі про зайнятість врегульовано блок питань щодо обміну інформацій про наявність вакансій, зокрема із приватними кадровими агенціями, які також займаються працевлаштуванням», повідомили в міністерстві.

Американські вчені розвіюють міф про органічну їжу

Група фахівців із Стенфордського університету проаналізувала 240 публікацій, які з’явилися в науковій літературі з 1966 року, присвячених продуктам харчування, повідомляють «Медновини». Так звана органічна їжа — вирощена без застосування отрутохімікатів, гормонів, антибіотиків тощо — позиціонується виробниками як корисніша і безпечніша для здоров’я, ніж звичайна, оскільки вона чистіша й містить більше вітамінів, мінералів та інших нутрієнтів. Крім того, органічні продукти нерідко удвічі дорожчі за продукти, вирощені традиційними способами, але, незважаючи на це, їх популярність серед населення розвинених країн надзвичайно зросла останніми десятиріччями. Так, у США з 1997 по 2011 рр. ринок органічної їжі збільшився з 3,6 до 24,4 мільярда доларів. Автори провели системний аналіз результатів 240 досліджень, 223 із яких були присвячені порівнянню вирощених органічним і звичайним методом фруктів, овочів, зернових, м’яса, молока і яєць за рівнем вмісту мікроелементів, пестицидів, бактеріального і грибкового забруднення. Останні 17 публікацій стосувалися показників здоров’я населення у світлі споживаних продуктів харчування. Увесь масив проаналізованих даних було опубліковано в науковій літературі, починаючи з січня 1966 року. Єдиною виявленою істотною перевагою органічних продуктів перед звичайними щодо наявності в них вітамінів і мінералів виявився порівняно вищий вміст у них фосфору, що, як зазначають автори, може бути корисно для людей, які страждають дефіцитом цього мікроелемента. Щодо вітамінів, а також інших корисних речовин, то тут, усупереч існуючим уявленням, клінічно значущих для здоров’я людини відмінностей виявлено не було. Зокрема, автори констатують: білковий і жировий склад органічного і звичайного молока виявився приблизно однаковим, хоча в кількох публікаціях і є припущення про те, що органічне молоко може містити вищий рівень неграничних жирних кислот.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати