Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

06 листопада, 00:00

На нас очікує озеленення

Президент України Віктор Ющенко з метою поліпшення стану довкілля та залучення широких верств населення до вирішення екологічних завдань підписав Указ «Про проведення акції «Озеленення країни — спадщина для майбутніх поколінь», повідомляє УНІАН. Згідно з документом, розміщеним на офіційному сайті глави держави, у листопаді 2007 року в Україні буде проведено акцію «Озеленення країни — спадщина для майбутніх поколінь». Президент доручив Кабінету Міністрів України, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, місцевим державним адміністраціям затвердити у триденний строк плани заходів з проведення акції, передбачивши комплекс дій зі збереження довкілля на загальнодержавному, регіональному та місцевому рівнях, зокрема, з благоустрою та створення нових зелених зон, парків, скверів у кожному населеному пункті, поширення природоохоронних знань. Органам місцевого самоврядування рекомендовано взяти участь у підготовці та проведенні акції. Крім того, Державному комітету телебачення та радіомовлення України доручено забезпечити широке висвітлення заходів з підготовки та проведення акції.

В Україні хочуть поставити пам’ятник загиблим заробітчанам

Голова івано-франківського громадського об’єднання «Бюро з прав людини» Мирон Дмитрик повідомив про намір побудувати пам’ятник загиблим заробітчанам-землякам, повідомляє obkom.net. За словами пана Дмитрика, громадське об’єднання заснувало програму захисту прав трудових мігрантів та їхніх сімей під назвою «Я в Україну повернусь», до планів якого входить зведення у місті Івано-Франківську в сквері на Привокзальній площі каплиці- меморіалу загиблим і землякам-заробітчанам, які зникли безвісти. Голова об’єднання зазначив, що «Бюро з прав людини» має намір лобіювати «законодавче забезпечення прав трудових мігрантів — громадян України» і безкоштовно надаватиме правовий захист сім’ям, члени яких загинули, працюючи за кордоном. Об’єднання також планує сприяти працевлаштуванню тих, хто повертається на батьківщину із заробітків, і контролюватиме діяльність фірм-посередників, які займаються працевлаштуванням за кордоном, щоб запобігти випадкам шахрайства та торгівлі людьми. За даними Мирона Дмитрика, на заробітках за кордоном перебувають понад 300 тисяч івано-франківців, більше за все — в Італії, Португалії та Росії. Одначе статистики про загиблих і про тих, хто отримав каліцтва на заробітках за кордоном, немає. За неофіційними даними, ця цифра складає декілька тисяч осіб, додав голова громадського об’єднання.

Створено новий метод лікування далекозорості

Співробітник Прінстонського університету (США) Шимон Сак’юер подав патентну заявку на принципово новий метод застосування лазерного випромінювання в офтальмології для лікування далекозорості. Далекозорість розвивається тоді, коли кришталик з віком втрачає пружність і стає більш твердим внаслідок утворення нових клітин на поверхні вже існуючих. Тож Шимон Сак’юер пропонує лікувати хворобу за допомогою коротких лазерних імпульсів: відбувається ліквідація нових клітин на поверхні кришталика, у результаті чого він зберігає свої розміри й пружні властивості, дозволяючи бачити, як і раніше. Як відомо, при лікуванні старечої далекозорості лікарі застосовують або традиційні окуляри, або методики лазерної корекції, суть якої полягає в зміні форми рогівки. За матеріалами Cnews.

Донецьк бореться з незаконними мігрантами

Понад 1,5 тисячі незаконних мігрантів із початку поточного року були затримані донецьким прикордонним загоном при спробі незаконного перетину українського кордону. За даними прикордонників, основну кількість порушень законодавства щодо державного кордону України здійснили не лише українці, а й росіяни, які мали намір перетнути кордон без документів або намагалися зробити це поза пунктами пропуску. Разом із тим, у пунктах пропуску було виявлено 89 осіб із підробленими документами, шість — із чужими паспортними документами, 535 — із недійсними паспортами. Крім цього, прикордонники затримали також потенційних наркодилерів, які намагалися пронести за кордон наркотики різного характеру, а також громадян, які приховували наявність зброї та боєприпасів. Загалом було вилучено майже вісім кг наркотиків і наркотичних засобів та 1304 таблетки, які містять психотропні речовини, а також 43 одиниці зброї та 234 одиниці боєприпасів. Також були вилучені товари на загальну суму понад 8 млн. грн. і 47 автомобілів, власники яких намагалися провезти свій транспорт незаконно. Також була затримана й ціла група браконьєрів, які промишляли «рибним бізнесом»: із початку року вилучено й передано органам рибінспекції понад чотири тонни риби й близько 16 км браконьєрських сіток, а сума загального матеріального збитку склала 184 тис. грн. Загалом же з початку року до адміністративної відповідальності за спробу перетину державного кордону України поза пунктами пропуску, порушення правил прикордонного режиму, порушення іноземцями й особами без громадянства правил перебування в Україні й транзитного проїзду через територію України в Донецькій області було притягнуто 2,2 тис. осіб, яким довелося виплатити штрафи загальною сумою понад 423 тис. грн., повідомляє Ганна ХРИПУНКОВА, «День».

Скандал через іграшки

Китайські іграшки знову фігурують у скандалі, повідомляють «СN-Новини». Днями в Подільському районі столиці працівники відділу боротьби з економічними злочинами вилучили з продажу партію несертифікованих динозаврів і солдатиків більш ніж на 100 тисяч гривень. Одна з торговельних точок була на Житньому ринку. Зараз, за даними міліції, виявлено вже чотири точки, де продавалися гумові та пластмасові тварини, сумнівні військові набори, пересувні столи для годування. Невідомо, з чого зроблені товари пропонувалися киянам без будь-яких документів. Також міліція знайшла складські приміщення, де все це зберігалося. Зразки всіх без винятку видів продукції було відібрано для проведення спеціальної експертизи. Якщо експертиза виявить у іграшках небезпечні для здоров’я речовини, то на комерсантів чекає покарання аж до кримінальної відповідальності. Нагадаємо, що в розпал минулого купального сезону в ексклюзивному інтерв’ю фахівці Держспоживстандарту України повідомили про засилля неякісних і токсичних плавальних іграшок на київських ринках. При цьому було чітко обумовлене те, що коли іграшка продається без сертифіката, то вона експертизу не проходила і, скоріше за все, є вкрай небезпечною для здоров’я малюка. Чому? Відповідь у фахівців така: «Китайські дитячі іграшки сяють всіма кольорами веселки, але часто до складу їхніх барвників входять надзвичайно небезпечні для здоров’я речовини — такі, наприклад, як кадмій. Перевищення гранично допустимих норм іноді досягає 80 разів. Тому перевіряти наявність гігієнічних висновків покупець повинен обов’язково, якщо, звичайно, він піклується про здоров’я своїх дітей. Основна маса громадян гігієнічно неграмотні, байдужі й ненаполегливі. Навіть якщо хто й насмілиться попрохати якийсь документ, йому можуть підсунути ксерокопію чи довідку на інший товар. Цим справа й закінчиться». Саме тому невинний на перший погляд китайський плюшевий ведмедик може стати причиною головного болю у вашої дитини. Але тепер, схоже, голова почне боліти у виробників такої «невинності».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати