Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ліків уже давно немає»

За даними пацієнтських організацій, нині проведено лише 2% торгів — тоді як уряд зобов’язав МОЗ завершити усі тендерні процедури до 21 жовтня
15 жовтня, 10:41

У громадськості та пацієнтів уже не лишилося слів, щоби описати ситуацію, яка склалася цього року з тендерними закупівлями. Перекладають усе на безвідповідальність тих чиновників, які мали забезпечити ліками хворих. Зростання цін на ліки через курс долара та введення семивідсоткового податку на медпрепарати — на жаль, не єдина причина провалу тендерів. До речі, про проблеми із торгами саме через зростання цін експерти попереджали МОЗ ще у квітні. Та спочатку звинувачення лунали на адресу керівника тендерного комітету Руслана Салютіна та очільника МОЗ Олега Мусія. Після усунення їх з посади та призначення в.о. міністра охорони здоров’я Василя Лазоришинця одну з причин провалу тендерів нібито усунули. Уряд дав три тижні новому керівникові на те, щоб ліки було закуплено і людські життя врятовано. Термін спливає 21 жовтня.

У МОЗ звітують, що після звільнення людей, які не змогли провести тендери, усе пішло, як по маслу. «Наразі укладено договорів на 430 мільйонів гривень про проведення державних закупівель ліків, вакцин та виробів медичного призначення, а на стадії підписання перебувають договори ще на 140 мільйонів гривень, підписано та оплачено договорів на суму 104 мільйони гривень, — ділиться успіхами в.о. міністра охорони здоров’я Василь Лазоришинець. — Тобто, ми уже маємо змогу закуповувати ліки на 570 мільйонів (27,1% від загальної суми, виділеної на державні закупівлі). Це не ті 44 мільйони, які були ще тиждень тому. І це дасть змогу доставити ліки у лікарні за два-три тижні. Тільки за два останні дні ухвалено рішення про оголошення торгів майже на 100 мільйонів гривень — йдеться про окремі позиції за препаратами для лікування дітей, хворих на мукополісахаридоз, витратні матеріали для хворих на ВІЛ/СНІД та інші».

За словами Лазоришинця, лишилося вирішити ще одну проблемку — скарги, що постійно надходять до Антимонопольного комітету. Торік не було жодної, а цього року їх аж 33. Ці скарги заблокували торги на суму майже півтора мільярди гривень. Але зараз у МОЗ ведуть переговори з АМКУ, щоби пришвидшити процес розгляду скарг. За законом на це відводиться 30 днів, в Антимонопольному комітеті розповідають, що спростили цю процедуру до кількох діб. Інше питання — чому ці скарги приймаються до розгляду усі без розбору? Бо до уваги взяли звернення навіть від тих компаній, які до медичної галузі чи фарміндустрії взагалі жодного стосунку не мають.

— АМКУ приймає усі скарги, які до нього надходять, хоча він має право одразу відмовити, а не брати до уваги все підряд. Була навіть прийнята скарга від ПП «Калина», яка займається шкіргалантереєю, — коментує голова фонду допомоги онкохворим дітям «Краб» Лариса Лавренюк. — Багато скарг надходило від компаній «Фармак» та «Біофарма», які завалили чимало тендерів. Але що найобразливіше, «Фармак» вийшов на торги з препаратами, які не мають навіть досвіду не те, що в онкології, а й в педіатрії. Минулого року все це було швидко зроблено, і, по суті, тими самими людьми, що й зараз цим займаються. Чиновники, що засідають у тендерній комісії, в Антимонопольному комітеті, лишилися ті самі. Але тендерна комісія свою роботу робить дуже повільно. Спочатку ми думали, що немає грошей у казначействі, але нам підтвердили, що кошти є. Тому це безвідповідальність цих людей, складається враження, що була дана команда, щоб у цьому році все затягували».

Пані Лариса розповідає, що, на щастя, проблем із ліками для онкохворих діток поки що немає, вдається вирішувати все самотужки, деякі запаси в лікарень ще залишалися. А от у дорослій онкології ситуація авральна. Якщо для дітей процес закупівлі ліків уже пішов, то для дорослих онкохворих ще не проведено жодного тендеру. І, попри запевнення МОЗу, що ситуація поступово налагоджується, радіти поки що немає чому. У БФ «Пацієнти України» розповідають, що реально проведено лише два відсотки від усієї кількості тендерів. Ще треба організувати близько 250 торгів. За той час, що надав уряд міністерству, із таким надзавданням не впоратись, переконані експерти.

«Наше бачення — передати ці функції Державній службі з надзвичайних ситуацій, — каже експерт БФ «Пацієнти України Олександра Устінова. — І провести торги за скороченою процедурою, як переговори, бо тендери ми не встигнемо організувати. Ліків уже давно немає. Батьки дітей з гемофілією кілька останніх місяців на чорному ринку купують необхідні препарати. Усі красиво заявили перед виборами, що будуть щось вирішувати, але величезна МОЗівська машина не хоче поступатися. На днях було повністю заблоковано тендер на закупівлю препаратів для хворих на всі групи гепатитів. Жахлива ситуація із препаратами антиретровірусної терапії. Віл-позитивні ніде не можуть купити ці ліки, навіть якщо матимуть мільйони в кишенях. Їх можна лише отримати в лікарні. АРТ навіть в Інституті епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського лишилося менше, ніж на місяць. Просто треба захотіти це зробити, а всім плювати».

Активісти додають, що відмовка МОЗ, що начебто торги гальмуються через значну кількість скарг, виглядає комічно. Бо коли представників міністерства викликають в АМКУ, щоб ті прояснили ситуацію, чи можна проводити торги, попри отримані скарги, вони не з’являються. А якщо компанії, які активно беруть участь у підготовці таких скарг, справді заважають роботі тендерного комітету, то чому ж тоді відомство не подало проти них позови до Генпрокуратури?

Пацієнтські організації готуються до пікетів біля стін Кабміну. «День» стежитиме за розвитком ситуації.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати