Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Любов на тлі війни

Історія проектів, які не лише збирають кошти на армію, а й знайомлять людей
12 листопада, 10:54

На війні є місце для любові. Іноді й створеної самою війною. У соціальних мережах з’являється все більше груп і повідомлень про щасливі історії дружби, закоханості та створення сімей між бійцями, волонтерами та цивільними. Одна з груп — «Атошні знайомства» — майже як сервісна служба побачень, лишень більшість розмов між чоловіками та жінками так чи інакше ведуться довкола військової тематики. Схожа сфера — аукціони побачень. «Свій за свого», «АТО закінчиться, і я тебе поцілую»,  «Благодійний аукціон побачень для бійців АТО» — такі проекти існують майже два роки і виконують одночасно дві мети: знайомлять людей і збирають кошти на армію.

Що важливіше? Керівник «Благодійного аукціону побачень для бійців АТО» Ксенія Дронь каже, що відчуває приємну відповідальність від обох складових проекту. Команда провела вже десять турів знайомств. За кожен вдавалося зібрати близько 20 тисяч гривень, не рахуючи посилок, які передавали бійцям на передову. Та є й інші результати: десять пар, що зустрічаються, п’ятеро родин, а в однієї з сімей невдовзі народиться маля. «Для мене це дуже особливий проект, можна сказати, навіть дуже особистий. Бо колись друзі збирали гроші на моє лікування таким же чином. Колеги знають, якщо Ксюша стрибає по офісу, значить, хтось із аукціону одружується. У нас навіть є одна родина між учасницею аукціону та бійцем. Мене це шалено тішить. Люди, які підтримують проект, зазвичай сприймають це як допомогу армії, а заодно — можливість познайомитися з однодумцями, які на одній хвилі», — розповідає Ксенія Дронь.

Чому є попит на такі форми знайомства, саме з акцентом на війну, «День» запитав у соціального психолога Олени Ліщинської. На її думку, війна допомагає об’єднатися на тлі гострих переживань, які викликають і закоханість, і волонтерство, й участь у бойових діях. На такій хвилі люди притягуються одне до одного, адже перебувають у полі спільної зацікавленості та спільних цінностей, зазначає психолог. Разом із тим, Олена Ліщинська застерігає, що волонтери та бійці перебувають у різних станах свідомості, якщо зникне тема, яка їх об’єднувала, можуть відкритись інші риси характеру, що може викликати певні проблеми у стосунках. Але це все — ризики, які при бажанні можна подолати. Психолог додає, що само по собі кохання — теж ризик.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати