Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Донеччині тривають проблеми з інсуліном

Майже два місяці у Костянтинівці фактично немає препарату для діабетиків
13 серпня, 11:29
ФОТО З АРХІВУ "Дня"

Про нестачу інсуліну в Костянтинівському районі Донецької області «День» писав у матеріалі «Інсуліновий шок» (№129, 17 липня 2014 року). Минулого тижня на схід України надійшло п’ять тисяч упаковок інсуліну за лінією Міністерства охорони здоров’я. Раніше міністр охорони здоров’я Олег Мусій зауважив, що головні світові виробники інсулінів та український завод «Фармак» надали препарат як гуманітарну допомогу для Донеччини на суму майже 4 мільйони гривень.

Ситуацію прокоментував Микола Саманков, мешканець Донецької області, чия мати — діабетик: «У лікарні Костянтинівки по два флакони препарату видали 82 діабетикам із 500, хворому потрібно приблизно п’ять упаковок на місяць. Тож радикально ситуація не змінилася».

Паралельно Департамент охорони здоров’я Донецької ОДА повідомив, що у регіоні діабетиків забезпечать інсуліном, придбаним коштом бюджету області. «Пацієнт повинен звернутися до лікаря-ендокринолога, який випише рецепт на потрібний препарат інсуліну та пояснить, яка аптека відпустить препарат інсуліну за безкоштовним рецептом», — йдеться у повідомленні прес-служби Донецької ОДА. Поставки неможливі лише у містах, де тривають бойові дії — Костянтинівка до таких не належить.

«Не знаю, чому облздоров надає таку інформацію. Адже є наказ від обласного департаменту охорони здоров’я, що поставки інсуліну здійснюватимуть через аптеку №226 Костянтинівки. Працівники аптеки чули про це, купили два холодильники для зберігання препарату, а інсуліну як не було, так і немає — сам щойно пересвідчився», — стверджує Микола Саманков.

Керівництво Центральної районної лікарні Костянтинівки після наполягань хворих, звернулося до міжнародної благодійної організації «Міжнародна медична допомога». У заявці лікарі просять надіслати близько 40% місячної потреби інсуліну для району — фонд має кошти лише на таку кількість препарату. Діабетики сподіваються, що препарат надійде за тиждень. Микола Саманков каже: «Матері закупив препарат через знайому у Львові — на два тижні інсуліну вистачить, а далі що? Хтось і в Москві препарат купує. Допомоги від благодійного фонду вистачить десь на 10 днів — може, за цей час облздоров організує поставку препарату...»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати