Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На сході горять ліси...

Через бойові дії там вигоріла значна частина штучних насаджень, що у майбутньому може зробити цю територію непридатною для господарського використання
09 жовтня, 12:21

Лісові пожежі — не рідкість для степової України. Щороку ми чуємо повідомлення про місця загорання, які оперативно, протягом кількох днів намагаються погасити наші рятувальники. Причин пожеж дві: температурні умови та господарська діяльність. Пік лісових пожеж припадає на липень-серпень. У липні через високу температуру трава у степу вигорає сама, що може спричинити і загорання лісів, а у серпні після сінокосів люди спалюють стерню, вогонь з якої через недотримання необхідних правил може перекинутися на ліс. Але цього літа причин для лісових пожеж стало більше — додалися бойові дії й, відповідно, часті масовані обстріли з важкої зброї.

«Найбільше ліси горять у червні та серпні. Але якщо порівняти карту загорань з подіями, що відбуваються, то ми розуміємо, що для низки дат є місця, коли навколо одного населеного пункту з’являється до 50 осередків вогню протягом доби. Це не випадковість, адже зазначені дні збігаються з днями обстрілів цих територій «Градами», мінометами, а також ми припускаємо можливість використання боєприпасів самозапалювальної дії. Велику кількість пожеж ми бачимо поблизу сіл Стаханівець, Верхня Вільхова. Ці місця бойових дій не такі відомі, але там були досить суттєві обстріли, спрямовані саме на ліси, в яких перебували українські військові», — говорить заступник голови Національного екологічного центру Олексій Василюк.

2014 рік побив усі рекорди за кількістю пожеж на території Донбасу. З червня по серпень сталося у 15 разів більше загорань, ніж у середньому за п’ять років та у 20 разів більше, ніж минулого року. Головною причиною значної шкоди від пожеж є неможливість їх гасити. «Пожежна техніка у всіх підрозділів МНС у зоні АТО викрадена, — розповідає Олексій Василюк, — лісники гасити не можуть, оскільки ліси заміновані, а значна частина лісників і самі зараз бігають з автоматами. Жодна з сил, які воюють, не пускає туди пожежників. Це робиться з міркувань безпеки в тому числі самих рятівників. Ми стикаємося з тим, що пожежі можуть згаснути лише природним шляхом».

Найбільш небезпечна для лісів є установка «Град». З одного залпу утворюються одразу сім місць займання. Звісно, не кожне з них перетворюється на повноцінну пожежу. Деякі одразу загасають природним чином, але тих пожеж, які перетворилися на справжнє стихійне лихо, дуже багато. Найбільша ділянка, яка повністю вигоріла й яку вдалося зафіксувати дослідникам, має розміри 10 на 10 кілометрів. Що дорівнює площі двох стандартних українських районних центрів.

Ліси для Донбасу — не надто поширений природний об’єкт, зокрема поблизу міст. Лише на березі Сіверського Дінця є кілька населених пунктів, які мають поряд ліс. Повністю серед лісу розташовано містечко Щастя, але науковці припускають, що через запеклі бої, які точилися навколо нього, більша частина лісу вже перетворилася на попелище.

Ліс на Донбасі у промислових цілях не використовують, але він має свою надзвичайно важливу функцію, говорить Олексій Василюк. «У цьому регіоні значно більше степу, ніж лісу. Якби такого масштабу пожежі були в лісовому господарстві полісся, це був би суттєвий удар. Але якщо на сході ліси не використовуються у промисловості, то вони також мають дуже важливу функцію. Ліси, які згорають зараз у Луганській та Донецькій областях, — це переважно захисні насадження. На Донбасі складний рельєф, і ліси допомагають стримувати ерозію. Величезна кількість ґрунтозахисних насаджень і лісосмуг згоріли, тому є сенс уже наступної весни чекати пилових бур. В Україні за роки незалежності ніхто не висаджував лісів. Усе, що ми маємо, збереглося з радянського часу. За наступні кілька років без лісових насаджень розвіється чорнозем, який лишився на полях, і вони стануть непридатними для господарського використання. Для людей, які проживають у регіоні, цей край може стати важким для життя», — пояснює еколог.

Донбасу дісталися одні з найскладніших природних умов на території України. Частково господарська діяльність була можливою саме завдяки штучним лісам, а після їх знищення цю територію спіткає доля більшої частини Казахстану. Зважаючи, що густота населення тут є значно вищою, це грозить черговою гуманітарною катастрофою. Відновити ці ліси найближчим часом не буде ні фінансової, ні навіть практичної можливості...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати