Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нагорода для бетонних квітів

Володарем цьогорічної Мистецької премії ім. Казимира Малевича стала киянка Жанна Кадирова та... группа Р.Е.П.
18 грудня, 13:51
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Це було вже третє вручення Мистецької премії ім. Казимира Малевича, ініційованої Польським інститутом з нагоди 130-річчя від дня народження митця.

Володарем премії стала київська художниця Жанна Кадирова (на фото).

Загалом цього року було кілька новацій. Уперше в Україні відбулася пряма інтернет-трансляція мистецького заходу, яку можна було переглянути на сайті «Радіо Свобода». Уперше це нагородження відбулося в «Мистецькому Арсеналі» (церемонію вів Олексій Ананов). Уперше до фіналу вийшли троє жінок-художників — Жанна Кадирова, Лада Наконечна і Леся Хоменко — і вперше всі номінанти представляли одну мистецьку групу Р. Е. П. (Революційний експериментальний простір). До речі, Жанна, Лада і Леся, підкреслюючи це, прийшли на церемонію в однакових спортивних костюмах із власними іменами, вишитими на спинах, — як одна команда.

На церемонії було представлено музично-візуальний перфоманс «Київ-Малевич» від агенції «АртПоле» (звук — Олексій Ворсоба, Сергій Кравченко (із білоруського гурту PortMone), відео — Вадим Ільков), а також короткометражний фільм «Київ Слухає Малевича», в якому митці й мистецтвознавці розказували про автора «Чорного квадрата» на тлі будинків і вулиць, пов’язаних із Малевичем.

Загалом цього року в конкурсі брали участь митці, заявлені 53 інституціями з України (передусім із Києва, Харкова, Одеси, Львова), а також Німеччини, Польщі та Південної Кореї.

Фіналістів визначало польсько-українське журі у такому складі: Стас Волязловський, лауреат Премії ім. Малевича-2010 (Україна); Ярослав Ґодун, директор Польського інституту в Києві (голова журі); Наталія Жеваго, засновниця освітньої організації «Культурний проект»; Фабіо Кавалуччі, директор Центру сучасного мистецтва «Замок Уяздовський» (Варшава); Олеся Островська-Люта, куратор, голова правління CSM (Фундація Центр Сучасного Мистецтва); Олександр Соловйов, заступник генерального директора і головний куратор «Мистецького Арсеналу»; Віта Сусак, мистецтвознавець; Моніка Шевчик, директор галереї «Арсенал» у Бялистоку.

Жанна Кадирова відома передусім завдяки творам із доволі буденних, звичних матеріалів: бетону, цементу, асфальту (шматок асфальту з дороги може бути виставлено як картину), кахлів. Об’єкти, які виходять у підсумку — бетонний конус світла із прожектора або вимощені кахлями бетонні квіти, скидаються скоріше на постмодерну садово-паркову скульптуру; власне, Кадирову раніше відзначали премією саме в царині публічного мистецтва.

Наразі Жанна отримала грошову винагороду в розмірі 3000 євро (у гривневому еквіваленті) від Польського інституту в Києві; резиденцію в «Замку Уяздовському», котра так само буде підтримана винагородою 3000 євро від «Культурного проекту» (на реалізацію там власного проекту) і можливістю проведення авторської виставки в Малій галереї «Мистецького Арсеналу» наступного року. А втім, схоже, що премія стала заохоченням для всіх трьох номінанток, як і для їхніх друзів із Р.Е.П.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати