Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Обмова чи махінація?

Міністерство соціальної політики звинувачують у розтраті коштів на протезування бійців. «День» з’ясовував причини цих закидів
09 лютого, 17:43

Народний депутат Олег Мусій нещодавно заявив, що Міністерство соціальної політики не використовує за призначенням кошти, передбачені на протезування військових. Спираючись на аудит Рахункової палати, нардеп наводить дані: 2014 року на протезування з бюджету передбачалось надати сім мільйонів гривень, а не використано ані копійки, 2015 року сума зросла до 150 мільйонів гривень, але освоєно лише 6,6 мільйонів гривень. Через це зі 150 бійців, які стояли у черзі на протезування, отримало допомогу лише шестеро. Результати аудиту вже направили голові Верховної Ради Володимиру Гройсману.

Чому провалено програму протезування? У Рахунковій палаті називають декілька причин: відсутність координації між Мінсоцполітики і Держслужбою у справах ветеранів війни та учасників АТО, відсутність даних про осіб, яким потрібні протези, неврахування курсів валют під час співпраці із закордонними фірмами, а також законодавчі прогалини у самій програмі протезування.

«УСЕ В ПРОЦЕСІ МОДЕРНІЗАЦІЇ ТА ЗМІН»

За роз’ясненнями «День» звернувся до Олександри Тарасової, керівника управління у справах ветеранів та учасників АТО Міністерства соціальної політики. За її словами, існує дві програми протезування — в Україні та за кордоном, і на них умисно закладають великі суми, бо ніхто не знає, скількох бійців доведеться протезувати. А залишки нікуди не зникають, просто перерозподіляються між програмами.

«Торік 700 мільйонів гривень виділялося на протезування в Україні, і всі бійці, хто отримав інвалідність, забезпечені складним та якісним протезуванням нижніх кінцівок абсолютно безкоштовно, — пояснює Олександра Тарасова. — Щодо закордонного протезування, із виділених 150 мільйонів витратили тільки 16 мільйонів, це — допомога 11 бійцям. Ще декілька осіб стоїть у черзі, бо неготові до протезування через стан здоров’я. Гроші не зникли — надлишок переправили на протезування у межах країни. Наразі очікують або у процесі протезування 156 осіб. У принципі, механізм вже налагоджено, усе в процесі модернізації та змін. Дуже багато піару на цьому. Здавалося б, кого ще пожаліти, як не бійців без руки чи ноги: то кришечки збирають, то гроші в коробочках, а перевіряєш  — і виявляється, що протез людині уже поставили. Тобто, багато зловживань та спекуляцій на цій темі. Не спекулюйте».

ЗАБЛОКОВАНИЙ ДОСВІД

Тож у Мінсоці запевняють: проблем нема, всі, кому потрібні штучні кінцівки, отримують їх за рахунок держави, зокрема і за кордоном, якщо цього потребує боєць. Однак в аудиті Рахункової палати є цікаве зауваження, що Україна може обійтись без закордонних протезів, варто лише більше уваги приділити вітчизняній галузі. Тобто допомогти фінансово із впровадженням новітніх технологій. Тим паче, комплектують протези у нас із закордонних деталей, тобто різниця між нашим і чужим — мінімальна. Винятком є лише так звані міо- та біопротези, яких в Україні ще не роблять. 

Торік 700 мільйонів гривень було надано на протезування в Україні, і всі бійці, хто отримав інвалідність, забезпечені складним та якісним протезуванням нижніх кінцівок абсолютно безкоштовно, — пояснює Олександра Тарасова. — Щодо закордонного протезування, із наданих 150 мільйонів витратили тільки 16            мільйонів, це — допомога 11 бійцям. Ще декілька осіб стоїть у черзі, бо неготові до протезування через стан здоров’я. Гроші не зникли — надлишок переправили на протезування у межах країни. Наразі очікують або у процесі протезування 156 осіб. У принципі, механізм вже налагоджено, усе в процесі модернізації та змін. Дуже багато піару на цьому

Однак впроваджувати закордонний досвід бажають не всі. Нещодавно українська активістка у Канаді Антоніна Кумка розповіла, що їхній проект з підтримки протезування в Україні блокується Держслужбою у справах ветеранів війни та учасників АТО.

Проект існує понад рік, його основна мета — навчити наших фахівців працювати з новими технологіями і в майбутньому обходитись без закордонних послуг. Реалізується проект коштом спонсорів, від нашої сторони потрібні лише формальні погодження. За словами Антоніни, на квітень заплановано черговий етап проекту: трьох бійців повезуть на протезування у Канаду, а до України приїдуть тамтешні спеціалісти і поділяться досвідом із нашими протезистами. Однак за два місяці перемовин Держслужба так і не дала позитивну відповідь. Активісти кажуть, що проект все одно триватиме. І якщо механізм протезування справді у процесі відточування — певно, варто звернути увагу на цю ініціативу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати