Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Оптимізм чи легковажність?

45% українців оцінюють своє здоров’я як «добре», тоді як у кожного 50-го — рак
01 серпня, 11:11

У світі — 195 країн. Україна сьогодні — на другому місці за рівнем смертності. Разом із тим українці вкрай необ’єктивно ставляться до свого здоров’я. Так, сьогодні 46% жителів держави планують дожити до 70 років, при цьому основними ризиками для стану здоров’я вважають інфекційні захворювання (20%), 17% — хвороби хребта, по стільки ж — грип і високий тиск. На жаль, об’єктивна картина — далека від того, що ми собі уявляємо: сьогодні українці найчастіше помирають від серцево-судинних захворювань, на другому місці — онкопатології.

Тривожить те, що лише 8% українців проходять профілактичні огляди. Більшість — 41% — до лікарів звертаються тоді, коли вже є якісь проблеми, а в крайньому випадку до лікарні йдуть 37%.

Це — дані спільного дослідження «Оцінка здоров’я», проведеного компаніями Philips та Фонду Рината Ахметова «Розвиток України». З 2009 року подібні дослідження самопочуття громадян проводилися у 30 країнах світу, Україна цьогоріч у ньому взяла участь вперше. Якщо порівняти наші дані з міжнародними, то ставлення українців до свого здоров’я та його оцінка є дуже схожими на ті, які зафіксовано в росіян. Наприклад, Україна є другою в Європі (перша — Росія) за рівнем захворюваності на рак, і при цьому лише 6% українців і 4% росіян вважають, що онкологічне захворювання є потенційною загрозою.

Якщо ж порівняти наші результати із отриманими в Німеччині та США, то вони різняться кардинально. Наприклад, щодо визначення авторитетів у процесі лікування. Українці однаково довіряють як лікарям, так і друзям і родичам — по 30% (тобто близько третини керуються порадами не фахівців, а знайомих). У США думка лікаря важлива для 53% американців, в Німеччині — для 60% жителів. Також 9% українців відповіли, що лікуються, використовують свій попередній досвід, а не йдуть до лікаря. У США таких — тільки 2%.

Оцінка свого стану українцями — швидше емоційна: 45% українців охарактеризували своє здоров’я як «хороше» і «швидше хороше», 42% — «ні погане, ні хороше». Жителі Києва, мабуть, чи більш об’єктивні, чи більш песимістичні: 21% киян відповіли, що їхнє здоров’я «швидше погане» і «дуже погане», тоді як по Україні цей показник становить 13%. Фахівці ж вважають, що загалом від нашого ставлення до здоров’я залежить дуже багато, але наша пасивність — неймовірна.

«Поведінка людей є дуже серйозним фактором у процесі виявлення захворювань. Ми ж бачимо відсутність профілактичних візитів, і це складає достатню загрозу для людей. Тому що в Україні виявлення раку на перших і других стадіях становить 52%, при цьому успішність лікування критично залежить саме від цього: коли діагностували рак на перших стадіях, то рівень виживання понад 90%. На жаль, у нас немає культури профілактичних і регулярних візитів до лікаря, і це суттєва загроза. Якщо взяти те, що люди досить оптимістично оцінюють своє здоров’я, то ми бачимо досить небезпечний фактор стану здоров’я в цілому і на показники захворюваності, — говорить директор Фонду «Розвиток України» Володимир ЗАБОЛОТНИЙ. — Можна зробити висновок, що і росіяни, і українці досить пасивно турбуються про своє здоров’я: 43% кажуть, що намагаються харчуватися здоровою їжею, 40% проводять час на природі, 33% намагаються вживати менше алкоголю. Але фізкультура — не популярна, і це дуже велика загроза для здоров’я нації. Коли ми говоримо про відповідальність людей, ніхто не знімає відповідальності системи охорони держави за розвиток можливості лікувати людей і вчасно діагностувати. При цьому треба нагадати, що система охорони здоров’я — це шостий за значимістю фактор, який впливає на здоров’я населення. Набагато важливішими є спосіб життя та екологія. Тому вкрай важливими для країни, яка хоче розвиватися, є формування культури здорового способу життя».

Результати, отримані в Україні, відрізняються від даних з інших держав тим, що українці дуже занепокоєні станом екології. Так, 84% респондентів сказали, що найбільш важливим фактором, який визначає їхнє здоров’я і благополуччя, є стан екології (за ним — загальний фізичний стан і рівень стресу). Для росіян (90%) найважливішим фактором є рівень вартості життя, для американців (майже 90%) — стосунки в родині, для німців — 98% — фізичний стан.

«Можна зробити висновок — потрібно любити себе, тому що навряд чи хтось потурбується про тебе, крім тебе самого. Ми хочемо, щоб люди почали розуміти, що вони відповідальні за все, що з ними відбувається. Насправді все просто: все залежить від нас із вами — чи ми куримо, чи вживаємо спиртні напої, чи займаємося спортом, чи регулярно відвідуємо лікаря — хоча би раз у півроку... Паралельно хочу наголосити на необхідності створення загальноосвітніх програм для населення: про неї свідчить перелік захворювань, які українці вважають реальною загрозою для себе на найближчі п’ять років. Для 20% — це грип, насправді ж рак є другою найбільш поширеною причиною смертності українців, — сказав генеральний директор Philips в Україні Максим КУЗНЄЦОВ.

Ще одна крайність, яку виявило це дослідження — наша недовіра до нових медичних технологій. Наприклад, тільки 5% українців готові попробувати лікуватися за допомогою новітніх технологій (росіян — 13%). При цьому тільки третина вірить, що ці технології допоможуть їм позбутися серйозних захворювань у старості (у турків цей показник — 70%).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати