Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Партії регіонів лісу не жаль

14 грудня, 00:00

У районі Гострої Могили Луганська планується побудувати новий гіпермаркет «Метро Кеш енд Керрі», за що до бюджету міста, як повідомив голова обласного центру Сергій Кравченко, повинно надійти 20 мільйонів грн. Однак площа, відведена під «супер-гіпер» припадаю саме на дубовий гай, який луганчани всім світом висаджували в голодні сорокові роки. Під бульдозер і бензопилку з легкої руки Луганської міськради повинно піти п’ять (!) гектарів лісу. Щоправда, за вирубку 60-річного дуба завзяті підприємці обіцяють доплатити ще два мільйони гривень у міську скарбницю. Але, за словами фахівців лісового господарства, за найскромнішими підрахунками, навіть не оброблена деревина дубових порід у віці 60 років, яку після вирубки заберуть нові господарі зі спустошеної території, вже коштуватиме понад мільйон. Якщо ж ліс продавати не дровами, а обрізною, та ще й висушеною дошкою, то два мільйончики повернуться назад господарям із непоганим «наваром».

З іншого боку, для того, щоб висадити «дорослі» дерева з гарантією приживлюваності в іншому місці, то повернути до життя п’ять гектарів неудобок, про що говорять забудовники, ніяк не виходить. Бо, за твердженням заступника Луганського міського голови Моноліса Пілавова, на два мільйони гривень можна придбати не більше 70 корінь. А цього для озеленення п’яти гектарів недостатньо.

Саме тому проти прийняття подібного рішення на сесії виступили фракції міської ради від БЮТ, КПУ і ПСПУ. Але більшість (фракція Партії регіонів) рішення про виділення ділянки під забудову саме в дубовому гаї затвердила. Причому затвердила до найповнішого здивування працівників обласного управління лісового господарства. Як заявив начальник Луганського управління лісового й мисливського господарства Володимир Янченко, земля, яку продають депутати, міськраді не належить. Її користувач — Луганське лісомисливське господарство й рішення про продаж п’яти гектарів лісомисливських угідь у цій ситуації може прийняти тільки Кабінет Міністрів України, але ніяк не сесія міськради.

Проте рішення міськради вже є і це все-таки дозвільний документ, який дає практичну можливість у будь-який момент почати знищення паркового масиву.

Голова Луганської обласної державної адміністрації Олександр Антипов виступив із засудженням прийнятого рішення, але чи буде цього достатньо, щоб ситуацію кардинально змiнити в бік, необхідний громаді, — покаже час.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати