Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Петриківка» й Iнтернет

На Дніпропетровщині відбудеться молодіжний конкурс, присвячений розвитку місцевого бренду
05 квітня, 11:34
ФОТО НАДАНО АВТОРОМ

Ініціатором його проведення виступила обласна влада і Рада студентів Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара. Мета проекту — виховання в молодого покоління пошани до народного мистецтва і популяризація петриківського розпису. Проте найголовніше — надати можливість молоді реалізувати своє бачення сучасної «Петриківки» і її особливостей. «Сьогодні «Петриківка» — не лише народний промисел або декоративно-орнаментальне народне малярство, але й відомий бренд. Тому серед основних цілей проведення конкурсу — підтримка творчої молоді і виховання пошани до народного мистецтва, — вважає глава Дніпропетровської облради Євген Удод. — У форматі конкурсу ми надаємо молоді можливість висловити своє бачення «Петриківки» як промислу і декоративно-орнаментального мистецтва, реалізувати задумані проекти з використання ескізів із петриківським розписом, і, головне — стати талановитими представниками молодого покоління майстрів, які працюють у цій техніці».

До участі в інтернет-конкурсі запрошуються не лише студенти, але й усі молоді люди: свої роботи можуть надсилати всі, хто бажає у віці від 14 до 35 років. Конкурсна програма включає три номінації: «Ескіз», «Графіка» і «Готова робота». Під ескізом, пояснюють організатори, слід розуміти малюнок-зображення предмету, на якому використано розпис. Графіка — більш творчий напрям, тут учасник конкурсу може запропонувати своє власне бачення техніки петриківського розпису. Готовою конкурсною роботою може вважатися предмет чи об’єкт, який містить декоративний розпис або до його дизайну включено петриківські мотиви. Всі світлини і малюнки учасники повинні розмістити в соціальній мережі, а зацікавлені спостерігачі зможуть дати власну оцінку творчому потенціалові молоді. Вибір матеріалів і об’єктів для розпису необмежений: скло, дерево, метал, тканина, одяг, посуд, предмети побуту чи іграшки — все залежить від фантазії учасників.

Підсумки підбиватиме професійне журі, в яке входять майстри петриківського розпису, мистецтвознавці і працівники культури. Переможців обласного конкурсу оголосять 19 травня. Тоді ж, до міжнародного Дня Європи, буде проведено фінальну виставку робіт учасників. У кожній номінації визначать трьох переможців, і всі вони отримають подарунки і грошові призи. Кожен переможець отримає тур до Петриківки — на батьківщину знаменитого розпису. Проте найголовнішим призом стане тижнева поїздка до Парижа, де в рамках ЮНЕСКО проходить презентація Петриківського народного мистецтва. Ініціатори та організатори конкурсу сподіваються, що він стане традиційним і щорічним, а активна творча молодь дістане можливість реалізувати своє бачення народного мистецтва і сучасний погляд на «Петриківку».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати