Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про добре налагоджену допомогу

У Харкові активістам Майдану спалюють машини, а люди спільно відшкодовують втрати
06 лютого, 11:42

Організатори харківського Євромайдану відшкодували потерпілим активістам вартість автівки, яку ще в грудні спалили за допомогу мирним протестам. На компенсацію пішли гроші, які щоденно збирають харків’яни на мітингах Євромайдану.

«Спершу ми зібрали гроші на спалений мікроавтобус, який знищили першим, — розповідає один із організаторів харківського Євромайдану Володимир Чистилін. — Це вже друга постраждала автівка, яка нам допомагала. Її власники -подружжя Оксана та Володимир Марчук — забезпечували мітингувальників гарячим чаєм. Також ми частково повернули гроші за третю машину, яка належала Ірині Столяровій, яка теж організовувала годування людей. Сподіваюся, що найближчим часом — може, протягом тижня — ми повністю компенсуємо їй гроші, бо для неї машина була засобом заробітку».

Із початку Євромадану було спалено багато машин, власники яких хоч якось пов’язані з допомогою мирним протестувальникам, розповідають організатори акції, й жодного винуватця не було знайдено. Автівки використовували для перевезення техніки, їжі та побутових потреб. Потерпілі — звичайні громадяни Харкова, які не змогли залишитися байдужими та не допомогти Євромайдану. Тепер настав час Майдану прийти на допомогу, наголошують активісти. Деякі з потерпілих, наприклад, депутат Іван Варченко, машину якого спалили вщент перед Новим роком, самостійно бореться з бідою. Володимир Чистилін розказав також, що наразі євромайданівці збирають гроші для спаленої нещодавно типографії, яка друкувала листівки Євромайдану.

«Суми, які йдуть на компенсацію, немалі, це тисячі доларів. Але ми звітуємо за кожну гривню, за кожну копійку, всі наші фінансові звіти є в Інтернеті, — зауважує Володимир Чистилін. — Щодня ми виставляємо суму, яку збираємо, а також показуємо, скільки й куди витрачаємо. Рахунок харківського Євромайдану може подивитися кожен охочий, наш звіт повністю прозорий! Також ми щодня запрошуємо всіх із Майдану на підрахунок грошей — люди самі долучаються до процесу та контролюють його».

Таку прозору форму звітності було започатковано від першого дня Євромайдану, говорить Чистилін. Активісти запропонували поширити її на інші євромайдани України. На думку організаторів, таким чином харківський Майдан показує приклад того, як повинна буде звітувати перед громадянами нова влада.

Пан Володимир зауважує, що організатори попереджають громадян про ризики, просять страхувати своє майно та бути обережними на вулиці. «Але ж так вийшло, що люди, які прийшли на Євромайдан із відкритим серцем та бажанням допомогти, не встигли подумати про власну безпеку та застрахувати машини. Вони втратили не тільки авто, а й засоби до існування», — говорить він.

До речі, харківський Євромайдан допомагає не тільки громадським активістам. Люди збирають гроші й для городян, які потрапили в біду. В грудні харківські євромайданівці зібрали дев’ять тисяч гривень на лікування 13-річної Кристини Сургай, яка рік тому постраждала від опіків і втратила матір і сестер під час вибуху у власній квартирі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати