Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про особливості нинішнього літа

Батьки обирають для дітей табори у безпечних регіонах, а в уряді підшуковують альтернативи кримському табору — в Карпатах та південних областях
27 травня, 17:04
ФОТО РУСЛАНА ПЕТРИЧЕНКА

З 1 червня в Україні офіційно стартує оздоровчий сезон для школярів. Проте цьогорічне літо буде особливим. У Міністерстві соціальної політики заявляють, що 122 кримські заклади відпочинку та оздоровлення поки для українських дітей зачинені. Найбільш розрекламований та розкручений міжнародний табір «Артек» зараз готується до прийому російських дітей. Тим часом в уряді шукають альтернативи кримському морю та сонцю. Так, у Карпатах створюють свій «Артек» — аналог кримського дитячого табору, але серед гір та полонин, на території гірськолижного комплексу «Буковель». І запрошують на роботу працівників, котрі звільнилися з кримського табору. Карпатський аналог уже має три табори: «Озерний», «Лісовий» та «Гірський». Незабаром сюди приїде перша зміна, очікують, що це буде близько тисячі дітей. Ще одна альтернатива кримському табору — «Молода гвардія» на Одещині. Там уже побували з візитом чиновники з Міністерства соціальної політики й дійшли висновку, що в таборі є всі умови, аби стати гідним конкурентом «Артеку».

БАТЬКИ ОБИРАЮТЬ БЕЗПЕКУ

Загалом у Мінсоцполітики протягом літа планують оздоровити два з половиною мільйони дітей шкільного віку. На це з бюджету виділено майже два мільйони гривень. Але деякі корективи доводиться вносити і через неспокійну ситуацію в Донецькій та Луганській областях. Відправляти дітей у тамтешні санаторії чи бази відпочинку ризиковано, тому задля безпеки підлітків у відомстві вирішили підшукати для місцевих дітлахів альтернативні форми відпочинку. Можливо, виділять кошти на відпочинок дітей у дитячих таборах разом із батьками, а не самостійно. Нещодавно в уряді пройшла селекторна нарада якраз із питань оздоровлення дітей у цьогорічних неспокійних умовах. Міністр соціальної політики Людмила Денисова зауважила, що «цього року також оздоровлять 548 дітей із Криму, які переїхали на материкову частину України. Відпочинок буде організовано безпосередньо на місці їхнього теперішнього перебування».

Профспілки, що діють при організаціях, теж зараз переорієнтовують сімейний та дитячий відпочинок із півострова на південні регіони України. Так, одна з енергетичних компаній, котра мала власні бази відпочинку на території Криму, а тепер втратила їх для своїх працівників, пропонує відпочинок у селі Залізний порт на Херсонщині або ж садиби зеленого туризму на Київщині. Ще на початку весни керівники профспілок, які мають свої бази у Криму, заявляли, що для відпочивальників вони будуть недоступними. І бідкалися, що зовсім недавно завершили там ремонти, вклали у це кошти, а тепер не можуть скористатися.

На відносно спокійній Київщині батьки обирають передусім безпечний відпочинок, а не престижні та розкручені табори. У Київській міській раді профспілок розповідають, що цьогоріч більшість дітей відпочиватиме у приміській зоні та безпосередньо на Київщині або ж у санаторіях Західної України. Але проблема в тому, що закладів оздоровлення на території Київської області не вистачає на всіх охочих. І така ситуація повсюди: частина таборів, які утримуються підприємствами, або взагалі не працюють, або діють напівсили.

— Сьогодні є табори, які певний період не експлуатуються, і треба вкласти значні кошти для відновлення їхньої роботи, — розповідає Людмила Литвин, начальник управління з гуманітарних питань та міжнародної роботи Київської міської ради профспілок. — Є у нас табір «Супутник» у Пущі-Водиці, він належить «Укрпастрансу». Зазвичай табір працює лише одну зміну, бо у підприємства бракує на його утримання коштів. Зараз там перебувають родини переселенців із Криму. У нас є хороший табір у Бучі, але для того, щоб він працював, теж треба гроші. Є табір від «Київенерго», він також не функціонує, бо підприємство не має можливості його запустити. І з кожним роком ситуація гіршає. Підприємства, на балансі яких знаходяться дитячі заклади, абсолютно не зацікавлені в їхньому утриманні, бо не отримують від держави ніяких пільг ні на землю, ні на комунальні послуги, ні на енергоносії. Це все або входить у вартість путівки, або лягає на плечі господарника, на балансі якого ці табори.

Профспілки вже звернулися і до міської влади та Верховної Ради, щоб питання про відновлення роботи дитячих здравниць розглянули на парламентських слуханнях.

ВІДПОЧИНОК «НА АСФАЛЬТІ»

Альтернатива дитячим закладам оздоровлення — пришкільні табори. Однозначного ставлення серед батьків та освітян до них немає, бо вони не зовсім відповідають функціям оздоровчого закладу. До Міністерства освіти та науки надходять численні звернення від батьків, які незадоволені таким відпочинком «на асфальті». Батьки нарікають, що це розпорошення державних грошей — на ті незначні кошти, що виділяються на харчування, не можна повноцінно прогодувати школярів. Але для деяких батьків це чи не єдиний варіант прилаштувати дітей на літо.

У свою чергу МОН фіксує, що часто табори відкривають без належної підготовки, без дозволів відповідних служб, із порушенням санітарно-гігієнічних норм і правил. З одного боку, це дешевий відпочинок, бо частково витрати покриває місцева влада. Наприклад, цього року на Київщині путівки до пришкільного табору коштуватимуть 466 гривень, батьки сплачують лише 116 гривень. З іншого боку — яка ціна, така й якість. Тому МОН надіслало до Мінсоцоплітитки листа із проханням спільно внести зміни до законодавства, щоб пришкільні табори вважалися не оздоровчою, а відпочинковою категорією.

— Попередня влада зобов’язувала регіони оздоровлювати якомога більшу кількість дітей, — коментує Алла Середницька, начальник відділу позашкільної освіти, виховної роботи та захисту прав дитини МОН. — Оскільки оздоровчої бази на всіх не вистачало, пришкільні табори теж зараховували до цієї категорії. А коли підбивали підсумки оздоровлення, регіони звітували, що всі діти охоплені ним. МОН заявляє, що не треба міркувати категоріями минулого. З огляду на те, що здоров’я дітей — цінний скарб, ми йдемо не за формальними показниками, а за тим, щоб були нормальні умови перебування дітей у пришкільному таборі. Протягом минулого сезону був сильний тиск, від місцевої влади вимагали підзвітності й високих показників, скільки дітей охоплено оздоровленням. За рахунок дешевого відпочинку в пришкільних таборах ці показники виростали. Ми хотіли упередити таку практику цього сезону.

За словами Середницької, відомство вже розіслало звернення до обласних управлінь освіти, щоб не відкривали табір, якщо в ньому відсутнє гаряче харчування, немає можливості вивезти дітей на екскурсію тощо. У міністерстві наголошують, що умови пришкільних таборів слід наближати до оздоровчих. Так, відкривати їх там, де є паркова зона, певні рекреаційні ресурси, спортивні майданчики, басейни при школі тощо. Щоб це не перетворювалось у звичайний нагляд за дітьми.

— До речі, МОЗ проти пришкільних таборів, бо не вважає їх оздоровчими. У такому разі треба говорити, що держава забезпечує дітям змістовне дозвілля, але не оздоровлення. Місцева влада має відходити від питань дешевого відпочинку до відкриття тих закладів, де діти справді можуть оздоровлюватися, — переконана Алла Середницька.

Зараз Міністерство освіти та науки просить органи місцевої влади створювати у своєму регіоні нові оздоровчі заклади або ж сприяти відкриттю старих. Бо на чотири мільйони школярів — близько 800 закладів оздоровлення. Таким чином, тут може відпочити та підлікуватися лише п’ята частина дітей шкільного віку. Офіційна статистика Мінсоцполітики така: цього року оздоровитися зможе 26% дітей.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати