Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Примара багатоповерхових морозильників

Де в Житомирі візьмуть гроші на газ для централізованого опалення?
06 листопада, 00:00

Незабаром зима, а житомиряни, чиї оселі обігріваються централізовано, не знають, буде в них тепло чи доведеться перетворюватися на пінгвінів, щоб пережити холоди. Причина — газопостачальники, і один з них — ДП «Газтепло», мотивуючи свої дії наявністю багатомільйонної заборгованості перед ним, розірвав угоди на подачу «блакитного палива» тепловикам. На сесії міськради, що закінчилась днями, міський голова Віра Шелудченко відзначила, що вона з іншими посадовцями має пояснювати НАК «Нафтогаз України», як будуть виконуватись графіки погашення заборгованості, й де візьмуться необхідні для цього 31 млн грн. Причому з них 11 млн грн. слід віддати до 1 січня 2008 року, а 24 млн. грн. можуть бути реструктуризовані на рік. Ця обставина дає грунт для висновку, що «Нафтогаз України» діє в руслі заяв своїх очільників, які покладають значну частину провини за утворення великого боргу перед російським «Газпромом» на комунальні підприємства і місцеві органи влади. Утім, є і зворотний бік. Як зазначав на тому ж засіданні сесії депутат від БЮТу Геннадій Забродський, який раніше очолював міське Управління комунального господарства, борги споживачів тепла перед постачальником, яким виступає підприємство «Житомиртеплокомуненерго», склали 24 млн грн., з них 21 млн грн. припадає на городян. Щоправда, зазначив заступник міського голови Едуард Кругляк, загальна заборгованість населення, яка сягала близько 37 млн грн., останніми роками скоротилась майже на 15 млн грн. На сесії довго намагались з’ясувати, на кого слід «повісити» весь борг — на орендне підприємство «Житомиртеплокомуненерго», яке існувало в місті з середини 90-х років минулого століття, чи на утворене на його основі приблизно місяць тому (загалом цей процес почався навесні) комунальне підприємство з такою ж назвою, і чи повинна міськрада відповідати за борги міських комунальних підприємств. Забродський, наприклад, впевнений, що комунальному підприємству не вдасться почати все з «чистого листа». Але на цій же сесії виникло інше питання: коли і як устигла утворитися поточна заборгованість перед газопостачальниками у 8,2 млн. грн.? У кулуарах деякими наближеними до міської влади людьми озвучувалась версія, що як мінімум 3 млн. грн. із зазначеного боргу осіли в кишенях людей, які «сидять» на газовому вентилі, й частково — їхніх місцевих партнерів. Отже, не дивно, що з вуст окремих депутатів прозвучали пропозиції, щоб з’ясуванням питань законності фінансової діяльності КП «Житомиртеплокомуненерго» зайнялись Контрольно-ревізійне управління і прокуратура.

Утім, ще більший скандал запалав раніше, коли на попередньому засіданні згаданої сесії в результаті об’єднаних дій лідерів найбільших обласних осередків політичних сил — депутатів Верховної Ради V скликання Сергія Пашинського (БЮТ), Павла Жебрівського («Наша Україна»), Миколи Присяжнюка (Партія регіонів) і разом з ними відповідних фракцій — у міській раді були скасовані результати конкурсу на оренду КП «Житомиртеплокомуненерго». Серед головних мотивів такого депутатського вердикту фігурували поспішність і недостатня прозорість проведення конкурсу, мала потужність фірми (статутний фонд трохи більш як 50 тис. грн.), яка виграла його. Однак ця фірма повинна була забезпечити сплату кредиторської та дебіторської заборгованості орендованого підприємства. Виникала думка, що навряд чи вона робила такий крок з альтруїстичних міркувань, — схоже було, що у Житомирі налагоджувалась поширена в Україні схема тіньових газових і фінансових потоків. Проте, скасувавши конкурс, депутати мали вирішити, яким чином мусять бути сплачені борги тепловиків і як забезпечити газом житомирські котельні. Слід зазначити, що міський голова Віра Шелудченко до сесії неодноразово публічно обстоювала необхідність передачі в оренду КП «Житомиртеплокомуненерго», стверджуючи, що цей варіант проробляється ретельно і буде вигідним місту. Однак під тиском згаданих політичних лідерів і депутатського корпусу відступила.

Насамкінець депутати вирішили, що відповідні комісії міськради в короткі терміни розглянуть всі запропоновані на сесії варіанти — від взяття кредитів під заставу міського майна (це найочевидніший і найбільш швидкий шлях), випуску муніципальних облігацій, вирішення суперечки із газовиками в суді до оренди «Житомиртеплокомуненерго». В тому числі й доволі оригінальну пропозицію бютівця Олександра Остапенка про комбіновану схему співпраці. Для «Дня» він сказав, що цей варіант може базуватися на двох паралельних угодах — про спільну діяльність якоїсь фірми, що може гарантувати постачання газу, з «Житомиртеплокомуненерго» і оренду майна одного підприємства іншим за участю міськради.

Отже, житомирці зараз в очікуванні — чи домовляться міські керівники з газовиками, чи буде оперативно прийнятий і реалізований один із наведених варіантів. До того ж і городяни, і влада уважно прислухаються до прогнозів погоди — чи дасть природа час на вирішення цих проблем?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати