Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

РЕГIОНИ

24 листопада, 00:00

Крим: вода була заражена кишковими інфекціями?

Як повідомляють інформаційні агентства, в Севастополі помічене зростання захворюваності гострими кишковими інфекціями — протягом останнього тижня цей показник збільшився в 1,6 разу у всіх районах міста. Це може бути прямим наслідком отруєння води невідомою речовиною, про що розповіла наша газета в минулому номері (див. «Крим без води». «День» за 22 листопада 2006 року). Нагадаємо читачам, що вранці 9 листопада в севастопольській водопровідній системі була виявлена неякісна вода, що мала коричневий відтінок і сильний неприємний запах. Подача води до міської системи була припинена лише вранці, хоча перші сигнали про неякісну воду поступили ще з вечора 8 листопада. Як повідомляло Управління МНС в Севастополі, джерелом забруднення води стало Чорноріченське водосховище. Жителям Севастополя заборонили пити воду та обмежили її використання в технічних цілях. За попередньою версією, джерелом неприємного запаху води стали синьо-зелені водорості. Київський Інститут гігієни та токсикології імені Мєдвєдя, куди були направлені аналізи, не виявив відхилень від норм у гідровузлах NN1, 3, 7. Результати аналізів води з накопичувача води річки Байдарки досі невідомі.

Газета «Слава Севастополя» опублікувала інтерв’ю завідувачки епідвідділу держСЕС Лариси Титової, яка повідомила, що збільшення кількості хворих кишковими інфекціями для такої пори року є нетиповим. Зараз, в основному, хворіють діти до семи років, причому велика частина з них не відвідує дитячі садочки. Медики вважають, що причиною зростання захворюваності є низька культура в сім’ях, порушення правил гігієни під час догляду за дитиною, технології приготування та зберігання харчових продуктів.

Прокуратура міста порушила кримінальну справу за фактом зараження води. Компетентні органи зараз розглядають різні версії того, що трапилось. Окрім малоймовірної, на думку жителів міста версії про зараження води синьо-зеленими водоростями, згідно інформації видання «Севастопольський меридіан», можливою причиною зараження води в Севастополі є також зруйнована каналізація села Орлине, що розташоване в Байдарській долині. Байдарська долина є основним водозабором Севастополя та на 80% забезпечує місто водою. Зараз у долині відсутня каналізація, а відходи життєдіяльності місцевих жителів стікають до Байдарки і далі в річку Чорну — до Чорноріченського водосховища. Така ситуація триває вже близько двох десятиріч, про що було відомо органам влади в Севастополі, повідомляє Микита КАСЬЯНЕНКО, Севастополь.

Прокурор вирішив послабити петлю

Прокурор Дніпропетровської області Володимир Шуба вважає, що при підвищенні тарифів на комунальні послуги влада Дніпропетровська порушила закон. «Приймати таку ухвалу, — заявив він на прес-конференції, — виконком не мав права. Це справа міської ради». Прокурор визнав, що в законодавстві «є суперечність» щодо того, хто саме повинен регулювати тарифи на комунальні послуги. Однак внаслідок вивчення нормативної бази сам він дійшов висновку, що прийняти подібну ухвалу все ж мали депутати. «А навіщо тоді міськрада?», — поцікавився В. Шуба.

Керівник обласної прокуратури не погодився з тим, що реагувати на підвищення тарифів він і його підлеглі повинні були ще у вересні—жовтні, коли обговорювалися й приймалися нові тарифи. «Для цього — зазначив прокурор, — є контролюючі органи і спочатку вони повинні були сказати своє слово, а вже потім прокуратура».

Боротися за справедливість керівник прокуратури збирається до кінця. «Не пізніше п’ятниці, — заявив він, — ми звернемося з протестом до міської ради, а якщо депутати не погодяться з ним, то тоді подамо і до суду».

Окрім того, прокурор вирішив послабити тарифний «зашморг» і розібратися з цінами на воду. Йому, наприклад, абсолютно не зрозуміло, чому керівництво водоканалу закуповує цілющу вологу за ціною 34 копійки за кубометр, а продає населенню вже за дві гривні і при цьому не поспішає розраховуватися за використану електроенергію. Для того, щоб розібратися в цьому питанні, прокуратура збирається ґрунтовно дослідити фінансові потоки водоканалу, повідомляє Вадим РИЖКОВ, «День».

Реакція на імуноглобулін — 21 дитина у лікарні

22 листопада із села Строки до Теофіпольської центральної райлікарні госпіталізовано 21 дитину у віці від 4 хдо 15 років. «Пацієнти скаржилися на нудоту, запаморочення в голові», — повідомив «Дню» головний лікар медзакладу Микола Люлько. Виявляється, що 17 листопада у цьому селі заслабли на вірусний гепатит «А» дві дівчинки — чотирьох і шести років. «Дітям, які контактували із хворими, вирішили ввести імуноглобулін. Для профілактики. Й от сталося: 21 дитина із 48 отак відреагувала на цей медпрепарат», — продовжив головний лікар. Він каже, що госпіталізовані пацієнти — у задовільному стані. Панічних настроїв серед батьків цих дітей уже не спостерігається. «Заспокоїлися», — говорить головний лікар. До Теофіполя прибули організатори охорони здоров’я із Хмельницького. З’ясовують, що ж то відбулося. Висунуто дві версії. Або то рання стадія захворювання на вірусний гепатит «А», або така «хвороблива» реакція на імуноглобулін. Відомо, що цей препарат виготовлено у Харкові. Там-таки, у Харкові, виготовлено і препарат для проби Манту, на яку, пригадується, у квітні 2006-го вельми хворобливо відреагували діти у Кам’янці-Подільському районі. Тоді їх госпіталізували до обласної лікарні, повідомляє Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ, «День».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати