Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Скандал із головним «копом» у Вінниці:

коли законодавчі прогалини стають причиною протистояння
15 березня, 11:28
Фото Оксани СОБКО

Скандалу, який розгорівся у Вінниці довкола посади начальника головного управління Національної поліції області Антона Шевцова, могло б і не бути, якби закон про Національну поліцію передбачав погодження кандидатів на керівні посади відомства з місцевими керівниками і громадою.

«СЕПАРАТИСТ» І «ВАРЯГА»

5 лютого цього року у Вінниці представили нового очільника правоохоронних органів області Антона Шевцова. Вже наступного дня у соціальній мережі йому почали дорікати дружбою з депутатом Російської Держдуми Валуєвим та називати «єдиноросом». А за три тижні громадська активістка Таїсія Гайда опублікувала на своїй сторінці у соціальній мережі дані, які, на її думку, свідчили, що Шевцов сепаратист. Підливали олії у вогонь і деякі факти з біографії новопризначеного начальника та його закритість у питанні підтримки чи непідтримки «русского мира». До відвертості, якої вимагали громадські активісти та журналісти, головний коп був не охочий. Усі звинувачення в сепаратизмі називав «брудною кампанією», але й доказів чи переконань не висловлював, зголосився лише пройти тест на поліграфі.

«Цю людину треба гнати із Вінниці негайно. Він сепаратист і «варяга», – переконував координатор громадської організації «Автомайдан Вінниці» Ігор Басюк. – На початку цього року я виконував бойове завдання у місті Щастя. І коли мені подзвонили із Вінниці і сказали, що поліцією області керуватиме Антон Шевцов, я вирішив «прогуглити» його. Знайшов інформацію, що він добровільно вступив до роти патрульної міліції особливого призначення «Луганськ-1», хлопці з цього підрозділу базувалися поруч. Зайшов, запитав і… злякався. Все, що почув того дня, ще до його представлення, виклав у листі і відправив на електронну адресу СБУ, звідти прийшла відповідь: «Ваше звернення зареєстровано», і все. Коли я повернувся до Вінниці, почали шукати інформацію і знайшли її більше ніж достатньо».

ДЕЖАВЮ

Протистояння почало набирати обертів у четвер, 10 березня. Тоді у гру вступили не місцеві гравці, а гастролери, яких запросили вінницькі активісти. Відчувалося дежавю – події нагадували 6 грудня 2014 року, коли невідомі активісти штурмували Вінницьку ОДА. Цього разу під прицілом була будівля управління Нацполіції області. Активісти «Автомайдану», які з’їхалися до Вінниці з різних міст України, крім вчинення масових заворушень, паління шин, блокування транспорту у Вінниці та за її межами, більше нічим себе не проявили. Зате картинка про третій «майдан» у Вінниці облетіла всі центральні телеканали і видання, суттєво підірвавши імідж найкомфортнішого міста в Україні.

«Насправді протистояння, яке існувало між громадськими активістами і паном Шевцовим, якого вони вважають сепаратистом, не було настільки масштабним, як його показали у ЗМІ, – каже медіа-експерт Антоніна Мніх. – Самі вінничани, які не працюють у центрі міста, навіть не знали про ці заворушення. Розкручування скандалу, очевидно, було комусь вигідне. Але у цьому питанні дуже важлива виважена політика і дотримання журналістських стандартів. Лити воду на млин лише з одного боку не можна, це призводить до дестабілізації».

З новим диханням пікет розгорнувся у понеділок, 14 березня. Громадські активісти обіцяли зібрати цього дня АТОшників із різних військових підрозділів та добровольчих батальйонів. Не вийшло, зашкодила Самооборона, яка виступила проти силового розвитку сценарію.

«Ми вимагаємо, щоб нацгвардійців не зіштовхували лобами. Ті, хто охороняє будівлю відомства, воювали разом із тими, кого збирають сьогодні на площі. Так не повинно бути, – зазначив начальник штабу Народної самооборони Героїв Майдану Анатолій Пенішкевич. – Жодного фізичного впливу, жодного фізичного нападу не повинно бути. Якщо є якісь пропозиції, нехай сідають і обговорюють ці питання за круглим столом. Зараз у справі Шевцова ведеться службове розслідування, до кінця тижня будуть результати, тоді й ухвалюватимемо рішення».

«КЕРІВНИКИ МІСЦЕВОЇ ПОЛІЦІЇ ПОВИННІ ПРИЗНАЧАТИСЯ ЗА ПОГОДЖЕННЯ З ГОЛОВАМИ ОДА І ГРОМАДСЬКИХ РАД»

Ситуація пожвавішала після того, як на площі Героїв Небесної Сотні показали невеликий сюжет, де Антон Шевцов разом із дідом та сином бере участь у демонстрації на честь Дня Перемоги в окупованому Севастополі. На відео, яке активісти розмістили у соцмережі, миттєво відреагував міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. У своєму пості на «Фейсбук» він написав: «Звернувся до голови Нацполіції Хатії Деканоїдзе негайно звільнити з посади голову Вінницької обласної поліції Антона Шевцова». О 15:20 голова Нацполіції на офіційному сайті повідомила про відсторонення Антона Шевцова. Його викликали до Києва для пояснень і з’ясування питання його подальшого перебування на посаді.

«Щоб більше таких «засланих козачків» у нашому місті не було, ми підготували звернення до Президента України з проханням ініціювати зміни в законодавстві, які б вимагали погодження кандидата на посада начальника територіального відділу поліції з громадою та її керівниками, – каже координатор громадського люстраційного комітету Анатолій Банах. – Окрім цього, я звернувся з заявою до обласного управління СБУ з вимогою порушити кримінальне провадження проти Шевцова та його заступника Селіверстова за державну зраду».

Уже надвечір 14 березня стало відомо, що начальник ГУ Нацполіції області Антон Шевцов написав заяву на звільнення, а його заступника Олександра Селіверстова відсторонили від посади. Та активісти вимагали відставки Селіверстова і знову почали палити шини. Заспокоїти протестувальників, яких від сили було кілька десятків, прийшов голова Вінницької ОДА Валерій Коровій.

«Коли дивишся в очі батькам, які втратили своїх дітей у зоні АТО, стає невимовно боляче. А тому те, що сьогодні було опубліковано в мережі, немає пояснення, – каже Валерій Коровій. –  Я зустрічався з представниками громадськості і можу запевнити, що всі відповідні матеріали вже передані у компетентні органи. Я не маю права відсторонити, звільнити чи призначити на посаду керівника цього відомства. Коли ухвалювався закон про Національну поліцію, ми наголошували на тому, що керівники місцевої поліції повинні призначатися за погодження з головами ОДА і громадських рад. Нас не почули. І з огляду на ті прорахунки, які ми маємо нині, очевидно, що слід знову повернутися до цієї ініціативи. На жаль, не завжди ідеї, які ми підіймаємо тут, на місцях, чують у Києві. Нинішні події – це як наслідок».

Тепер виконувати обов’язки начальника Нацполіції області буде Юрій Педос. До цього він працював першим заступником Антона Шевцова. До речі, до цієї кандидатури теж є питання, які під час одного з мітингів озвучив громадський діяч Валерій Палій, зокрема rus.newsru.ua його цитує його слова про те, що «Педос – кум Гройсмана».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати