Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Судді в Шоколаді – на смітник історії»

Активісти вимагають прозорого реформування судової системи без політичних впливів
04 серпня, 17:58

4 серпня активісти організації «Реанімаційний пакет реформ» провели перфоманс «Судді в Шоколаді – на смітник історії» на розі вулиць Банкова та Лютеранська. Мета акції – добитися перепризначення всіх суддів через прозору процедуру, усунення політичних впливів на судову гілку влади та прописати це у перехідних положеннях до Конституції. Як зазначають організатори, від цього залежатиме створення в Україні держави відкритого доступу та верховенства права.

До таких серйозних вимог активісти вирішили привернути увагу креативно. Учасники театралізованої акції планували приготувати шоколад на вогнищі з суддівських молотків та облити ним суддю. Проте перед початком акції правоохоронці «конфіскували» реквізит, в тому числі «вибухонебезпечне відро». Що, однак, не завадило активістам довести дійство до кінця і таки обмазати шоколадом «суддю», роль якої виконувала івент-менеджер РПР Ольга Голобородько.

Активісти тримали плакати «Вимагаємо реальної реформи судоустрою», «Ні інструкціям з Банкової», «Суд – над, а не під політиками», «Звільнення суддів – прописати в Конституції», тощо. Таким чином представники громадськості вимагали оновлення суддівського корпусу та ліквідацію політичного впливу на суддів, шляхом внесення змін до Конституції.

А тим часом акцію широко обговорюють в українських соцмережах. Наприклад, слідчий столичної прокуратури Володимир Іванцов так прокоментував цей захід у Фейсбуці: «Рекомендую взяти на акцію для вогнища і легендарний суддівський молоток імені одіозної екс-голови Печерського райсуду м. Києва Отрош Інни, яка втекла на окуповану територію АР Крим. Навіть через рік після перемоги Революції Гідності, у залі засідань тут залишаються її іменні атрибути. Схоже на нагадування про те, хто в дійсності продовжував керувати правосуддям у цьому суді».

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати