Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Києві стартує школа реформаторів

10-го лютого – перша лекція освітнього проекту екс-міністра освіти Грузії Хатії ДЕКАНОІДЗЕ
10 лютого, 17:33

В Києві відкрили сучасний навчальний центр для підготовки нового покоління українських політиків. «День» був на офіційному відкритті.

CAPS – Civil and political School — так зветься освітня програма, яку запустили колишні грузинські урядовці, котрі разом з Міхаелем Саакашвілі реформували Грузію.

45 щасливчиків, яких відібрали з понад 700 кандидатів, стануть першими студентами школи CAPS. Це чоловіки та жінки різного віку, з різною освітою та з різним бекграундом, але з однаковим бажанням – побудувати  «український світ». Іншого бути не може, адже організатори залишили за собою право виключати тих, хто, раптом, виявиться прихильником путінського проекту «Новоросія».

Вже з цього тижня грузинські реформатори, та визнані фахівці світового рівня почнуть навчати активних та свідомих, патріотично налаштованих українців тому, як побудувати демократичну конкурентоздатну європейську Україну ділячись з ними своїми знаннями та практичним досвідом.

Перша лекція вже цього вівторка — 10 лютого. Лектор – директор Асоціації реформ Грузії, колишній заступник міністра закордонних справ Грузії Сергій Капанадзе.

Під-час відкриття Civil and political School «День» поспілкуватися з її засновником — екс-міністром освіти Грузії Хатією ДЕКАНОІДЗЕ — про те, як так трапилось, що ця школа взагалі з’явилась в Україні:

- Я мала ідею відкриту таку школу в Грузії. Але коли я розповіла про це своїм друзям українцям, мене запитали: чому не тут, не в Києві? У нас багато спільних викликів: спільне майбутнє і спільне минуле. Тоді ми вирішили зробити таку школу лідерів, в якій люди вчитимуться, а потім застосовуватимуть свої знання в корисних для держави проектах, тут. Випускники зможуть працювати в різних сферах: політиці, громадській діяльності…

Наші студенти дуже багато будуть працювати, над собою – в тому числі. І по закінченню це вже будуть не просто випускники хорошої школи. Це  буде команда, яка робитиме багато гарних справ для України.

- Українські друзі, які Вас переконали робити школу тут, в Києві – це хто?

- Мій партнер по цьому проекту – це Георгій Зубко. Дуже близька мені людина. Він прекрасний чоловік і великий патріот. Я більше таких як він не знаю. Мені з ним пощастило.

- Тобто це Георгій переконав Вас?

- Так. До речі, по початку нам казали, що в нас нічого не вийде. Тому зараз, коли в нас вже є перший набір, прекрасний офіс, донори і купа хороших лекторів-експертів, мені ще більш приємно, що я вирішила робити цю справу в Києві.

- Щодо лекторів, кого з українців Ви запросили викладати у школі і що?

- Українці будуть. Правда, поки що не багато. Це – один, чи два лектори.

- А з світових «брендів», хто вчитиме учасників CAPS. Ви, зокрема, казали про Саакашвілі. Він підтвердив участь?

- Так. Міша готовий. Але я думаю, що ми запросимо його вже після того як «стартуємо». Потрібно, щоб уся школа до того часу довела яка вона популярна, і що популярна вона саме завдяки людям, які в ній вчаються.

- На відкритті школи ви розповіли, що самі є випускницею подібного проекту в Грузії, і що практично всі, хто з вами навчався, потім пішли у владу. Завдяки чому? Ця школа була якимось своєрідним «замовленням» від державної влади? Чи все ж ви – випускники – були на стільки активними і знали що хотіли та що вам було потрібно, щоб те мати? Чи може, була якась третя причина?

- По початку це була приватна ініціатива. І вона була на стільки успішною, що нас побачили і почали залучати у владу.

Тому я гадаю, що і нам зараз тут потрібно буде довести Україні, що люди, які вчаться в  CAPS дуже круті і талановиті, а далі все «закрутиться».

- Ви представляли проект в українському парламенті, уряді? Яка була реакція?

- Так – в парламенті. Нас дуже гарно сприйняли. І ми вже маємо певні спільні ідеї. Наприклад, ми будемо проводити різні спеціальні семінари для депутатів, які цікавляться, скажімо, міжнародними відносинами, економічною політикою, тощо…

- Ви в ВРУ з Лілею Гриневич співпрацюєте?

- Так. Вона прекрасна людина і хороший спеціаліст.

КОМЕНТАРІ

Студенти першого набору школи, дали відповідь на три запитання: 1. Чому ви подали свою анкету на участь у школі? Який мотив? 2. Які у вас очікувань від навчання? 3. Як ви використовуватимете отримання знання у майбутньому?

 Зоя РУДЕНКО, кандидат юридичних наук, адвокат:

1. Внутрішній запит і мотивація з'явились кілька років тому разом із розумінням, що починати потрібно виключно з себе.

В Україні важкі часи. Особливо гостро це резонує у свідомості тих людей, які несуть відповідальність не тільки особисто за себе, а і за своїх дітей. В якій країні їм жити, де і яку освіту отримати, чи зможуть вони пишатися Україною і з почуттям великої гідності бути з усім цивілізованим світом?

Відверто кажучи, бажання змінювати країну я відчуваю дуже гостро і не тільки через призму професійної діяльності, а і як мама.

Як говорив М. Ганді, "ви повинні бути таким, яким хочете побачити світ". Тому основна моя мотивація навчання в CAPS - це нові знання і самовдосконалення.

2. Я сповнена ентузіазму з кількох причин: CAPS, як я відчуваю, - це висока концентрація інтелекту і небайдужості. Ми багато уже спілкувались з колегами, ділились думками і ідеями, за кілька днів розпочнуться лекції. Я щаслива бути в такому середовищі, адже засновники школи, лектори та студенти об'єднані спільною метою. Тому мої очікування вже почали реалізовуватись.

3. Плани цілком реальні, навіть прагматичні, - долучитись до реформування країни. Така можливість обов’язково буде в рамках CAPS, крім того, ми з колегами уже домовились про об’єднання зусиль.

Після стабілізації ситуації на Сході країни першочерговим завданням, на мою думку, є подолання корупції на всіх рівнях. Нажаль, в сучасних умовах важко говорити про пріоритети, оскільки реформи потрібні “не на завтра, а на вчора” і в усіх напрямах одночасно.

Олексій ЛОНДАР, науковий співробітник відділу валютних ринків Академія Фінансового Управління при Міністерстві Фінансів України:

1. Я б не назвав це мотивом. Насправді, коли Хатія анонсувала відкриття школи та озвучила основні принципи її діяльності, я просто їй повірив, надихнувся і інтуїтивно зрозумів, що це моє. Зазначу, що цей проект надзвичайно актуальний і не має аналогів. Він знайомить і об'єднує молодих людей, які хочуть міняти країну, дає їм знання, як це робити – тому я дуже радий, що маю можливість взяти в ньому участь.

2. Хочеться отримати досвід від людей, які дали позитивний результат реформування своїх країн, а також отримати відповіді на питання, які зараз в моїй голові. Очікую, що буду володіти правильною і актуальною інформацією.

3. Однозначно є бажання їх використати в практичній площині. Сподіваюсь в мене буде така нагода.

Вероніка Круглашова-Вельч, менеджер з комунікацій Громадського Руху «ЧЕСНО»:

1. Мені завжди були цікавими ті рукотворні перетворення та реформи, які відбулись свого часу в Грузії. Так, прочитавши інтерв’ю Хатії Деканоїдзе на «Українській правді» де вона розповідала, що планує започаткувати навчальний українсько-грузинський проект для підготовки нового покоління лідерів, вирішила одразу заповнити заявку. Через місяць мене запросили на співбесіду. Вже в ході спілкування з журі мені стало справді цікаво. Олег Панфілов – професор та відомий журналіст - задавав не банальні, а глибоко екзистенційні запитання про Україну, українців та людину у цьому процесі, а наприкінці сказав, що йому нагадую Миросю Гонгадзе. Також якість тих людей, які проходити співбесіду здалась мені дуже високою, тому вирішила поборотись за місце у Школі серйозно.

2. Вже зараз є зрозумілим, що лекторами Школи будуть великі люди, які творили/творять історію Грузії. Тому навіть сама можливість поспілкуватись із ними є удачею, не говорячи про те, що вони цілеспрямовано  будуть ділитись своїм досвідом у вигляді 8-тижневого циклу лекцій. Це той варіант, що коли хочеш бути найкращим – будь з найкращими.

Також, сподіваюсь, що учасники Школи зможуть згенерувати особливе поле довіри і ми ефективно реформуватимемо країну разом.

3. Думаю, що зміст Школи не тільки у знаннях, які отримають учасники, а також у тій мережі, яку буде створено за наступні два місяці навчання. Зрозумілим є те, що якщо ми не змінимо Україну до кращого, то за нас це не зробить ніхто інший. Не треба мати ілюзій, що якийсь супер-герой за нас все зробить, ані грузини, американці чи будь-хто інший не приїде і не почне реформувати нашу державу. Знання буду використовувати для того, щоб змінювати Україну та світ до кращого – свідомо обраний ідеалізм це основа змін.

Більше про CAPS можна дізнатися з попередніх публікацій «Дня».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати