Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Україна відмовляється від відомчої освіти

Виші, що перебували під юрисдикцією Фіскальної служби та Міністерства аграрної політики, переходять до МОН
15 січня, 12:03

Офіційних постанов Кабінету Міністрів, які б засвідчили легітимність передачі вишів  до Міністерства освіти, поки не було. Але у бюджеті України на 2015 рік фінансування колишніх відомчих вишів вже закладено до бюджету Міністерства освіти та науки. До зміни керуючого міністерства представники податкових та аграрних закладів готувалися ще з кінця минулого року, але все ж сподівалися зберегти колишню співпрацю.

За словами самих освітян, причин такого рішення може бути кілька. Перш за все, за європейськими стандартами системи освіти, відомства не можуть мати у своїй структурі навчальних закладів. Усі виші повинні керуватися з єдиного центру. Університетами легше керувати, коли існують єдині вимоги щодо організації навчального процесу та фінансування. Окрім цього, відомства самі не були зацікавлені у безпосередньому керівництві навчальними закладами і здійснювали замовлення на підготовку кадрів на основі партнерських договорів.

Сьогодні працівники колишніх відомчих вишів готові працювати у новому форматі, але самі заклади перебувають у підвішеному стані. Без постанови Кабміну вони не в змозі отримати фінансування та ефективно здійснювати свою діяльність. 

Нагадаємо, що у віданні ДФС було два навчальні заклади, а у Мінагрополітики таких установ — 18. 

Наталія ЗИКУН, начальник прес-служби Національного університету Державної податкової служби України:

— Відомча приналежність — це гарантоване працевлаштування випускників, практична професійна компонента. Наші студенти мали можливість проходити практику, для викладання ми запрошували практикуючих спеціалістів. Також наші викладачі мали можливість проходити практику в ДФС. Така тісна співпраця додає глибини професійній освіті. Ми отримували унікальних фахівців, оскільки з глибокими теоретичними знаннями поєднувалася ефективна практична підготовка. Зрозуміло, що треба працювати в нових умовах, і ми готові адаптуватися.

На студентах перехід до іншого відомства не відіб’ється жодним чином, швидше за все більше навантаження впаде на плечі викладачів. Ми будемо далі співпрацювати з Фіскальною службою, але на умовах партнерства, як співпрацюють інші установи. Це дозволить нам готувати фахівців на замовлення, але вже в умовах конкуренції. Сподіваємося, це позитивно вплине на підготовку спеціалістів. Зрозуміло, що буде перехідний період, коли виникатимуть певні труднощі, але ми робитимемо все можливе, щоб не постраждав ні студент, ні роботодавець, який розраховує на кваліфікованого спеціаліста, тим паче, що фінансування нашої роботи надалі здійснюватиметься з державних коштів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати