Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Усім байдуже?

Чому дозвільні служби не беруть до уваги статус пам’ятки архітектури при вирішенні долі будівлі: львівський приклад
15 січня, 10:27
ФОТО ПАВЛА ПАЛАМАРЧУКА

Цього разу йдеться про руйнування старої будівлі «Народної лічниці» митрополита Андрея Шептицького, що на вул. Озаркевича, на місці якої ТзОВ «Розвиток нерухомості» планує звести багатоповерховий житловий будинок. Події почали розгортатися минулої п’ятниці — тоді журналісти, громадські діячі та мешканці вул. Озаркевича спромоглися-таки зупинити важку техніку. «2014 рік, проголошений Роком митрополита УГКЦ Андрея Шептицького, розпочався із варварського нищення важливої частини спадщини митрополита — старої будівлі «Народної лічниці», заснованої А. Шептицьким 1903  року, — зазначено на сторінці у Facebook громадської організації ЛОО «Українське товариство охорони пам’яток історії та культури».

«10 січня представники забудовника в брутальній формі розпочали знос пам’ятки, застосувавши фізичну силу проти активістів та мешканців сусідніх будинків, що виступили проти нищення пам’ятки архітектури та порушення законодавства України».

Варто зазначити, що на захист будівлі на Озаркевича виступили всі засоби масової інформації Львова. У відповідь забудовник звернувся до ЗМІ з відкритим листом, у перших рядках якого йдеться про те, що «велика частина публікацій має спотворений і перекручений характер, вводить в оману громадськість і читачів інтернет-видань та містить неправдиву, однобічну інформацію». На підтвердження такої заяви прес-служба ТзОВ «Розвиток нерухомості» додала копії документів (а це — результати відкритого голосування на сесії Львівської міської ради, договір оренди землі, погодження від Управління культурної спадщини ЛОДА, Декларація про початок будівельних робіт, наказ Департаменту містобудування ЛМР про затвердження містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки на Озаркевича, історико-містобудівне обгрунтування розміщення будинку з вбудованими нежитловими приміщеннями та офісно-розважальним центром на Озаркевича, 4А, витяги про реєстрацію, містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки на вулиці Озаркевича, 4А, млн земельної ділянки, яку передали в оренду), що, цитуємо, «сприятиме дотриманню принципів гласності та свободи слова, дозволить громадськості висвітлити точку зору усіх сторін конфлікту та об’єктивно розібратись у ситуації, що склалася». У листі також зазначено, що «ТзОВ «Розвиток нерухомості» стало жертвою дій третіх осіб, які, маніпулюючи суспільною свідомістю та зловживаючи сприянням державних органів, намагаються у будь-який спосіб підірвати ділову репутацію «молодої» фірми та перешкодити реалізації перспективного інвестиційного проекту будівництва на земельній ділянці по вул. Озаркевича, 4А у Львові».

Водночас керівник Управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко зазначає, що будинок на вул. Озаркевича, 4А 27 листопада 2013 року визначено рішенням консультативної ради відділу охорони культурної спадщини та культурних цінностей ЛОДА як нововиявлену пам’ятку архітектури, тому ТзОВ «Розвиток нерухомості» не повинно було розпочинати будь-які будівельні роботи на об’єкті. Як розповів «Дню» очільник ЛОО «Українське товариство охорони пам’яток історії та культури» Андрій Салюк, «ТзОВ «Розвиток нерухомості» навіть подало до суду на обласний відділ охорони культурної спадщини, який, нагадаємо, визнав будівлю нововиявленою пам’яткою архітектури, але розпочало-таки роботи, не дочекавшися рішення суду».

Андрій Салюк пропонує розглянути питання й під іншим кутом зору: «Чому ті служби, що надають дозволи, не взяли до уваги, що будівля є пам’яткою архітектури?» Голова громадської організації вважає таку ситуацію виявом загальної байдужості до проблем структур, що займаються охороною культурної спадщини та регулюванням питань архітектури і містобудування, тобто тих, що видають дозволи. Причому йдеться про структури всіх рівнів — і міста, й області, й країни.

Зрештою, газета «День» неодноразово порушувала питання безладу щодо цього саме у Львові. Нагадаємо, що торік у кількох публікаціях ми розповідали про самовільне встановлення холдингом емоцій «!Фест» «ванн», «умивальників» чи, даруйте, «горщиків» на фасаді будинку по вул. Сербській, 3 (кам’яниця Петровичівська), про вивіску на вул. Руданського, 1, яку демонтували, щоб потім... встановити, а також про перипетії довкола «Королівської броварні», для облаштування котрої забудовник самовільно обрав частину підвалів будинку 16 на площі Ринок (кам’яниця Рорайського), отже, пошкодив фундамент будівлі, що є пам’яткою архітектури й, нагадаємо, розміщена точнісінько навпроти входу до міської ради... (див. публікації «Дня» — «Хто знищує Львів?», № 148 від 20 серпня 2013 року; «Креатив чи моветон?», № 172 від 25 вересня 2013).

Далі буде?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати