Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Володимир Великий об’єднує українців

09 липня, 11:36

У Вінницькій обласній науковій бібліотеці імені Тимірязєва відкрилася книжково-ілюстративна виставка, приурочена 1000-річчю від дня смерті великого київського князя Володимира Великого.

Книги, літописи та публікації з періодичних видань, представлені на виставці, відтворюють образ князя Володимира – одного із найяскравіших політичних діячів європейського масштабу, який завершив процес формування території Київської держави. Київська Русь часів Володимира Великого перетворилася на найбільшу феодально-монархічну європейську державу. Та в історію Давньоруської держави князь Володимир увійшов, насамперед, як правитель, який здійснив Хрещення Русі. Завдячуючи цьому Київська Русь увійшла до кола християнських держав світу, зробивши можливими рівноправні й плідні взаємовідносини між Київською державою та Візантією, а також іншими тогочасними державами Європи. Зважаючи на виконану князем Володимиром Святославовичем надзвичайно важливої місії, православна церква однією з перших проголосила його святим і рівноапостольним.

«Дуже часто князя Володимира історики називають великим стратегом, політиком, дипломатом, але при цьому забувають про його рівноапостольність, що треба ставити на перше місце, – переконує отець Михайло із Української Православної Церкви Київського Патріархату. – Якщо розповідати про Володимира Великого, то тільки в контексті церковному. Навіть зараз, через 1000 років, його постать стоїть в основі об’єднання представників різних єпархій. Ми всі зібралися тут сьогодні, щоб вшанувати пам’ять про Володимира, який привів Русь-Україну до християнства.

Його сприйняття християнської віри відбулося не одразу. У язичництві було 20 богів. Князь не міг їх миттєво знищити. Тому він вирішив діяти поступово: із 20 богів залишив шість, а потім зрозумів, що це не об’єднує Русь, а тільки роз’єднує. Бог має бути один для всіх – і тоді, і зараз. Постать Володимира Великого об’єднує українців. І про це повинні пам’ятати історики, які описують далекі події. Раджу їм не забувати, що Київська Русь – це Україна. І у своїх висловлюваннях варто вживати Русь-Україна. Тоді підростаюче покоління матиме правильне уявлення про минуле своєї держави».

На презентованій виставці загалом представлене 61 видання. Експозиція складається із трьох розділів. Перший «Напередодні: від язичництва до християнства» висвітлює історичні передумови запровадження християнства у Київській Русі та події, за яких відбувалося хрещення Руси-України. Матеріали другого розділу ілюструють культурний розквіт Русі після запровадження християнства. Третій розділ експозиції присвячений безпосередньо постаті самого Володимира Святославовича – Хрестителя Руси-України. Та особливу увагу у відвідувачів викликали рідкісні та цінні видання.

«Ми вирішили представити вінничанам кілька літописів, які надруковані у 18–19 столітті, – повідомляє заввідділом рідкісних і цінних видань бібліотеки Тетяна Марчук. – Це передусім Іпатіївський та Лаврентіївський взводи або списки, як їх раніше називали. Також представлений «Синопсис київський» 1783 року, який описує князювання Володимира Великого, висвітлює багато моментів з його приватного життя. У «Руському літописі» 1793 року відображаються усі події 16 століття, з посиланнями на взводи часів Володимира Великого, зокрема тут містяться його цитати та фрагменти прямої мови. Однак ми презентували не всі наявні видання, пов’язані з постаттю Володимира Великого, оскільки експозиція не може вмістити всіх книг. У фондах бібліотеки міститься чимало рідкісних видань, які, переконана, будуть цікаві історикам і науковцям.

Під час відкриття експозиції про князя Володимира Святославовича розповідали історики, бібліотекарі, представники духовенства. Митрополит Вінницький і Барський Української Православної Церкви Симеон згадав про те, як 11 років був ієреєм Вольської єпархії і служив на кафедрі, яка була створена на честь Володимира Великого.

«Ми говоримо про князя Володимира, як державного діяча, воєначальника, ідеолога, але нічого не було сказано про його духовний стан. Прийнявши християнство, він із жорстокого розбійника перетворився на великого князя, якого люди щиро назвали «Красне сонечко», – каже митрополит Симеон. – Нині не варто будувати щось космічне чи віртуальне, яке не має коріння. Наша історія була різною, але на те вона й історія, щоб навчати нові покоління не робити помилок минулого. І гарним прикладом для цього є постать князя Володимира. Перш ніж втілювати зміни, проводити люстрацію у своїй державі, він здійснив люстрацію своєї душі, очистився і возвеличився у вірі. Господь вчить нас не засуджувати ближніх. Це не для засудження, а просто привід для розмірковування».

Книжково-ілюстративна виставка триватиме у холі бібліотеки до кінця цього місяця. Відвідати її можуть всі охочі. Вхід – вільний.

Оксана СОБКО, Вінниця, фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати