Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ВООЗ — про найзначущі події у 2007 році

24 січня, 00:00
ЯК СТВЕРДЖУЄ МОЗ, В АР КРИМ — ПТАШИНОГО ГРИПУ ВЖЕ НЕМАЄ / ФОТО РЕЙТЕР

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) важливими подіями в галузі охорони здоров’я в 2007 році назвала постійну загрозу пандемії грипу, спалахи лихоманки Ебола, марбурзької лихоманки й інших інфекційних хвороб, а також стихійні лиха та високі показники смертності жінок під час вагітності й пологів у країнах, що розвиваються.

ПТАШИНИЙ ГРИП І ГОТОВНІСТЬ ДО ПАНДЕМІЇ

Пташиний грип продовжував представляти загрозу у ряді країн. Згідно із зведеними даними, з грудня 2003 року він забрав понад 200 людських життів в Азії, Африці, Східному Середземномор’ї і Європі. Експерти говорять, що світ має підготуватися до потенційної пандемії грипу, приділяючи особливу увагу таким вірусам грипу, як H5N1. Хороші новини полягають в тому, що в даний час країни в більшій мірі, чим коли-небудь, підготовлені до такої надзвичайної ситуації. Так, наприклад, цього року різко зросли прогнози постачань протигрипозної вакцини у разі пандемії — до 4,5 мільярдів курсів до 2010 року.

СПАЛАХИ ХВОРОБ: ЛИХОМАНКА ЕБОЛА І МАРБУРЗЬКА ЛИХОМАНКА

Лихоманка Ебола і марбурзька лихоманка — дві смертельні і рідкісні геморагічні лихоманки — привели до хвороби і смерті людей в центральній частині Африки. У Демократичній Республіці Конго було виявлено і ліквідовано спалах лихоманки Ебола, а в Уганді відбулися спалахи марбурзької лихоманки і лихоманки Ебола. ВООЗ і її мережа експертів подавали підтримку в інтенсивному проведенні епідемнагляду і вживанні заходів по боротьбі з цими двома хворобами.

ПОКАЗНИКИ МАТЕРИНСЬКОЇ СМЕРТНОСТІ ЗНИЖУЮТЬСЯ ДУЖЕ ПОВІЛЬНО

За оцінками ВООЗ, показники материнської смертності в країнах, що розвиваються, знижуються дуже повільно. Глобальний коефіцієнт материнської смертності — співвідношення числа випадків смерті до випадків народження живих дітей — знижувався у всьому світі менш як на 1% в рік з 1990 по 2005 роки, а для досягнення мети ООН по скороченню материнської смертності до 2015 року на три чверті необхідне щорічне зниження на 5,5%. Ближче за всіх до поставленої мети підійшла Східна Азія, де показник щорічного зниження склав більше 4%. Серед позитивних аспектів — на організованій партнерами в Лондоні, Сполучене Королівство Великобританії і Північної Ірландії, конференції «Women Deliver» понад 1800 учасників з 109 країн прийняли оновлені зобов’язання по зниженню материнської смертності.

МІЖНАРОДНІ МЕДИКО-САНІТАРНІ ПРАВИЛА

З набуттям чинності переглянутих Міжнародних медико- санітарних правил, глобальна безпека у галузі охорони здоров’я стала надійнішою. У цих правилах містяться чіткі і перевірені керівні принципи для країн відносно інформування ВООЗ про спалахи хвороб і події у галузі суспільної охорони здоров’я, а також приведення в дію систем у відповідь заходів для ізолювання і заборони погроз.

МЕДИКО-САНІТАРНІ ДІЇ В УМОВАХ КРИЗ

Землетрус у Перу, повені в західній частині Африки, масивний циклон до Бангладеш і переміщення іракців у результаті конфлікту в їх рідних місцях створили значні проблеми у галузі суспільної охорони здоров’я цього року. ВООЗ і її міжнародні групи фахівців з медико-санітарних дій в умовах криз надавали допомогу на місцях, технічне сприяння і забезпечували постачання устаткування і матеріалів з метою мінімізації ризиків для здоров’я і охорони здоров’я постраждалих людей.

ПРОГРЕС В ЛІКВІДАЦІЇ ПОЛІОМІЄЛІТУ

В результаті напруженої роботи число випадків захворювання поліомієлітом типу 1, з найбільш сильною паралітичною дією, знизилося в 2007 році на 80% в порівнянні з даними за цей же період у 2006 році. Кожна з чотирьох ендемічних країн, що залишилися, — Афганістан, Індія, Нігерія і Пакистан — роблять успіхи в боротьбі з цією хворобою. Афганістан і Пакистан разом з ВООЗ і партнерами провели неодноразові, синхронізовані атаки на вірус: тільки у квітні впродовж п’яти днів у двох країнах було вакциновано 40 мільйонів дітей. Не дивлячись на нові значні внески в цю кампанію, на її проведення в 2008 році потрібно додатково 265 мільйонів доларів США.

ЗУПИНИТИ ТУБЕРКУЛЬОЗ: ПІДСУМКОВІ ПЕРЕВАГИ

У грудні Всесвітній банк, ВООЗ і Партнерство «Зупинити ТБ» оприлюднили дані про економічні переваги діагностики і лікування туберкульозу (ТБ). За прогнозами, в країнах з найважчим тягарем хвороби терапія більш ніж виправдає себе у фінансовому відношенні, якщо порівнювати фінансові наслідки захворюваності ТБ з витратами на його діагностику і лікування.

ПОКАЗНИКИ СМЕРТНОСТІ ВІД КОРУ ЗНИЖУЮТЬСЯ

За повідомленнями ВООЗ і інших партнерів з Ініціативи по боротьбі проти кору, за період з 2000 по 2006 роки після проведення масової вакцинації дітей смертність від кору в Африці знизилася на 91%. Чудові досягнення у галузі суспільної охорони здоров’я привели до зниження смертності від кору у всьому світі на 68%. Тепер в центрі уваги будуть країни Південної Азії, що мають найвищі на сьогоднішній день показники смертності від кору.

ПЕРЕГЛЯНУТІ ПОКАЗНИКИ ПО ВІЛ/СНІДУ

У листопаді були випущені точніші дані за глобальними показниками ВІЛ, одержані завдяки точнішим оцінкам на рівні країн і покращуваної методології. Дані свідчать про стабілізацію процентної частки людей з ВІЛ у всьому світі і зниження показників нових інфекцій. Нові дані також привертають увагу до гарячих точок: майже одна третина випадків нових інфекцій і випадків смерті від СНІДу відбувається в даний час у восьми африканських країнах.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати