Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Врятувати Сасик

Лиман на півдні Одещини отримав шанс з’єднатися з морем
12 листопада, 10:35

Одеська обласна рада ухвалила політичне рішення: відновити природну систему морського лиману Сасик і сполучити його з Чорним морем. Рішення передбачає будівництво з’єднувального каналу Сасик — Чорне море та реабілітацію прилеглих територій.

Історія Сасика тягнеться ще з радянських часів, розповідає еколог і голова Татарбунарської районної громадської екологічної організації «Відродження» Ірина Вихристюк. Лиман площею 215 км2 — на території Татарбунарського і Кілійського районів Одеської області. Наприкінці 1970-х років солоний лиман вирішили перетворити на прісне озеро. До 1981 року сполучення Сасика з морем було перекрито, а в лиман пустили воду з Дунаю. Однак уже 1984-го проект визнали необґрунтованим. Уже за незалежної України, 1994 року, діяльність Дунай-Дністровської зрошувальної системи припинили. У ході експертизи виявилося, що вода з Сасика непридатна для зрошення, 30 га земель довкола лиману було засолено, а лікувальні грязі, якими славився Сасик, втратили свої цілющі властивості. Однак, за словами Вихристюк, держава продовжує фінансувати зрошувальну систему, яка існує лише на папері.

Громадськість разом з екологами вже давно бореться за відновлення лиману, але влада залишалася байдужою до проблеми. 2010 року, напередодні місцевих виборів, Кабінет Міністрів України утворив Міжвідомчу урядову комісію, що мала опікуватися Сасиком, однак цього року її ліквідували як недієздатну.

«Проблема Сасика — це глобальна проблема невміння розпоряджатися унікальними природними ресурсами. Екосистема могла би давати величезні доходи від рекреації, рибного господарства, але цю систему змарновано», — розповідає один з ініціаторів відновлення Сасика, еколог, доктор біологічних наук Іван Русєв.

Перший етап відновлення лиману передбачає створення проекту будівництва каналу між Сасиком і Чорним морем. За словами Ірини Вихристюк, скоріше за все, буде створено два канали завширшки до 300 метрів. Проект необхідно розробити до 31 травня, однак екологи сподіваються, що це станеться раніше. «Маємо надію, що техніка вийде на дамбу вже у березні. Це найбільш сприятливий з екологічної точки зору період», — розповідає Вихристюк. Еколог стверджує, що один канал можна викопати приблизно за місяць, тому до початку літа Сасик має шанс з’єднатися з морем.

За словами Івана Русєва, обласна рада виділила на перший етап проекту майже 1,2 мільйона гривень. Цих коштів має вистачити на проект, але потрібно шукати додаткових ресурсів. «Одне з джерел фінансування — міжнародні донори. Ми також підозрюємо, що в бюджет наступного року закладені кошти на неіснуючу зрошувальну систему. Ці гроші можна переорієнтувати на проект із відновлення екосистеми морського лиману Сасик», — підсумовує Іван Русєв.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати