Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Вимір національного існування»

У «Тюрмі на Лонцького» — сучасні світлини учасників УПА
14 березня, 12:50
Фото Євгена КРАВСА

«День» уже повідомляв про те, що 9 березня в Національному музеї-меморіалі «Тюрма на Лонцького» урочистим відкриттям виставки сучасних фотографій учасників повстанського руху «Жертва і доля. Вимір національного існування» було вшановано пам’ять про головного командира Української повстанської армії Романа Шухевича, який під час сутички з енкаведистами 5 березня 1950 року, щоб не датися живим до рук ворога, застрелився в оточеній конспіративній квартирі в селі Білогорща, що неподалік Львова.

Нагадаємо, що галерею з двадцяти портретів діячів українського підпілля та УПА до Львова привіз відомий київський фотограф Юрій Нестеров. Епіграфом автор обрав гасло українських повстанців: «Здобудеш Українську державу або згинеш в боротьбі за неї!». Під кожним фото — коментар героя світлини. Дійові особи фотовиставки — Євген Гошко із с. Верхнє Синьовидне на Львівщині, Любомир і Дарія Полюги зі Львова, Василь і Ярослава Левковичі зі Львова, Ігор Кічак, Юрій Рудко, Йосип Томенчук із Коломиї, Дмитро Сливчук із с. Грабівець на Івано-Франківщині, Мирослав Симчич із с. Вижній Березів на Івано-Франківщині, Петро Підлетейчук із с. Химчин на Івано-Франківщині, Олександра Слободян-Ковалюк із с. Запруття на Івано-Франківщині, Любов Пелюх із Запоріжжя, Єлизавета Капуляк (Борчук) із Запоріжжя, Надія Кривуцька із Запоріжжя, Костянтин Сліпецький із с. Мирне Запорізької області, Ганна Караташ із с. Побузьке на Кіровоградщині, Любомира Добушовська-Григоращенко з Кіровограда, Семен Сорока з Кіровограда, Анастасія Кецька зі Світлодара на Кіровоградщині. «Це своєрідний підсумок та роздуми про те, чи ця боротьба була щастям, а чи нещастям, чи почуваються вони жертвами», — вважає заступник директора Музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Вікторія Садова. І додає: «Фотознімки повстанців достовірно засвідчують, що історія жива, — вона дихає та промовляє крізь століття. Ми маємо змогу дивитися в очі тих, що повною мірою виявили свою силу та прагнення бути вільним».

Уродженець Луганщини Юрій Нестеров подарував свою колекцію Музею «Тюрма на Лонцького». Чорно-білі фотопортрети розмістили в окремій тюремній камері, де перебувало двадцять та більше засуджених...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати