Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Яблунева «Алея життя»

У Вінниці пацієнти, які живуть з трансплантованими органами, висадили алею яблунь
21 вересня, 12:13

У саду Національного музею-садиби Миколи Пирогова з’явилася яблунева «Алея життя». 10 фруктових дерев на знак подяки своїм донорам за врятоване життя висадили  пацієнти, які живуть з трансплантованими органами. На кожній яблуні вони зав’язали зелені стрічки, які є міжнародним символом органної трансплантації та донорства. Як розповіла організаторка акції Тетяна Довгань, це вже третя «Алея життя» у Вінниці. Попередні дві висадили у 2019-му та 2020-му роках на території Вінницької міської клінічної лікарні № 1. Подібні символічні алеї уже існують в кількох містах України. Зокрема у Києві, Одесі, Луцьку, Миколаєві.

«Цього року ми змінили локацію і висадили «Алею життя» на території музею-садиби Миколи Пирогова, що досить символічно, бо Пирогов рятував людські життя і донори, яким ми дякуємо, також дають другий шанс на життя «трансплантованим» пацієнтам, – відзначає Тетяна. – А ще ми обережно, але наполегливо, нагадуємо про те, що в регіоні досі немає жодної лабораторії для визначені рівня такролімусу і циклоспорину. Це ті аналізи, які впливають на функцію пересаджених органів. Пацієнти вкрай рідко потрапляють на санаторне оздоровлення, хоча більшість – з першою групою інвалідності. Одним словом, є ще речі, котрі потрібно рухати і ми намагаємося це робити».

Участь у цьогорічній акції у Вінниці взяли 7 пацієнтів з різних куточків Вінниччини. Серед них є ті, хто вже переніс COVID, хто пожиттєво змушений приймати ліки для штучного пригнічення імунітету, були й знайомі пацієнта, який так і не дочекався свого органу. Буквально за кілька днів до акції пішов з життя її торішній учасник 19-річний Олександр Дозорець. Він упродовж кількох років стояв на черзі в очікуванні трансплантації нирки і, на жаль, не дочекався рятівної трансплантації.

«У Вінницькій області, за даними департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА, нині проживає 67 людей, які перенесли трансплантацію, – уточнює Тетяна. – Торік їх було 64. В Україні з кінця 2019 року нарешті запущено систему трансплантації, яка впродовж багатьох років не розвивалася через законодавчі колізії. Наприклад, не було жодної пересадки серця впродовж 15 років. За перше півріччя 2021 року в Україні виконано понад 120 пересадок різних органів, половина з яких – від неживого донора. Кілька тижнів тому у Черкаському онкодиспансері вперше відбулась неродинна пересадка кісткового мозку дорослій людині. Загалом у системі трансплантації нині 20 українських закладів охорони здоров’я. І це позитивні зрушення».

Під час акції пацієнти ділилися особистими історіями одужання та озвучували проблеми, з якими найчастіше стикаються, подекуди жартували через життєві випадки і перебування у лікарнях. Підтримати їх прийшли студенти і викладачі Вінницького медичного коледжу імені акад. Д. К. Заболотного, колектив музею-садиби Миколи Пирогова, лікарі Вінницького регіонального клінічного лікувально-діагностичного центру серцево-судинної патології. Співорганізатором акції виступила ГО «Асоціація жінок України «Дія». Саме дієві жінки взяли на себе вибір і закупівлю саджанців та технічні моменти проведення заходу.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати