Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Зачіски... розворушать громадськість

Українські топ-стилісти вперше долучаються до всесвітньо відомої благодійної ініціативи
05 серпня, 00:00

Alternative Hair Visionary Show — це міжнародний благодійний проект, конкурс, який щороку об’єднує топ-стилістів і перукарів усього світу, які не байдужі не лише до естетики, а й до соціальних проблем. Історія Alternative Hair Visionary Award — особлива. Цей благодійний проект заснований Тоні Ріццо — одним із провідних світових топ-стилістів — на згадку про сина Валентино, який у дитячому віці помер від лейкемії. Протягом 29 років проведення Alternative Hair Visionary Show конкурс став однією з найпрестижніших подій у світі перукарського мистецтва, завдяки йому за майже три десятиліття вдалося зібрати понад 8 мільйонів фунтів стерлінгів. Ці кошти були спрямовані у фонди для дослідження лейкемії.

Цьогоріч Alternative Hair Visionary Award відбудеться 16 жовтня в Лондоні, у Королівському Альберт-Холі. Саме там буде обрано та нагороджено найкращого стиліста року. Наразі стилісти різних куточків світу, щоб узяти участь у конкурсі, надсилають фото своїх робіт. Кожен із учасників сплачує внесок — 35 англійських фунтів стерлінгів. Кошти переказують у Міжнародний благодійний фонд «Проти дитячої лейкемії».

Для України цьогорічний конкурс знаковий тим, що до всесвітньо відомої благодійної ініціативи вперше долучаться українські топ-стилісти. Головний ефект цієї акції ініціатори вбачають в соціальній активізації не лише українських перукарів, стилістів, а й усієї громади. «Якщо перукарі можуть організовувати такі заходи, то чому не можуть активізуватися бізнесмени, дантисти або механіки?» — слушно зауважує Тоні Ріццо.

До цього проекту вже долучилися провідні стилісти України — В’ячеслав Дюденко, Марина Каніковська, Олексій Антонюк, Олександр Ситніков, Ігор Зирянов, Наталія Венгер та інші. Для українських майстрів це шанс поєднати благодійну справу із виходом на європейський рівень.

Як розповів «Дню» Олексій АНДЕРСОН, перукар-модельєр, член секції Intercoufure Ukraine, на цей крок його наштовхнула внутрішня громадянська позиція. «Коли я дізнався про цю акцію, — розповідає стиліст, — то одразу твердо для себе вирішив, що візьму в ній участь. У масштабах країни — це колосальний проект. Уже тому, що держава зараз, на жаль, не виконує своєї соціальної функції, хоча саме вона передусім повинна опікуватися соціальним захистом громадян».

За словами Ольги СТЕЦЮК, заввідділом у Центрі дитячої гематології та трансплантації кісткового мозку УДСБ «ОХМАТДИТ», головного гематолога Києва, щороку в Україні захворюють на рак крові понад 500 дітей. Близько 400 з них можуть вилікуватися за умови правильної діагностики та лікування.

«Вартість лікування дитини вагою 30 кг, хворої на лейкемією, становить щонайменше 100 тис. доларів, — каже пані Ольга. — Значно дорожчим буде лікування, якщо потрібна трансплантація кісткового мозку. Джерелами фінансування у світі є страхова медицина, державне фінансування та благодійні внески. В Україні ми отримуємо з державного фінансування не більш як 50% від потреб лікарні».

«Я мав щастя відвідати дитячі лікарні в Україні, — розповідає Тоні РІЦЦО. — Є три важливі речі для дитини, яка перебуває на лікуванні. Перше — це чистота, друге — турбота, і, найважливіше, третє — це догляд. У британських клініках після хіміотерапії діти на другий чи третій тиждень уже можуть продовжувати лікування вдома. До лікарні вони приходять лише на денну терапію. Тут це неможливо. Тому маємо своєрідне замкнене коло: діти тривалий час перебувають на лікуванні, і це зменшує кількість хворих, яких здатні приймати медичні заклади. Сподіваюся, за два-три роки в Україні стануть можливими денні центри для дітей, хворих на лейкемію. Ми розпочали наш проект двадцять дев’ять років тому в Британії, і тоді шанси хворої на лейкемію дитини обмежувалися 10%. Минулого року стало відомо, що певні форми лейкемії лікуються на дев’яносто відсотків. Це дуже важливий факт. Сподіваюся, що в найближчому майбутньому певні форми лейкемії можна буде вилікувати цілком», — каже Тоні Ріццо.

Фінал українського добору відбудеться 6 вересня. Уже зараз українські стилісти долучаються до акції, надсилаючи на конкурс фото створених ними образів. Вартість участі одного фото — 150 гривень. Ці гроші також переказують до Центру дитячої гематології та трансплантації кісткового мозку УДСБ «ОХМАТДИТ».

Під час заключного етапу Тоні Ріццо та Ентоні Масколо (президент Alternative Hair) доберуть найкращу модель і, відповідно, найкращого стиліста, який представлятиме Україну в Лондоні під час фіналу Alternative Hair Visionary Award. «Зараз головне для нас усіх — зробити перший крок. Ми вже проводили декілька акцій: збирали іграшки для дітей на день Святого Миколая, але на цьому не варто зупинятися, — зазначає В’ячеслав ДЮДЕНКО, президент української секції Intercouifure Ukraine, голова правління Комітету стандартів салонів краси. — У наших планах — не лише об’єднати перукарів усієї країни, а й залучити громадськість до вирішення цієї проблеми».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати