Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Замість хлору — сіль

У Донецьку впроваджують безпечнішу систему очищення води
15 січня, 19:35
ФОТО З САЙТА AQUAFILTER.IN.UA

Комунальне підприємство «Донецькміськводоканал» планує відмовитися від очищення води хлором. Замість цього використовуватимуть гіпохлорит натрію, який отримають із кухонної солі.

Мета нововведення — зробити процес очистки води безпечним, нова технологія не вплине на якість води в кранах донеччан. Директор КП «Донецькміськводоканал» Юрій Перебийніс зауважує: «Раніше донецькі очисні споруди були за містом, зараз Донецьк розрісся, наші хлорні установки тепер у межах міста. Рідкий хлор дуже небезпечний, при його викидах можуть утворюватися отруйні хмари. А гіпохлорит натрію отримують електролізом звичайної солі».

Установка з очищення води гіпохлоритом натрію з 2005 року працює в Куйбишевському районі Донецька, всі вісім водопровідних вузлів міста хочуть перевести на нову технологію до 2017 року. Одна установка коштує від п’яти до семи мл. гривень, поточні видатки на сіль та електроенергію приблизно дорівнюють витратам на хлор. «Гроші спробуємо брати з державних джерел, оскільки проект входить до національної програми «Питна вода України». Наступна установка з’явиться в Кіровському районі — орієнтовних термінів немає, зараз готуємо проекти. Коли приймуть бюджет та стане відомо, скільки грошей отримає «Питна вода України», розробимо чіткіші плани», — повідомляє Юрій Перебийніс.

Технологію знезаражування питної води гіпохлоритом натрію апробовано в Європі, в Одесі вже застосовується.

Узимку установки законсервовані. Майстер Куйбишевського водопровідного вузла Дмитро Гладких пояснює: «Працюємо за розпорядженнями санстанції — якщо кількість бактерій перевищує норми, нас просять запустити установку, на її розконсервування потрібно декілька годин. До нашого вузла вода приходить із очисних споруд, якщо концентрація хлору в ній нижче норми, ми додаємо недостатнє. Зазвичай працюємо влітку, коли у воді активно розмножуються бактерії».

Встановлений у Донецьку апарат — вітчизняного виробництва, працює в автоматичному режимі: якщо показники температури, тиску перевищують допустимі межі, агрегат самостійно вимикається. На Куйбишевському вузлі працює дві машини з очищення води гіпохлоритом натрію, кожна потребує 600—700 кг солі на добу, іноді може працювати лише одна установка. Старі системи для хлорування планують залишити як запасний спосіб очищення води, хоча працювати вони не будуть.

Водночас голова Донецької обласної екологічної громадської організації «До чистих джерел» Володимир Журавльов до нововведення ставиться скептично: «Воду добре очищують на станціях, але вона йде до споживача по старих трубах, і її якість псується. Майже всі водопровідні труби Донецька в неналежному стані, й наша організація декілька разів просила замінити їх. Було б справді добре, якби установки з очистки води встановлювали біля кожного дому, як це роблять за кордоном».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати