Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Зазирнути за... бар’єр

Як Запоріжжя ламає стереотипи про себе як «зразкову застійну область», підконтрольну провладній партії
06 лютого, 12:16
ЯКЩО РАНІШЕ ЗАПОРІЖЦІ, ЯК І ЖИТЕЛІ ІНШИХ МІСТ, ВИХОДИЛИ НА ПЛОЩІ ЗА ЄВРОІНТЕГРАЦІЮ, ТО ЗАРАЗ ЦЕ ПИТАННЯ — ДРУГОРЯДНЕ. ЛЮДИ ВИХОДЯТЬ НА ПІДТРИМКУ МАЙДАНУ В КИЄВІ ТА В ІНШИХ МІСТАХ ЗА КРАЩІ УМОВИ Й РІВЕНЬ ЖИТТЯ І ПРОТИ ВСТАНОВЛЕННЯ ДИКТАТУРИ / ФОТО АВТОРА

Роман Басараб працює вчителем історії в одній зі шкіл Запоріжжя. Від самого початку він — активний учасник місцевого Євромайдану, на який виходить... із прапором УПА. «Чому люди, які боролися за незалежність України, тут не герої?.. Ця революція не має кольору. Якщо 2004 рік був «помаранчевим», то нині з національним стягом виходить той же антимайдан. А на прапор УПА звертають увагу...», — розповідає юнак. Роман бере участь і в Автомайдані, але останнім часом побоюється їздити містом у колоні. У соцмережах він уже отримав кілька погроз і каже, що переживає за авто. Навіть перед Майданом минулої неділі він ще не знав: брати із собою прапор чи ні... Зрештою, вирішив брати.

Євромайдан у Запоріжжі поділяють на два етапи: до і після розгону місцевих активістів. До розгону кількість запоріжців, які виходили на недільні віче, щоразу збільшувалася. У день, коли відбулася «зачистка» площі «Беркутом» і «тітушками», під Запорізькою облдержадміністрацією зібралося від п’яти до семи тисяч людей. Напередодні сайт мерії та облдержадміністрації поширили інформацію про автобуси з «бойовиками», які прямують із Західної України до міста, щоб «влаштовувати переворот».

«Ми вчора зробили головну роботу — не дали, щоб сьогодні зупинилося Запоріжжя. Наша робота — працювати», — так висловився запорізький губернатор Олександр Пеклушенко про розгін і побиття близько 200 запоріжців. Серед них, до речі, опинилися звичайні перехожі...

Подібних дій із боку запорізької влади ніхто не очікував. Міліція й «тітушки», яких тут називають «пеклушками» (утворено від прізвища губернатора), діяли злагоджено і жорстоко.

«ХТО БИ МІГ УЯВИТИ, ЩО СТІЛЬКИ ЛЮДЕЙ В ЗАПОРІЖЖІ БУДУТЬ ВИГУКУВАТИ «СЛАВА УКРАЇНІ!»

Професор Класичного приватного університету Зіновій Партико відкрито підтримує Майдан у Запоріжжі. Він припускає, що останнім часом у місті відбувається зрощування органів правопорядку з кримінальними елементами. Про це, за його словами, свідчить «співпраця «тітушок» із «Беркутом». Крім того, пан Зіновій наголошує, що міліція має ще частково радянський світогляд, у той час як люди вже почали звільнятися від нього.

«У міліції не розуміють, що у нас уже не Радянський Союз, а вперше сформувалося громадянське суспільство, яке самоорганізовується й якому ніхто не платить грошей. Люди знають: якщо зараз нічого не зміниться, то потім буде погано жити їхнім дітям», — розповідає пан Партико. На його думку, Запоріжжя поки залишається «зразковою застійною областю», більшість населення якої перебуває «в радянському менталітеті». Таку свідомість, додає професор, підживлюють підконтрольні владі ЗМІ, радянська топоніміка, а також те, що Партія регіонів силою придушує опозиційні ідеї. Проте, наголошує Зіновій Партико, зсуви у громадській свідомості відбудуться за умови «подолання інформаційного бар’єру», і «цей процес вже пішов і триватиме безповоротно».

«Я  бачив, скільки людей у Запоріжжі приходило на перші мітинги, і скільки було 26 числа — це був найбільший мітинг», — додає він. Водночас, на його думку, зараз вкрай потрібно використовувати народну дипломатію, «щоб якомога більше запоріжців їздило до Львова, Європи»...

Якщо раніше запоріжці, як і мешканці інших міст, виходили на площі за євроінтеграцію, то зараз це питання — другорядне. Люди виходять на підтримку Майдану в Києві та в інших містах за кращі умови й рівень життя і проти встановлення диктатури.

«Хто би міг уявити, що стільки людей в Запоріжжі будуть вигукувати «Слава Україні!», — каже журналіст, краєзнавець Роман АКБАШ. — Зараз це загальноприйняте гасло, і люди так ледь не вітаються одне з одним! Люди просто хочуть жити у вільній, справедливій країні!»

«ЗАРАЗ ЗАПОРІЗЬКИЙ ПРОСТІР ОГОВТУЄТЬСЯ ПІСЛЯ РОЗГОНУ»

Усі 46 затриманих 26 січня за спробу штурму облдержадміністрації — жителі Запоріжжя. Серед них опинився і монтажер Запорізької обласної держтелерадіокомпанії Євген Удовиченко. Його колега — журналіст Віталій Бабенко — розповідає, що не розуміє, за що затримали Євгена. «Чи то за те, що фільмував дії міліції на відеокамеру, чи за те, що стояв із державним прапором, — розмірковує Віталій. — Носити зараз державну символіку — це провокувати правоохоронні органи до більшої уваги до себе».

Журналіст говорить, що запоріжці «не очікували таких дій від запорізької влади, оскільки були мрійниками, думали, що зможуть щось вирішити без силового спротиву». «Зараз запорізький простір оговтується після розгону. Прикро, що через замовчування ситуації велика кількість запоріжців навіть не знає, що насправді відбулося», — додає він.

Однак, на його думку, владі не вдалося залякати городян, оскільки «вона сама перелякана». Про це свідчить не лише розгін мирних демонстрантів за допомогою «тітушок», а й заборона активістам проводити будь-які акції навпроти адміністративних будівель у Запоріжжі. Коли громадський активіст Богдан Василенко прийшов до мерії, щоб подати заявку на проведення мирного мітингу, йому повідомили, що місце перед ЗОДА вже «заброньовано»... Партією регіонів. Більше того, суд заборонив Василенку ходити проспектом Леніна від облдержадміністрації до мерії з 12-ї до 17-ї години...

«КАМПАНІЯ ПО ЗАЛЯКУВАННЮ НЕ СПРАЦЮВАЛА»

Недільний Майдан у Запоріжжі 2 лютого відбувся на площі імені Олександра Поляка — улюбленого мера запоріжців. Людей, попри попередній жорстокий розгін, прийшло чимало.

«Тішить, що кампанія по залякуванню не спрацювала. Громадянське суспільство почало прокидатися в Запоріжжі ще раніше. Офіційні лідери у нас нічого не роблять, люди починають брати ініціативу на себе. Зараз потрібно проявити самому ініціативу, і з часом таких лідерів ставатиме дедалі більше. Гадаю, що ці події, після розгону, допоможуть виховати покоління лідерів, які не хочуть комусь коритися, а хочуть діяти», — розповідає Богдан Василенко.

Правозахисник, громадський діяч, президент благодійного фонду «Оберіг» Ігор Зубко поділяє думку Василенка: «Запоріжці прокидаються, стають більш активними! А влада, водночас, показала, що не розуміє людей і не здатна на компроміс та діалог із громадянами».

На недільний запорізький Майдан, за підрахунками організаторів, прийшло від 1,5 до 2 тисяч людей. Депутат запорізької Облради Федір Турченко (ВО «Батьківщина») говорить, що Запоріжжя довгий час вважалося тилом Партії регіонів, але тепер перестало ним бути. «Це найголовніший стереотип, який зараз руйнується, оскільки народ виходить з-під контролю цих людей», — підсумовує пан Турченко.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати