Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Журналістикою — по хабарництву?

Ноу-хау нещодавно обраного ректора Миколи Вегеша в Ужгородському національному університеті
14 липня, 00:00
РЕКТОР УЖНУ МИКОЛА ВЕГЕШ

Громадське опитування, здійснене навесні програмою «Партнерство за прозоре суспільство», засвідчило, що майже 80 % людей вважають вищу освіту в Україні корумпованою. Разом iз тим, як з нею боротися, й досі ніхто напевне не знає. Лише протягом поточного року порушено 320 кримінальних справ проти викладачів-хабарників. Про це днями повідомив начальник Департаменту державної служби боротьби з економічною злочинністю Міністерства внутрішніх справ Леонід Скалозуб. Він також заявив, що цього року сума хабара, який викладачі вимагають за вступ до деяких вищих навчальних закладів, сягає 7 тис. гривень.

Свого часу навіть побутувала думка, що тут, у найзахіднішому регіоні нашої держави, хабарі обраховуються в особливо великих розмірах. За чутками, вступ до найпрестижніших факультетів — медичного, юридичного, економічного — обходився батькам абітурієнтів у 2-3 тисячі умовних одиниць. Менш престижні, але так само витребувані на ринку праці — факультет іноземних мов, філологічний, історичний, фізичного виховання і спорту — коштували тисячу-півтори.

Разом із тим, певна річ, подібні ситуація існувала в усіх вузах України. Зараз ситуація певною мірою змінюється. Принаймні спроби нового ректора УжНУ Миколи Вегеша (якого переобрали після Володимира Сливки, скандально загиблого під час президентських вибрів минулого року) засвідчують бажання, справді, а не на словах, боротися з хабарництвом.

Отже, 12 липня в УжНУ почалися вступні іспити. Напередодні ректор УжНУ Микола Вегеш дав прес-конференцію, у якій і розповів про ряд новацій, які чекають абітурієнтів цього року.

«Насамперед зазначу, що важливе значення має підбір кадрів до приймальної комісії. Я особисто визначав викладачів, які повинні відповідати за цю важливу ланку роботи, і це такі люди, яким я довіряю. Цього року УжНУ пішов на безкомпромісне рішення: ми надрукували всі 100 відсотків тестів, хоча досі публікувалося всього 30—40 %. Це зроблено з єдиною метою: аби повністю у майбутньому припинити розмови про те, що той чи інший абітурієнт не міг належним чином підготуватися, бо не мав доступу до всіх завдань».

За словами М.Вегеша, надзвичайно важливим нововведенням вузу є акредитація на вступних іспитах представників ЗМІ, які зможуть бути присутніми як під час самих іспитів, так і під час вводу даних до комп’ютерів.

Ректор також повідомив, що цього року на вступних іспитах абітурієнтам заборонено користуватися мобільними телефонами та власними калькуляторами. «Я слідкую за технічним прогресом і добре знаю, що нині з допомогою мобільного телефону чи кишенькового комп’ютера, дуже схожого на звичайнісінький калькулятор, можна ввійти до будь-якої бази даних, — зазначив Микола Вегеш. — Саме тому університет закупив близько 700 калькуляторів і забезпечив ними вступників на всіх факультетах, де в цьому є необхідність».

ДОВІДКА «Дня»

На сьогодні до УжНУ подали заявки молоді люди з Росії, Білорусі й навіть Німеччини. Найпопулярнішими є факультет міжнародних економічних відносин — 9,5 осіб на 1 місце, юридичний — 7 претендентів на одне місце (на спеціальність «правознавство» — 9), фізичного виховання і спорту — 5,7, економічний — 5,6. Медичний, інженерно-технічний факультети, як i раніше, «посередині» за конкурсом. Найменшою популярністю користуються фізичний, біологічний та хімічний.

Цього року в найстарішому університеті Закарпаття відкривається ще один факультет — географічний. На ньому готуватимуть спеціалістів за напрямами: «географія», «туризм» та «землевпорядкування». Окрім того, на численні замовлення від держави на фізичному факультеті відкрито спеціальність «Фізика ядра».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати