Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«55% респондентів сказали, що Росія є загрозою для миру у світі»

Політичний редактор Frankfurter Allgemeine Zeitung — про свої враження від поїздки в Україну та німецький погляд на кремлівську агресію
08 жовтня, 11:53
«ТАТО, ПОВЕРНИСЯ ЖИВИЙ!» 2.09 ПРОВОДИ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ 79 АЕРОМОБІЛЬНОЇ БРИГАДИ В ЗОНУ АТО. МИКОЛАЇВ

Нещодавно Україну відвідала велика група німецьких журналістів з різних періодичних видань. Деякі з них, особливо із земель, що входили до колишньої Німецької Демократичної Республіки, як розповів «Дню» європейський дипломат, один із організаторів цієї журналістської поїздки, навіть намагалися відшукати тут — у Києві... нацистів. Утім, під кінець майже тижневого перебування, зустрічей з представниками місії ЄС в Україні, українськими політиками, зокрема прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком, народним депутатом Олегом Ляшком та представниками неурядових організацій ставлення, зокрема й зазначеної вище категорії журналістів, чимало з яких розмовляє російською мовою, змінилося на краще, — запевнив євродипломат. Автору вдалося зустрітися з одним з провідних журналістів доволі популярної газети Frankfurter Allgemeine Zeitung Райнхардом ВЕЗЕРОМ, який багато років відвідує Україну і брав участь у такій самій поїздці за попереднього керівництва нашої держави. «День» попросив політичного редактора цього видання поділитися своїми враженнями про зустрічі з українськими політиками, спілкування з ними по завершенні поїздки.

«ЗАРАЗ ЗНАЧНО БІЛЬШЕ СПОДІВАНЬ НА РЕАЛЬНІ ЗМІНИ, НІЖ 2012 РОКУ, АЛЕ СИТУАЦІЯ НАБАГАТО БЕЗНАДІЙНІША»

— Складно порівнювати цю поїздку до України з попередньою, тому що все так радикально змінилося. Минулого разу я відвідував Україну під час парламентських виборів 2012 року. Тоді було зрозуміло, що є велике невдоволення режимом, але ніхто не думав, що він впаде так швидко. В цьому я бачу парадокс: зараз є значно більше сподівань на реальні зміни, ніж 2012 року, але ситуація є набагато безнадійнішою.

Яценюк тоді 2012 року не справляв враження, що він спроможний змінити щось. Розмовляти тоді з ним було цікаво, але дивно: звісно, він робив політичні заяви, але, крім деяких гасел, радше, розмовляв як пасивний політичний аналітик, який є і завжди буде далеко від політичної влади. Тепер він перебуває при владі і, здається, що вписався у свою нову роль.

Уряд та Президент роблять багато помилок (особливо в комунікації), але загальне враження, що вони уявляють, що мають робити і що справді хочуть змінити Україну. Для мене ключовим залишається питання, чи вони можуть примусити весь державний апарат, бюрократію, судову систему, поліцію імплементувати політику реформ. Одне питання, чи люди в інституціях хочуть змін, а інше, не менш важливе, чи мають вони можливості реалізувати їх.

Звісно, іншим важливим питанням є настрої населення. Я не знаю, чи багато реалізму ми можемо очікувати від людей, які стикаються з проблемами у щоденному житті. І саме тут приходить Ляшко (чи інші популісти).

Що ж до самого Ляшка як політика, то він вправний у риториці, але точно небезпечний.

Щодо уваги Німеччини до України: чим довше триватиме криза, тим менше, за моїми відчуттями, більшість пересічних людей буде думати про неї. Просто я маю Україну в центрі уваги, а мої співвітчизники — ні. Насправді, однією важливою зміною є те, що згідно з останніми опитуваннями громадської думки, 55% респондентів сказали, що Росія є загрозою для миру у світі — і вона стала другою найбільшою загрозою після «Ісламської держави» в Іраку. Звісно, є багато політиків, які хотіли б повернутися до бізнесу у відносинах з Росією, але навіть зараз ті люди знають, що це неможливо. І я переконаний, що для нашого уряду головним пріоритетом є стабілізація України, тому що там дуже добре розуміють, який вплив матиме на решту Європи подальша ескалація конфлікту, чи failing state під назвою Україна.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати