Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Баку – Єреван: відносини погіршуються

Азербайджан збільшує військові витрати на 25%
20 листопада, 11:45

Азербайджан збільшить фінансування «оборонки» з нинішніх $3,8 млрд до $4,8 млрд, що становить трохи більш як 25%. Про це заявив учора міністр фінансів країни Самір Сарифов, представляючи проект бюджету на 2015-й рік. За словами міністра, це пов’язано з діями Вірменії у Нагірному Карабасі, яка «продовжує окупаційну політику і провокації в зоні конфлікту», повідомляє Бі-Бі-Сі.

Слід зазначити, що Україна підтримує територіальну цілісність Азербайджану і виступає за необхідність врегулювання суперечки щодо Нагірного Карабаху мирним дипломатичним шляхом.   

Нагадаємо, що відносини між Баку і Єреваном різко погіршали після того, як 12 листопада азербайджанські військові збили гелікоптер Нагірно-Карабахскої Республіки, який порушив повітряний простір Азербайджану.

Про нарощування військового потенціалу Азербайджану свідчать оперативно-тактичні навчання ВМС і ВПС, що завершилися цими днями.  Як повідомляє прес-служба Міноборони Азербайджану, у них брали участь більш як 500 осіб особового складу, більш як 40 бойових кораблів і катерів, близько 20 бойових літаків і гелікоптерів ВПС, близько 50 різних засобів військ ППО, що використовуються з метою протиповітряної оборони, зокрема загонів спеціального призначення. В активній фазі навчань проведено бойову стрільбу з усіх видів зброї, наголошується в повідомленні.

«День» звернувся до азербайджанського журналіста Фарида КАХРАМАНОВА з проханням прокоментувати збільшення військового бюджету і те, як це може вплинути на позицію Вірменії щодо Нагірного Карабаху.

— Це збільшення військового потенціалу передусім пов’язане з Карабахським конфліктом і окупацією 20% території Азербайджану, що триває. Уряд країни, територія якої перебуває під окупацією, має думати про посилення свого військового потенціалу, незважаючи на продовження мирних переговорів. Азербайджан готується й до інших варіантів розв’язання проблеми, з урахуванням того, що минуло вже майже 25 років і немає реальних зрушень в мирному процесі. Бюджет країни, можливості і доходи від нафти й газу дають змогу це робити.

Ще в старовину казали: хочеш миру — готуйся до війни. Посилення військового потенціалу Азербайджану, на тлі економічного послаблення противника — Вірменії — цей дисбаланс на певному етапі може призвести до більшої зговірливості Вірменії. Вона й так перебуває в регіональній ізоляції, і цей розрив збільшуватиметься, допоки Вірменія продовжуватиме окупацію азербайджанських територій.

Хоч би як Вірменія збільшувала свої військові витрати, військове асигнування Азербайджану перевищує загальний бюджет Вірменії. Щоправда, у неї є такий союзник з ОДКБ (Організація договору колективної безпеки. — Ред.), як Росія. Проте Азербайджан теж купує нові озброєння і посилює свій потенціал. Наша країна не сидітиме склавши руки і чекатиме — без тиску агресор не погодиться на мирний процес і угоду.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати