Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Британський слід»

Теракти в Лондоні здійснили піддані Сполученого Королівства
14 липня, 00:00
ФОТО РЕЙТЕР

Чотири британських підданих винні у здійсненні вибухів у Лондоні, в результаті яких загинуло 52 і поранено більше 700 чоловік. Про це повідомила поліція Великої Британії.

Усі смертники були британцями пакистанського походження. Двоє з них нещодавно повернулись з Пакистану. Британські спецслужби повідомляють, що жоден зі смертників не фігурував у їхніх досьє як потенційний терорист. Лише один був пов’язаний з людиною, діяльність якої колись перевіряли правоохоронні органи. Поліція знайшла документи усіх чотирьох терористів на місцях вибухів, що дозволяє припустити, що вони загинули внаслідок терактів. Однак слідчі не беруться про це говорити стовідсотково. У метро та підірваному автобусі також знайшли речі, які належали екстремістам. Британські ЗМІ повідомляють, що терористи прибули до Лондона на потязі. 22-річний Шезад Танвір, 30-річний Мохаммед Сідік Хан і 19-річний Хасіб Хусейн виїхали зі станції в місті Лідс, четвертий смертник приєднався до них на станції Лутон, біля якої знайшли його машину з вибухівкою. На місця вибуху терористи відправились зі станції King’s Cross, де камери відеонагляду зафіксували сцену їх прощання.

Після того як поліція ідентифікувала всіх чотирьох терористів, були проведені обшуки в шести будинках в місті Лідс. В трьох iз них жили підозрювані у здійсненні вибухів. Четвертий, iмовірно, жив у Лутоні. Під час обшуків у цих містах знайшли вибухівку і затримали родича одного зі смертників, якого доправили у Лондон на допит. Припускають, що саме він забезпечив четвірку вибухівкою та детонаторами.

Голова лондонської поліції Іан Блер вважає, що Лондон та Нью- Йорк і надалі залишаються під загрозою вибухів. Його заступник Енді Хайман підкреслив, що вибухи здійснили екстремісти і злочинці, а тому ніхто не має права звинувачувати усіх мусульман. У Британії в останні дні почастішали випадки нетолерантного ставлення до громадян, які сповідують іслам: зокрема, наприкінці минулого тижня було повідомлено про напади на чотири мечеті, днями було вбито 48-річного пакистанця (вбивство було вчинене на расовому ґрунті)... Представники мусульманської громади занепокоєні, що злочин був скоєний через почуття помсти, викликаної терактами в Лондоні, і що він, можливо, не останній. Водночас Мусульманська рада Британії планує організувати серію загальнонаціональних маршів протесту на знак осуду авторів терактів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати