Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Друга чотирирічка Орбана

Марк ШАБО: Угорщина й надалі підтримуватиме політику ЄС і залишатиметься відданою захисту територіальної цілісності України
08 квітня, 11:28
ВІКТОР ОРБАН: «ФІДЕС» ПОСТАВИЛА РЕКОРД ЄВРОПИ. СЕРЕД УСІХ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ПАРТІЙ НАША МАЄ НАЙБІЛЬШУ ПІДТРИМКУ НАСЕЛЕННЯ» / ФОТО РЕЙТЕР

Як очікувалось, на парламентських виборах в Угорщині у минулу неділю перемогла правляча партія «Фідес» — (Угорський громадянський союз), яку очолює прем’єр-міністр Віктор Орбан. За консерваторів проголосувало 46 відсотків виборців, а за опозиційний лівий альянс 24. У результаті у правляча партія отримала 134 місця у парламенті, альянс лівих сил — 36 місць, крайні праві «Йоббік» — 24 місця, «зелені» — 5 місць.

Як і чотири роки тому ця партія здобула конституційну більшість голосів, але тепер уже не в 388-містному парламенті, а 199-містному. З цього приводу угорський прем’єр заявив: «Фідес» поставила рекорд Європи. Серед усіх європейських партій наша має найбільшу підтримку населення. Це — рекорд Європи». На голосуванні угорці сказали «ні» виходу з Європейського Союзу, і наголосили, що Угорщина повинна залишатися членом європейської родини, але тільки у випадку, якщо вона матиме сильний суверенний уряд.

За попередню чотирирічку уряд Віктора Орбана змінив конституцію, в якій підкреслив роль християнської релігії і сімейних цінностей в житті Угорщини. Також було збільшено соціальні виплати. Європейські експерти кажуть, що уряд вдається до популістських заходів, жертвуючи довгостроковою перспективою зростання. Впродовж дня угорці віддавали свої голоси за партійні списки (93 місця у парламенті) та за окремих кандидатів в одномандатних округах (106 місць). За новим виборчим законодавством, склад парламенту буде визначено одразу після першого туру.

КОМЕНТАР

«УРЯД ПРОДЕМОНСТРУВАВ ЄДНІСТЬ І ЧІТКУ ПРОГРАМУ ПОДАЛЬШОЇ ДІЯЛЬНОСТІ...»

Марк ШАБО, аналітик у Центрі східноєвропейської політики, Будапешт:

— Існує багато причин, чому угорці залишили Віктора Орбана при владі на наступні чотири роки. Можливо, найважливішим є те, що уряд продемонстрував єдність і чітку програму подальшої діяльності, а опозиція була слабкою і роз’єднаною. Ліву коаліції було важко збудувати і їй бракувало чіткої програми і окрім того, вона потерпала від особистої ворожнечі між її членами. Праворадикальні сили ніколи не були по-справжньому здатні усунути «Фідес» від влади. Підсумовуючи, зрозуміла державна програма, єдність і сильна розповідь про Угорщину допомогли Віктору Орбану переобратися на черговий чотирирічний термін. Він буде вести єдину і консолідовану правоцентристську країну, парламентську демократію. Найбільший виклик для нього — економічне зростання і консолідація (інституційна та конституційна).

Відносини між Угорщиною та ЄС не зміняться. Угорщина залишатиметься постійним членом ЄС. Це було підкреслено прем’єр-міністром у його промові з нагоди перемоги. Також в інтересах ЄС мати Угорщину в якості свого члена. Адже ця країна є політично міцною і єдиною з урядом, який твердо стоїть на позиції залишатися членом ЄС.

Що стосується ставлення Орбана до Росії: це навряд чи зміниться, і він навряд чи підтримає третій раунд санкцій проти Росії. Щодо цього існує чітка координація дій між Німеччиною та Угорщиною, Берліном та Будапештом, канцлером Меркель і прем’єр-міністром Орбаном. Проте Угорщина й надалі підтримуватиме політику ЄС і залишатиметься відданою захисту територіальної цілісності України та прав меншин угорців, що живуть там.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати