Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Джеффрі ПАЙЄТТ: Найкраща відповідь на агресію Путіна – це продовження поступу в економічних реформах...

25 вересня, 11:29

В Україні дуже стримано прокоментували результати одноденного візиту Президента Петра Порошенка до Вашингтону. «Багато аплодисментів, але мало конкретної допомоги, зокрема летальної зброї», якої потребує українська армія, щоб протистояти російській агресії» — такою була думка більшості експертів. А як у самих Сполучених Штатах оцінюють результативність цього візиту, який був справді дуже насиченим зустрічами, переговорами та виступами, в тому числі на спільному засіданні палат у Конгресі, що є великою честю для будь-якого іноземного лідера? З цього розпочалась розмова з послом США Джеффрі ПАЙЄТТОМ в Україні, який був безпосереднім свідком усіх вищезгаданих подій і який пообіцяв «Дню» розповісти про все це ще минулого тижня.

«США Є ВІДДАНИМИ УСПІХУ УКРАЇНИ, УСПІХУ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕМОКРАТІЇ, УСПІХУ АДМІНІСТРАЦІЇ ПОРОШЕНКА»

— Я вважаю, що це був дуже успішний візит. Це було дуже вражаюче — побачити українського Президента, який так добре почувався, чи то в Овальному кабінеті чи в Атлантичній Раді, на спільному засіданні палат Конгресу, а це найвідоміша платформа, яку наша країна можна надати.

І один месидж, який був сильнішим за інші, під час приватної зустрічі президента Обами з Президентом Порошенком, полягав у тому, що США є відданими успіху України, успіху української демократії, успіху адміністрації Порошенка.

Він мав винятково багато часу, сніданок тривалістю одну годину з держсекретарем Керрі, потім спільне засідання палат Конгресу, за яким відбулося прийняття нашими лідерами Конгресу, після цього — тривалий ланч у приватній резиденції віце-президента Байдена, а тоді тривалу зустріч з президентом Обамою, прес-коментарі. Згодом Порошенко був у студії і дав інтерв’ю Вульфу Блітцеру. Він відвідав меморіал Шевченка, саме там я зробив своє перше відеозвернення до українців. Треба ще згадати дуже добре сприйняту його промову в Атлантичній Раді, яку, серед інших, відвідали два колишніх радники президента з національної безпеки — генерал Скоукрофт і пан Хедлі, сенатор Менендес і Джон Хантсмен, колишній посол, губернатор і кандидат у президенти.

МИ СКОРИСТАЛИСЯ НАГОДОЮ, ЩОБ ПОДАРУВАТИ ПОСЛУ США ЩОЙНО ВИДАНИЙ ФОТОАЛЬБОМ «ЛЮДИ МАЙДАНУ» ТА ВИДАНУ АНГЛІЙСЬКОЮ МОВОЮ КНИЖКУ «УКРАЇНА INCOGNITA TOП-25». А ЦЕ ЯКРАЗ ДВА НОВИХ «ПЛОДИ», ЩО «ВИРОСЛИ» НА ДЕРЕВІ ПРОЕКТІВ «ДНЯ», ЯКЕ ПОБАЧИВ УЛІТКУ В КАБІНЕТІ ГОЛОВНОГО РЕДАКТОРА ПОСОЛ, КОЛИ ВІДВІДАВ РЕДАКЦІЮ ЯК ЛЕКТОР ЛІТНЬОЇ ШКОЛИ ЖУРНАЛІСТИКИ.  ДЖЕФФРІ ПАЙЄТТ: «ЦЕ ФАНТАСТИЧНО. ЯКРАЗ ТЕ, ЩО КОЖЕН ХОТІВ БИ МАТИ ЯК ПОДАРУНОК НА ЗГАДКУ. ДУЖЕ ДЯКУЮ ТАКОЖ ЗА КНИЖКУ «УКРАЇНА INCOGNITA TOП-25».

Тому Порошенко побачив всіх у ході, так можна сказати, 24-годинного марафону. Але головним месиджем, як я вже сказав,  була підтримка Сполученими Штатами його успіху.

Щодо питання допомоги у сфері безпеки, дуже важливо зрозуміти, як багато нового ми оголосили. Президент Обама повідомив Президентові Порошенку, що ми збільшуємо нашу допомогу в секторі безпеки України на $46 млн. До цього вона становила $70 млн, а до кризи — менше $10 млн. Відтак ми збільшили загальний обсяг допомоги у 15 разів. Це величезне зростання.

Президент Обама повідомив, що до нової запропонованої допомоги додаються нові програми, включаючи надання Україні сучасних протирадарних систем, щоб допомогти українським збройним силам захиститися від непрямого вогню з боку Росії та сепаратистів. Також йдеться про нову програму для військової дорадчої допомоги сектору безпеки України та нову програму консультування і технічної допомоги у бойовій медицині, щоб допомогти українській армії справлятися більш ефективно з пораненнями. Це питання останні декілька тижнів я обговорював із доктором Богомолець. Я дуже радий, що ми тут просунулись уперед. Тому ви бачите декілька нових ініціатив.

Окрім того, що ми вже робимо, надаючи броньовані машини, системи нічного бачення, пристрої зі знешкодження вибухових пристроїв, медичну допомогу, ми надаємо дуже великий обсяг підтримки в сфері безпеки з метою допомогти Україні захищатися. 

 Я вважаю, що Президент Порошенко дуже чітко зазначив у своєму виступі в Атлантичній Раді, а я у своєму Twitter повторив це: «Мета безпекової допомоги Україні не в тому, щоб виграти нинішню війну, а в тому, щоб допомогти запобігти майбутній війні та захистити себе». Цього хочемо і ми. І ця думка проходила у виступі Порошенка в Конгресі, Білому домі, що він повністю відданий своєму мирному процесу та його успіху.

Ми підкреслили нашу підтримку цього процесу. Було дуже важливо, що візит відбувся після того, як Верховна Рада ухвалила два важливих закони: Закон про спеціальний статус для частини Донбасу і Закон про амністію. Якщо поглянути на цей мирний план із 12 пунктів, Порошенко зробив усе можливе, щоб виконати цю угоду.  

Росія не зробила всього можливого. Росія не відновила український контроль за кордоном. Росія не завершила виведення всіх військ і всього важкого озброєння й усіх найманців з української території. Росія не звільнила усіх політичних в’язнів і заручників, котрих вона утримує в результаті цього конфлікту. Тому у даний момент, у плані підтримання мирного процесу, наш центр уваги — на Росії та кроках, які вона та проросійські сепаратисти мають зробити.

«МИ ВІРИМО, ЩО УКРАЇНА МАЄ БУТИ СПРОМОЖНА ЗАХИСТИТИ СЕБЕ, І МИ ЇЇ ПІДТРИМУВАТИМЕМО У ЦЬОМУ...»

Пане посол, але навіть демократ-республіканець голова Сенатського комітету у закордонних справах Менендес, не кажучи вже про сенатора Маккейна, закликають адміністрацію Обами надати Україні летальну зброю...

— Я провів деякий час у Вашингтоні, у нас там є внутрішні гарячі дебати, у яких більше йдеться про політику, ніж про практичне застосування. Що стосується практики, як ми вже говорили багато разів, немає військового вирішення цього конфлікту. Але ми віримо, що Україна має бути спроможною захистити себе, і ми її підтримуватимемо у цьому. Ми надаємо істотну допомогу сектору безпеки, щоб допомогти Україні захиститися. Чи називаєте ви цю військову допомогу летальною чи нелетальною, для мене це питання, яке я залишив би Вашингтону. Бо важлива річ полягає в тому, що ми допомагаємо Україні, її сектору безпеки, захистити ваш суверенітет і територію, і ми робимо це спільно з нашими європейськими партнерами. Всі країни-члени НАТО зараз надають безпекову допомогу Україні, ми їх заохочуємо. І ми збираємось робити це спільно з нашими європейськими партнерами. Але ми також збираємось продовжувати підтримувати мирний план Президента Порошенка, бажання українського народу визначати своє майбутнє.

Можете ви пояснити, у чому проблема з ухваленням Закону про підтримку свободи України? Бо навіть у день візиту Порошенка до Вашингтона сенатський комітет ухвалив проект цього закону, який передбачає надання нашій країні статусу головного союзника не члена НАТО?

— Це так. Якщо звернути увагу на рішення сенатського комітету, то воно було одностайним. Але я б підкреслив, що особливо у цей момент, якраз напередодні гострих виборів до конгресу США, які відбудуться у листопаді, дуже важливо, що республіканці та демократи єдині у підтримці України. Це було щось надзвичайне — перебувати у Палаті представників під час промови Порошенка на спільному засіданні Конгресу. Я знаю, що ви це дивились по телебаченню. Але бути там особисто, чути оплески, бачити тверду підтримку України та українського народу — це було дивовижно. Тому ми вітаємо таку взаємодію Конгресу. Зрештою, чи резолюцію, яку проголосував сенатський комітет, буде ухвалено як закон, майже на має значення. Бо чітким є сигнал підтримки України, Президента Порошенка, його мирного плану, українського народу.

«В УКРАЇНУ НЕЗАБАРОМ ПРИБУДЕ ГРУПА РАДНИКІВ, ЯКА ДОПОМОЖЕ УКРАЇНСЬКИМ ВІЙСЬКОВИМ МОДЕРНІЗУВАТИ АРМІЮ»

Але вважається, що завдяки цьому закону Україна може стати головним союзником США й отримуватиме значно більшу військову допомогу, як це має місце з Ізраїлем і Єгиптом...

— Як сказав Порошенко у його телеінтерв’ю тут у Києві в неділю, у планах нашої співпраці Україна вже перебуває на вищому рівні, ніж будь-яка інша країна, яка не є членом НАТО. Ми збираємось зробити більше. Дуже добре, що навчання Rapid Trident проходили на Яворівському полігоні одночасно з перебуванням Порошенка у Конгресі. Ми продовжуватимемо співпрацювати у цій сфері. Знову ж таки, до України незабаром прибуде група радників, яка допоможе українським військовим модернізувати та розвинути сучасну престижну і професійну армію, щоб ефективніше захищати свою територію.

Один з українських експертів у інтерв’ю «Дню», коментуючи результати візиту українського Президента до США, зазначив, що у Вашингтоні мають зрозуміти, що зупинити російську агресію виключно дипломатичними засобами неможливо. Що ви скажете на це?

 — Я вважаю, що цей конфлікт має бути вирішено шляхом дипломатії. Ви вже чули від мене раніше, що Україна може змінити багато речей, але не може змінити свою географію. Росія є вашим сусідом. З нашого погляду, найкращий спосіб для України захиститися, найкраща відповідь на агресію Путіна — це продовження поступу у економічних реформах, у боротьбі з корупцією, у створенні довкілля, яке буде привабливим для ваших інвесторів. Також є важливим, що поза рамками своєї публічної програми Порошенко зміг зустрітися з нашим міністром енергетики доктором Монісом. Вони мали дуже добрі дискусії про нашу підтримку енергетичної безпеки України. Зараз у Києві перебуває команда, яка працює з міністром Проданом, із віце-прем’єром Гройсманом, «Нафтогазом», щоб допомогти визначити шляхи убезпечення енергетичної ситуації України взимку, допомогти ліквідувати вашу вразливість у протистоянні російському енергетичному тиску спільно з нашими європейськими партнерами.

Я радий, що учора ми змогли оголосити візит до України у п’ятницю міністра торгівлі Пенні Прицкер. Вона найвищий урядовець, яка має українське походження, в адміністрації Обами. Вона приїде сюди з місією визначити шляхи та можливості розширити торгівлю й інвестиції між нашими країнами. І, зрештою, ключем для захисту від російської агресії є сильна, економічно дієздатна Україна, яка вживлюється в європейські інституції. Але звісно, у вас мають бути засоби для захисту, і ми будемо продовжувати їх розвивати.

«... ЗАРАЗ НЕ ЧАС ДЛЯ ТОГО, ЩОБ СКАСОВУВАТИ САНКЦІЇ»

Пане посол, ви мабуть самі уже бачили публікації у західних медіа, зокрема вчорашню статтю Джуді Демпсі з Берліна, у якій відзначається, що в результаті бездіяльності Заходу, невиконання берлінських і женевських домовленостей Росією, Європа отримала ще один заморожений конфлікт, тепер на сході України. Що ви думаєте з цього приводу?

— Так, я бачив цю статтю. Не думаю, що це вже заморожений конфлікт. Але будуть потрібні узгоджені дії ЄС та США, щоб запобігти цьому. І дві істотні умови мирного плану  Порошенко передбачають, по-перше, виведення всіх російських сил, всього російського озброєння, танків, ракет, які знаходяться на українській території, і, по-друге, відновлення українського контролю над її міжнародним кордоном з Росією. Якщо ці умови буде виконано, це не буде заморожений конфлікт, оскільки тоді не буде російських військ в Україні, що має місце сьогодні. Тоді Україна контролюватиме свої міжнародні кордони та не буде так званих гуманітарних конвоїв, які проходять через її кордон без жодного контролю, без митної перевірки. Якщо мирний план буде успішним і його буде імплементовано, то це не буде заморожений конфлікт. Але для цього потрібно здійснювати постійний тиск на Росію, — це те що ми робимо цього тижня у Нью-Йорку, і цьому якраз відданий держсекретар Керрі. Саме тому важливими є санкції. Зараз не час для того, щоб скасовувати санкції. Допоки згадані раніше умови буде не виконано, ми навіть не повинні говорити про зняття санкцій. Адже досі Росія не ліквідувала причини, які спричинили цю кризу.

Але навіть сьогодні російська газета «Коммерсант» зазначає, що 30 вересня ЄС може послабити санкції проти Росії. Хіба це правильний сигнал із боку Брюсселя на адресу Москви, котра так і не виконала мінських домовленостей, про що ви самі згадували на початку інтерв’ю?

— Не думаю, що зараз час для цього. Можу сказати, що Європа буде ухвалювати власні рішення. Базуючись на розмовах зі своїми співрозмовниками, можу сказати, що люди розуміють і погоджуються з умовами, про які я говорив. А це повне виконання мирного плану і повний реверс російської агресії та вторгнення на схід України.

А хто визначатиме, що Росія виконує чи не виконує названі вище умови, і який термін дається для цього?

— ОБСЄ знаходиться у найкращій ситуації, щоб дати оцінку крокам, які зробила Росія. Але з нашого погляду, немає сумніву, що російська інтервенція наразі триває, продовжується перебування російських бойовиків, і не повернуто під український контроль кордон. Умови не виконано. Ми є чіткими у наших заявах, нам треба залишатись твердими у санкціях, які ми запровадили. Я повинен додати, що стосується США, санкції, які ми ввели у відповідь на ще раніше вторгнення у Крим, є окремою темою. І вони мають залишатися настільки довго, наскільки довго залишається проблемою вторгнення, окупація та анексія Криму. Я бачив повідомлення у «Коммерсанті» і вважаю, що всі ці припущення про послаблення санкцій ні до чого. Одна річ, яка останніми місяцями була ключем до нашого успіху, це тісна координація з ЄС. І фактом є те, що ЄС рухалась уперед разом зі США у підході до санкцій, і ми сподіваємось, що це буде продовжено і характеризуватиме нашу політику.

ПРО ЗВ’ЯЗОК МІЖ ІЗОЛЯЦІЄЮ ПУТІНА ТА РЕАЛІЗАЦІЄЮ МИРНОГО ПЛАНУ

Але якщо подивитися на загальну картину: виглядає так, що Європа «вагається» щодо санкцій, комісар Еттінгер заявив, що не можна запроваджувати санкції щодо Газпрому, Путін збирається на саміт G20 до Австралії... Що може протиставити вільний світ  «недоімперіі зла»?

—  Я можу сказати дві речі: Росія є сьогодні більше ізольованою, ніж вона була у будь-який період після завершення холодної війни. І ця ізоляція буде продовжуватись так довго, як довго Путін буде продовжувати свою агресивну поведінку проти України. Заява Еттінгера про те, що в даний момент щодо Газпрому не можна запроваджувати санкції, відображає той факт, що Газпром є винятковим постачальником енергоресурсів до деяких членів ЄС. Але разом із тим дії Газпрому щодо України, скорочення постачання газу в Словаччину та Польщу у відповідь на реверсне постачання газу — всі ці дії заохочують Європу диверсифікувати її джерела постачання енергоресурсів, уникати залежності її від Росії, тому що та не є надійним постачальником. Тому що вона використовує свої енергоресурси для досягнення політичних цілей.

Але як це виглядає, ви сказали, що Путін в ізоляції, але його ж запросили на саміт і не знаходять причини, як відмовити йому?    

— Ми повинні вирішувати одну проблему за один раз. Зараз наша увага має бути зосереджена на імплементації мирного плану з 12 пунктів і Мінського протоколу від 9 вересня. Росія є одним із підписантів цих домовленостей. Росія визнала, що вона є частиною проблеми в Україні. І тепер вона має зобов’язання з імплементації цих домовленостей, які підписав її посол. Тому треба зосередити увагу на тому, щоб чинити тиск і чітко дати зрозуміти Росії: якщо вона й надалі буде продовжувати агресію щодо України, їй доведеться заплатити ціну. А якщо цю агресію буде посилено, тоді будуть нові санкції.

Можете ви назвати, якою буде ця плата?

— Я не хочу займатися здогадками з цього питання, зокрема частково тому, що я є оптимістом. Я сподіваюсь, що росіяни імплементують цю угоду, яку підписав їхній посол.

«МИ ВІДДАНІ ТОМУ, ЩОБ ДОПОМОГТИ УКРАЇНІ СТАТИ ЕНЕРГЕТИЧНО НЕЗАЛЕЖНОЮ»

Усім добре відомо про газову залежність Європи від Росії. Але чи все роблять США, щоб позбавити монополію Газпрому на постачання газу на старий континент. Я побачив у Twitter повідомлення лідера республіканців в Палаті представників Бейнера про те, що більшість американців виступає за будівництво газопроводу KeystoneXL, а адміністрація Обами затримує  цей проект. Поясніть, чому так відбувається?

— Чесно кажучи, я не стежив за дебатами щодо цього газопроводу. Але я можу вам сказати, що США масово збільшили обсяги газу, який ми експортуємо на міжнародний ринок. Це допомогло створити ліквідність на міжнародному ринку. Я не знаю чи ви бачили чудову презентацію посла Паскуаля на конференції YES у Києві тиждень тому. До речі, хочу поділитись з вами однією історією з цього приводу. Один з європейців, який брав участь у конференції, підійшов після презентації і сказав: «Дякую. Дуже добре, що ми маємо Карлоса Паскуаля, щоб пояснити європейську енергетичну політику для нас усіх, бо він добре розбирається у цьому і зробив чудову презентацію».

Він зокрема наголосив, що зараз більшість експортованого США газу поставляється в Азію. Тому що на ринку, наприклад Японії, будуть платити більше, ніж у ЄС. Але факт полягає в тому, що США рухаються до енергонезалежності та стають експортером енергоносіїв, це допомагає створити «плавучість» на міжнародному ринку. І це добре для України та інших імпортерів.

Ми віддані тому, щоб продовжувати брати активну участь на міжнародному ринку, ми віддані тому, щоб допомогти Україні стати енергетично незалежною. Ось чому дуже добрим знаком є те, що міністр Моніс зміг поспілкуватись із Президентом Порошенком, коли той був із візитом у Вашингтоні. Ви бачите, як швидко ми рухаємось, надіславши наших експертів у вашу країну для роботи з партнерами у Києві.

Ви згадали про експорт газу в Азію, а коли насправді американський скраплений газ може потрапити в Європу?

— Ринок тут змінюється. Україна зараз забезпечує реверсні постачання газу із Західної Європи. Я бачив, що нещодавно Україна підписала контракт із Норвегією про імпорт газу. І все це ми вітаємо, бо це — альтернатива. Україна буде й надалі купувати газ у Росії, і для цього вона потребує комерційних відносин. Але вона не хоче бути залежною від Росії. Головне тут не розірвання енергетичних зв’язків з Росією, а щоб не бути енергетично залежним від Росії. І саме над цим ми працюємо разом із нашими європейськими партнерами, щоб допомогти вам цього досягти.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати