Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Хорватія обрала новий парламент

Ключовими питаннями передвиборчих перегонів були проблема біженців і високе безробіття
09 листопада, 19:45
ТОМІСЛАВ КАРАМАРКО СВЯТКУЄ СВОЮ ПЕРЕМОГУ / ФОТО РЕЙТЕР

На перших після вступу Хорватії в ЄС парламентських виборах, що відбулися минулої неділі, перемогу здобула опозиційна «Патріотична коаліція» під проводом правоконсервативної партії «Хорватський демократичний союз» (ХДС). Зокрема, ця політична сила, яку заснував Франьо Туджман і яка спирається на його традицію війни за незалежність, отримала 59 мандатів у 151-містному парламенті Хорватії. Натомість її головний суперник коаліція «Хорватія росте» під проводом «Соціал-демократичної партії» (СДП) матиме 55 мандатів.

Але попри заяву голови правоконсервативної опозиції Томіслава Карамарко про перемогу на виборах цій партії далеко до абсолютної більшості. І тут буде  ключовою роль новоствореної партії «Міст», яка несподівано отримала 19 мандатів. Після виборів представники цієї партії повторили свою передвиборчу обіцянку не вступати у жодні коаліції. Окрім названих вище політичних сил, діаспору представлятимуть три депутати, а національні меншини — 8. 

Ключовими питаннями під час виборів була проблема біженців і високе безробіття, яке сягнуло 15,4% і є третім у ЄС після Греції та Іспанії. Щодо кризи біженців, то Хорватія щодня витрачає $284 тис. на їх переміщення до інших країн ЄС. А цього року 320 тис. біженців перетнуло Хорватію. Відтак лідер ХДС запропонував використати війська і побудувати огорожу, щоб скоротити кількість біженців.

«День» звернувся до радника Посольства України в Хорватії Юрія ЛИСЕНКА з проханням прокоментувати результати виборів і розповісти, як це може позначитися на позиції цієї країни щодо України та її європейських перспектив.

— Специфіка полягає в тому, що тепер жодна з основних політичних партій Хорватії не зможе самостійно сформувати більшість. Таким чином усе вирішить третя політична сила — незалежний список «Міст», яка об’єднує людей, що сповідують не ідеологію, а практичний підхід. І зараз уся інтрига полягає  в тому, що «Міст» може вступити в коаліцію як із СДП, так і з ХДС. Єдина вимога «Мосту» до можливого партнера по коаліції: негайно перейти до реальних реформ. Усі 20 років основні претензії до уряду — це те, що вони зволікають з реформами.

Вважають, що головними питаннями на цих виборах були проблема біженців та безробіття. Чи вплинули ці два чинники на результати виборів?

— Справді, міграційна криза трясла Хорватію з вересня. Втім, на думку експертів, це не вплинуло на результати виборів. Уряд на чолі з соціал-демократами, який останні два місяці справлявся з цією кризою, на цьому не втратив популярності. Річ у тім, що уряду вдалося стабілізувати ситуацію з потоком біженців і налагодити їх стабільне транспортування з кордону із Сербією до кордонів зі Словаччиною.

Що ж до безробіття, то дійсно шість років країна не могла вийти з економічної рецесії. І це була основна претензія до уряду на чолі з соціал-демократами. Але в останній рік нарешті почалося економічне оздоровлення. І, власне, соціал-демократи у своїй передвиборчій кампанії робили наголос на тому, що нам нарешті вдалося вивести країну з рецесії, що не робиться за один день, дайте нам ще один мандат, і ми продовжимо нашу політику реформ і виведемо  країну з рецесії. Зрозуміло, що ці шість років рецесії вплинули негативно на падіння рейтингу соціал-демократів протягом останнього року. Щоправда, у другу половину року соціал-демократи перехопили ініціативу і перейшли у контрнаступ — аргументувати, що, нарешті, ми досягли результатів, отже, наша політика правильна, підтримуйте нас і далі.

ЗМІ повідомляють, що угорський прем’єр Віктор Орбан публічно підтримав лідера ХДС Карамарко як людину, яка може захистити Хорватію від «масової хвилі мігрантів, що загрожують країні».  Як це було сприйнято в Хорватії, і чи допомогло це партії ХДС?

— Сумніваюся, що така заява якимось чином вплинула на результати виборів. У ХДС твердий електорат, в СДП — свій. Ця фраза Орбана не мала жодного впливу. Більше того, я не бачив, щоб вона набула широкого розголосу  в Хорватії.

Які висновки нам треба вже робити з цих виборів,  чи зміниться політика Хорватії щодо України залежно від того, якою буде сформована коаліція: на основі ХДС чи СДП? 

— Будь-який уряд буде підтримувати і європейську інтеграцію України, і її боротьбу з Росією. Ми в посольстві маємо контакти з одним та іншим табором. Обидві ці провідні політичні сили традиційно підтримують і європейську інтеграцію України, і в майбутньому її членство в Євросоюзі. Щодо ситуації з Росією, то Хорватія 20 років тому пройшла через таке саме: агресія відбувалася практично за таким самим сценарієм. І через це для хорватів, не тільки політиків, а й пересічних громадян, аналогії занадто очевидні. Через це симпатії хорватів повністю на нашому боці.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати