Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

16 березня, 00:00

ЄС засуджує владу Придністров’я

Європейський Союз рішуче засуджує самопроголошену владу Придністров’я в її зусиллях зі створення штучної кризи та висловлюється на підтримку дій України і Молдови на спільних ділянках державного кордону, зокрема в сенсі імплементації спільної декларації, повідомляє Інтерфакс-Україна. Про це йдеться в оприлюдненій заяві австрійського президентства Євросоюзу. «Євросоюз надає великої ваги прозорим і безпечним кордонам. Вирішення прикордонних питань є головною метою Планів дій у рамках європейської політики сусідства, що були підписані як із Україною, так і з Молдовою. Імплементація спільної декларації поновлює прозорість і правовий митний режим на українсько-молдавському державному кордоні», — йдеться в заяві. «Ми рішуче засуджуємо нинішні зусилля самопроголошеної влади Придністров’я, що намагається штучно створити атмосферу кризи. Ми закликаємо економічні суб’єкти Придністровського регіону Молдова провести реєстрацію з відповідними державними структурами Кишинева з метою забезпечення безперешкодного обігу товарів через кордон, і вітаємо зусилля Молдови в цьому контексті», — заявляє ЄС.

Ландсбергіс покладає всі надії на вибори

Перший президент Литви, депутат Європейського парламенту Вітаутас Ландсбергіс говорить про можливості використання «старими силами» адміністративного ресурсу під час парламентських виборів в Україні та застерігає від російського втручання. «Старий простір ще дуже відчутно тяжіє і в думках, і в цілях, і в політичній культурі. Я не можу сказати, що ми це вже подолали в Литві, а тим паче, в Україні. Старі сили, сили минулого з їхніми методами та звичками обов’язково використовуватимуть адміністративний ресурс. Чи робитимуть це «помаранчеві» — я не впевнений. Що стосується опозиції, якщо вона управляє важелями — швидше впевнений. Ми цього не робили і тому програвали», — сказав В. Ландсбергіс у Брюсселі в інтерв’ю українським журналістам. Європейський депутат прямо зв’язав січневу українсько-російську газову кризу з нинішніми парламентськими виборами та провів аналогію з подіями в Литві 1992 року. «Ми пережили таке ж, починаючи з літа 1992 року, перед жовтневими виборами, коли люди не мали навіть на чому кашу зварити, готували на польових кухоньках. І, звісно, проклинали погану владу, яка отак їх підставила. Те, що Росія зробила це свідомо, сприймалося ними важче. Напередодні виборів колишні комуністи говорили людям: «Бачите, до чого вони вас довели, а ось ми поїдемо в Москву і все нормалізуємо. Знову буде дешева ковбаса та дешевий бензин». Але цього не сталося, хоча вибори вони виграли», — розповів він. Європарламентарій висловив упевненість у присутності російського чинника на нинішніх українських парламентських виборах, хоч і в менш відкритій формі, ніж це було на минулих президентських. «Не плекайте жодних ілюзій. Тиск буде, питання тільки — в якій формі і як, але робитимуть усе, щоб переміг Віктор Янукович. Якщо Росія й винесла урок (із минулих президентських виборів), то тільки в тому сенсі, що робота була дуже грубою, а не в тому, що таких речей не треба робити», — сказав він. Крім того, В. Ландсбергіс вважає, що можлива співпраця президента Віктора Ющенка з Партією регіонів України залежить від політичної культури. «У нас бували такі ситуації, коли президент одного напряму, а уряд — іншого напряму. І не сталося революцій або громадянських воєн, хоча було непросто. Але чи вистачить політичної культури в Україні — цього я не знаю», — цитує політика Інтерфакс-Україна.

Тіло Мілошевича везуть до Сербії

Тіло екс-президента Югославії Слободана Мілошевича вчора вирішили доставити з Голландії до Бєлграда. Поки що невідомо, коли відбудеться похорон, повідомляє Бі-Бі-Сі. Група російських лікарів, що вилетіла до Гааги для перевірки результатів розтину, заявила, що повністю погоджується з висновками своїх голландських колег, які констатували, що Мілошевич помер від серцевого нападу. Після смерті екс-президента його сім’я обвинуватила Міжнародний трибунал у Гаазі в тому, що причиною його смерті послугувала відмова суддів дозволити Мілошевичу виїхати на лікування до Росії. Є побоювання, що прощання з Мілошевичем у Сербії може спровокувати сплеск націоналістичних настроїв. Ультраправа опозиційна Радикальна партія вже заявила, що в аеропорт для зустрічі тіла Мілошевича можуть приїхати 100 тисяч її прихильників. Бєлградський суд у вівторок ухвалив рішення тимчасово відмінити ордер на арешт вдови Мілошевича Міри Маркович, яку в Сербії оголосили в розшук за обвинуваченнями в шахрайстві. Таким чином, Маркович, яка тепер проживає в Росії, може приїхати на похорон чоловіка до Сербії.

«Теледуель» Берлусконі і Проді

Італійський прем’єр-міністр Сильвіо Берлусконі та його суперник на квітневих виборах Романо Проді провели телевізійні дебати в прямому ефірі. Теледебати, організовані в американському стилі, пройдуть за два етапи, тобто буде ще один «телепоєдинок» — перед самим голосуванням 9 і 10 квітня. Берлусконі та Проді зійшлися віч-на-віч на телеекрані вперше після виборів 1996 року, у яких перемогу здобула лівоцентристська коаліція Проді. Теледебати Берлусконі — Проді тривали півтори години. Обидва політики постаралися використати цей час для того, щоб завдати максимальної шкоди іміджу противника. Берлусконі назвав коаліцію Проді прокомуністичною. Проді, у свою чергу, розкритикував усе, що зробив уряд Берлусконі, сказавши, що він слугував особистим інтересам прем’єра. Проді також звинуватив Берлусконі в зловживанні можливостями належної прем’єру медіаімперії. Берлусконі одразу ж відповів: «Бач, який! Та ми за п’ять років провели більше реформ, ніж усі попередні уряди разом узяті! « Берлусконі постарався використати цю можливість для того, щоб оговтатися від бурхливих подій останніх днів. У понеділок він не витримав наполегливих запитань ведучої італійського телеканалу про його ділові інтереси та конфлікт в Іраку, накричав на журналістку та залишив студію посеред інтерв’ю в прямому ефірі. Трьома днями раніше прокурори зажадали притягнути його до відповідальності за обвинуваченнями в корупції, які Берлусконі відкидає, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати