Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

14 липня, 00:00

ЄС не відмовляється від візового спрощення

Прес-секретар комісара Європейського Союзу з зовнішніх зв’язків і політики європейського сусідства Емма Удвін заявляє, що Євросоюз не відмовляється від ідеї лібералізації візового режиму для громадян України, що передбачена Планом дій Україна-ЄС. За словами Удвін, керівництво ЄС сподівається розпочати відповідні переговори напередодні жовтневого саміту Україна-ЄС. «Це правда, що зараз ми маємо одну або дві невеликі технічні проблеми, але про якісь зміни в нашій політиці не може бути і мови. Саміт відбудеться в жовтні — все йде за графіком», — зазначила Удвін, передає Інтерфакс. Прес-секретар комісара також нагадала про те, що ЄС тісно пов’язує переговорний процес щодо спрощення візового режиму з домовленістю про повернення нелегальних українських мігрантів на батьківщину. Раніше заступник глави прес-служби українського МЗС Дмитро Свистков заявив, що українська сторона стурбована зволіканням Євросоюзом надання мандата Європейської комісії на проведення переговорів з Україною щодо лібералізації візового режиму.

Хатамі сподівається на реалізацію газового проекту

Президент Ірану, що йде у відставку, Мохаммад Хатамі висловив надію на реалізацію спільно з Україною великого проекту з транспортування газу. У прес-службі іранського президента повідомили, що Хатамі на зустрічі з секретарем Ради національної безпеки і оборони України Петром Порошенком, який перебуває з візитом в Тегерані, заявив про те, що «з урахуванням зацікавленості і бажання високопоставлених осіб Ісламської Республіки та України в реалізації спільних проектів iз транспортування іранського газу через українську територію, можна сподіватися на здійснення великого проекту і поглиблення зв’язків». «Досвід нашої співпраці щодо створення літака «Іран-140» свідчить про існування можливостей для розвитку зв’язків у сфері освоєння новітніх технологій, які мають зачіпати і такі області, як суднобудування, нафтова й інші», — сказав він. «Наші домовленості спрямовані на дотримання інтересів наших народів, тому обрання Махмуда Ахмадінежада новим президентом Ірану не означає змін у відносинах між Ісламською Республікою і Україною», — сказав Хатамі, повідомляє РІА «Новости».

У Пакистані зіткнулися пасажирські потяги

Учора вранці в Пакистані зіткнулися відразу три пасажирські потяги. Унаслідок жахливої аварії, яка стала найбільшою за останні 10 років в країні, загинуло більше 100 чоловік, близько тисячі отримали поранення. Катастрофа сталася за 600 кілометрів до північного сходу від міста Карачі в провінції Сінд. У пасажирський потяг Лахор-Кветта, що стояв на станції Гхотки, врізався поїзд Лахор-Карачі. Унаслідок цього 13 вагонів зійшли з рейок, частина з них перекинулася на сусідні шляхи, і в них врізався третій состав — потяг Карачі-Равалпінді. У результаті загинуло щонайменше 107 чоловік. При цьому власті кажуть, що кількість жертв зіткнення може збільшитися. Уже зараз багато пакистанських ЗМІ, а за ними і світові, повідомляють про 200 або навіть 300 загиблих, проте ця інформація поки не отримала офіційного підтвердження. Мохаммад Тахір, глава поліції міста Готки в провінції Сінд, де сталася катастрофа, повідомив, що внаслідок зіткнення близько 1 тисячі чоловік отримали поранення. Постраждалих розміщують в лікарнях найближчих міст, багатьом надають медичну допомогу на місці. На місці пригоди продовжують працювати рятувальники, що витягують тіла і постраждалих, які опинилися заблокованими у вагонах. На місце катастрофи перекидають армійські підрозділи, які повинні допомогти місцевій владі упоратися з наслідками катастрофи.

«Денніс» забрав життя більше 86 чоловік

Кількість загиблих і людей, що зникли без вісті, під час проходження урагану «Денніс» в районі Карибського басейну і в кількох американських штатах сягнула не менше 86 чоловік. При цьому уряд Гаїті оголосив про 46 жертв і 16 таких, що зникли безвістиі. У США загинули 8 осіб. Власті потерпілих країн підраховують збитки. Тільки на Кубі, за офіційними даними, вони перевищили $1,4 млрд. У США, за оцінками страхових компаній, матеріальні збитки можуть досягнути $5 млрд. Тим часом над Атлантичним океаном формується новий ураган на ім’я «Емілі». Він загрожує тим же країнам, які вже постраждали від «Денніса», повідомили метеорологи.

Австралія поверне війська до Афганістану

Австралія поверне до Афганістану військовий контингент, щоб допомогти своїм союзникам у боротьбі з «Аль-Каїдою», заявив прем’єр країни Джон Ховард. За словами прем’єра, австралійські частини прибудуть до Афганістану у вересні, а поки мають річний мандат від свого уряду. На початку війни в Афганістані 2001 року Австралія послала туди 1550 військових, які брали участь у військових діях і поліцейських операціях на їх початковій стадії. Контингент було виведено на початку 2002 року. Зараз в Афганістані служить лише один австралійський офіцер. Нинішнє рішення глава австралійського кабінету пояснив міжнародним становищем, що ускладнилося, і проханням двох найближчих союзників Австралії — США і Великої Британії — і уряду Афганістану.

У Японії — чемпіонат з «роботофутболу»

У японському місті Осака відкривається світовий чемпіонат з футболу серед роботів RoboCup-2005. Уперше електронні футболісти мають виступити в командних змаганнях. Це вважається великим досягненням, яке, за прогнозами вчених, дозволить вже 2050 року організувати перший на планеті матч між збірними людей і роботів. Першість з участю 333 команд з 31 країни відбудеться у п’яти категоріях, в яких «спортсмени» розділені за формою і габаритами. Найбільш численною вважається перша група, де змагаються малогабаритні машини по п’ять гравців у команді. Вони ганятимуть помаранчевий м’ячик по полю розміром 2,9 на 2,4 метра. Особливих вимог до роботів не пред’являється, крім того, щоб їх розміри завширшки не перевищували 18, а заввишки — 16 сантиметрів, тому ця ліга вважається «молодіжною». Змагання в ній діляться на дві підкатегорії — для юних творців до 14 років і більш старших — від 15 до 19 років. Футбол у класичному розумінні пройде в «лізі модуляторів», де гравців замінюють комп’ютерні програми. Матч триватиме п’ять хвилин, повідомляє ІТАР-ТАРС.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати